Een schutting verbergen? 7 ideeën voor een mooier uitzicht
Heerlijk om tijd door te brengen in de tuin. Maar dan is er die schutting of muur, waarvan je paradijsgevoel spontaan in rook opgaat. In dit artikel lees je zeven manieren om je schutting te verbergen én je uitzicht te verbeteren. Zo maak je van die doorn in het oog een pronkstuk!
De omheining als tuinelement
Ook al zijn schuttingen en andere omheiningen niet altijd mooi, ze hebben absoluut voordelen. Ze bieden zowel privacy als beschutting in je tuin. Doordat schuttingen uit grote vlakken bestaan, trekken ze gauw de aandacht naar zich toe en kunnen ze de sfeer bepalen van jouw tuin. Maar functionaliteit hoeft schoonheid niet uit te sluiten!
Met een beetje kennis en genoeg tijd, kun je verbleekte schuttingen nieuw leven inblazen en versleten muren in een nieuw jasje steken. Je kunt je laten inspireren door één van de onderstaande ideeën of technieken combineren, afhankelijk van jouw visie voor je tuin. Door de juiste planten op de juiste plek te zetten, kun je iets prachtigs creëren waar je naar blijft kijken.
Onderhoud
Houd er rekening mee dat omheiningen zo nu en dan onderhoud nodig hebben. Wanneer het tijd is voor een opknapbeurt, is het belangrijk dat je wel bij de schutting of muur kunt komen. Ook vergt elke omheining ander onderhoud. Waar je weinig aan een muur hoeft te doen, zul je houten hekken hoogstwaarschijnlijk een keer per zoveel jaar moeten behandelen. Heggen hebben, afhankelijk van de soort, minstens één keer per jaar baat bij een knipbeurt, maar sommige soorten kun je beter twee keer per jaar snoeien.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
1. Verberg je schutting met klimmers
Een makkelijke manier om hekken en muren op te fleuren is door er klimplanten tegenaan te laten groeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rozen, clematis, jasmijn of kamperfoelie. Maak simpelweg draden of een trellis vast aan de schutting of muur, waarmee je de plant(en) kunt ondersteunen. Voor de zekerheid kun je hun stammen ook nog met wat touw vastbinden aan het hekwerk of de draad. Niet elke klimplant heeft namelijk ranken of andere hulpmiddelen om zichzelf stevig mee vast te houden.
Kies voor snelgroeiende klimmers – des te sneller ben je dan van die lelijke muur of schutting af. Snelgroeiende klimmers zijn bijvoorbeeld Clematis montana, klimrozen, blauweregen (wisteria) of kamperfoelie. Met eenjarige klimmers zoals dagbloem (Ipomoea) en pronkerwt (Lathyrus odoratus) kun je gaten opvullen tussen vaste klimplanten. Mocht je geen draden of hekwerken willen vastmaken aan je schutting of muur, kun je ook kiezen voor klimmers die zelf vasthouden aan de ondergrond. Voorbeelden hiervan zijn klimop en klimhortensia.
2. Creëer een nieuw canvas
Een gemakkelijke manier om je muur of schutting een make-over te geven, is met milieuvriendelijke verf of beits. Zo creëer je een nieuw canvas voor je mede-kunstenaar: jouw tuin! Of het klimmers zijn of planten in potten, jij kunt ze een decor geven dat ze laat stralen. Met een lichte muur komen de heldere kleuren van jouw planten beter uit. Of wat dacht je van een donkere ondergrond, waardoor het lijkt alsof er een heel bos aan klimop groeit waarachter een geheime wereld schuilt? Een felle kleur kan juist onverwachte kleuren in je planten naar voren brengen of contrast bieden.
Tip! Als je een muur hebt waar zon op valt, zul je misschien merken dat de muur nog lang warm blijft na zonsondergang. Je kunt hiervan gebruikmaken door planten voor je muur te zetten die meer warmte nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan nectarines of abrikozen.
3. Je schutting verbergen achter een heg
Dit is meer een lange termijnplan dan een directe oplossing, maar je kunt een dunne haag voor je schutting of muur laten groeien. De haag biedt extra bescherming tegen wind, ziet er mooier uit en functioneert enigszins als een geluidsmuur. Maar dit zijn niet de enige voordelen. Verschillende tuindieren beschouwen heggen als (deel van) hun thuis, dus je helpt ook nog eens de biodiversiteit in je tuin! Denk bijvoorbeeld aan egels en merels. Houd er rekening mee dat je de haag, wanneer die groot genoeg is, minstens een keer per jaar moet snoeien om hem in vorm te houden. Check ook altijd even op nesten in de heg, in het bijzonder in het broedseizoen.
4. Hang de plant maar uit!
Waar klimplanten je schutting verbergen door van de grond af naar boven groeien, kun je natuurlijk ook planten van boven naar beneden laten groeien. Het ophangen van potten of plantenbakken is ook een goede optie voor als je een hek bij je huurwoning wilt bedekken of als je nog even moet wachten tot je klimplanten hoog genoeg zijn. Laat weelderige hangplanten als watervallen langs je muur stromen of kweek groente, fruit en kruiden. Wie weet heb jij zo een complete moestuin aan je muur!
Hangende potten en bakken kunnen ook een goedkope manier zijn om je muur of schutting op te knappen. Hergebruik bijvoorbeeld oude bakken of een dakgoot om planten met relatief ondiepe wortels in te kweken, zoals sla of aardbeien. Je kunt ook potten in pothouders zetten of in een sterke macramé-constructie hangen (zolang de potten niet te zwaar zijn).
5. Je schutting verbergen achter een border
Leid de aandacht af van je muur of schutting met een schitterende border! Combineer bijvoorbeeld kleine bomen en struiken, hoge, kruidachtige planten en laagblijvende vaste planten. Zo wordt je blik getrokken van plant naar plant in plaats van naar de achtergrond, zeker als je border mooi in bloei staat.
De sleutel tot een aantrekkelijke border ligt in het kiezen van planten van verschillende hoogtes die ook nog eens op verschillende momenten in het jaar bloeien. Voeg ook nog een paar groenblijvers toe, die de hoofdrol spelen in de winter. Voor je het weet, is je muur of schutting verdwenen achter een zee van planten.
6. Levende kunstgalerij aan de wand
Wil jij nog een stap verder gaan met de aankleding van je schutting of muur, dan kun je een kunstgalerij maken buiten. En niet zomaar een galerij, maar een waarin planten centraal staan! Zet bijvoorbeeld plantenpotten in diepere lijsten of in kisten, die je aan de onderkant vastmaakt aan de muur. Je kunt ook een losse lijst op de kist vastmaken om het gevoel van een kunstgalerij te versterken.
Als je online zoekt op ‘verticale tuin’ of ‘vertical garden’ vind je al snel handige filmpjes en inspiratie. Denk er wel aan om je muur, schutting en eventueel de achterkant van je plantenkunstwerk te beschermen tegen vocht, zodat er geen schimmel ontstaat.
7. Je muur verhullen met huizen en hotels
Last but not least: insectenhotels en vogelhuisjes! Een muur of schutting verbergen kan zo ook nog bijdragen aan de biodiversiteit van je tuin. Afhankelijk van het soort insectenhotel en de plek waar je deze ophangt, zul je verschillende gasten aantrekken. Heb jij veel last van bladluis in de tuin? Misschien is een hotel met kamers voor lieveheersbeestjes dan wel iets voor jou. Wil je meer vlinders in je tuin? Kies een hotel met speciale ingangen voor vlinders. Het is geen garantie dat de gewenste insecten ook daadwerkelijk naar je tuin komen, maar je nodigt ze zo wel uit.
Hetzelfde geldt voor vogelhuisjes en voederhuisjes voor vogels: kies je huisje op basis van de vogel die je wilt aantrekken. Voederhuisjes zullen waarschijnlijk verschillende gasten trekken, van mezen tot merels en kauwtjes. Met een voederhuisje heb je ook nog iets extra leuks om naar te kijken vanuit je huis of tuin: vogel-televisie! Als je overweegt om een insectenhotel, vogelhuis of voederhuis te nemen, houd dan rekening met eventuele huisdieren die je in jouw tuin te vinden zijn.
Handige artikelen voor tuinieren rond een schutting of muur:
- 7 prachtige klimbloemen die goed groeien in potten
- Deze 3 klimplanten zijn goede alternatieven voor klimop
- Met bomen je tuin afschermen tegen inkijk, hoe doe je dat?
- Beukenhaag snoeien, wanneer en hoe doe je dat?
- 11x groenten die je makkelijk in potten en bakken kunt kweken
- Voorproefje: dit is onze speciale uitgave Mini-moestuin