Beukenhaag snoeien, wanneer en hoe doe je dat?

Helga Kluiter
|
09/09/2022
beukenhaag snoeien

Bladverliezende hagen zoals haagbeuk en beukenhaag snoeien is niet moeilijk. Maar je moet wel het juiste moment hiervoor kiezen.

Lees verder na de advertentie

Wanneer beukenhaag snoeien

Als je haagbeuken en beukenhagen niet snoeit, worden ze rommelig en verliezen ze hun mooie vorm. Deze bladverliezende hagen hebben twee perioden in het jaar wanneer ze sterk groeien: de eerste keer in de lente en een tweede, kleinere groeispurt eind zomer. Je kunt ze het beste terugknippen na elke groeiperiode. De eerste keer doe je dat voor de langste dag, 21 juni, en de tweede keer voordat het blad kleurt en valt, uiterlijk in september. Zo voorkom je dat vroege nachtvorst de haag beschadigt.

Wekelijks snoei- en tuintips in je mail

Iedere week dit soort snoei- en tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Verschil haagbeuk en beukenhaag

fagus sylvatica atropurpurea beukenhaag snoeien

Lees verder na de advertentie

Haagbeuken en beukenhagen worden nogal eens door elkaar gehaald. Ze behoren echter tot twee verschillende families. Een haagbeuk is familie van de berk (Betulaceae), terwijl de beukenhaag familie is van de beuk (Fagaceae). De haagbeuk verliest in de winter zijn blad, terwijl de beukenhaag zijn verdorde bruine blad behoudt. Verder kan een beukenhaag groen of rood zijn, een haagbeuk alleen groen.

Waarmee beukenhaag snoeien

Bladverliezende hagen kun je beter snoeien met een snoeischaar dan met een heggenschaar of takkenschaar. Hun grote bladeren kunnen bruin worden als ze doormidden worden geknipt door een grove snoeibeurt. Met een snoeischaar kun je nauwkeuriger snoeien en krijg je een dichtere, mooiere heg.

Stap voor stap: beukenhaag snoeien

Een haagbeuk of een beukenhaag snoeien in september pak je als volgt aan:

Stap 1: Nieuwe groei herkennen

beukenhaag snoeien

Kijk hoeveel groei er dit jaar is bijgekomen. Dat is heel eenvoudig: aan de groei van dit jaar zitten bladeren, terwijl het oude hout kaal is. De zijkanten en bovenkant van een heg vangen veel licht, dus die groeien sneller. Je moet die delen dan ook harder snoeien dan de onderkant van de heg.

Stap 2: Hoe ver beukenhaag snoeien

Snoei elke scheut met een scherpe snoeischaar terug tot twee of drie bladeren vanaf de hoofdtak. Knip schuin naast een knop, waarbij het laagste punt het dichtst bij de knop zit.

Stap 3: Recht snoeien

Werk zo de hele breedte van de heg af. Houd je snoeiarm in een rechte hoek ten opzichte van je lichaam, zodat de bovenkant gelijkmatig wordt. Neem regelmatig een stapje terug om je werk te controleren. Vind je het lastig om dat op het oog te doen, span dan een lijn horizontaal langs je heg als hulplijntje.

Stap 4: Haag van onder naar boven snoeien

beukenhaag snoeien

Veeg het snoeiafval regelmatig van je heg, zodat het niet in de weg gaat zitten. Is de bovenkant van de heg klaar, dan zijn de zijkanten makkelijker te knippen. Begin aan de onderkant en werk naar boven. De onderkant moet wat breder zijn dan de bovenkant, zodat het zonlicht overal bij kan. Een bamboestok is een handig hulpmiddel hierbij.

Stap 5: Snoeiafval composteren

snoeiafval composteren
Foto: Jason Ingram

Controleer de heg en knip de laatste verdwaalde takjes ook nog terug. Veeg je snoeiafval bij elkaar en doe het op de composthoop. Knip ze eventueel in kleinere stukken om ze sneller te laten vergaan tot compost. Die kun je volgend najaar als mulchlaag onder je heg gebruiken.

Meer snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu