Snoeigids voor Viburnum: hoe en wanneer moet je de sneeuwbal snoeien?

Helga Kluiter
|
28/02/2024
Viburnum x bodnantense snoeien

Een struik die weinig onderhoud kost, in verschillende grootten verkrijgbaar is, mooie herfstkleuren en bessen heeft én prachtige, soms geurende bloemen? De Viburnum heeft het allemaal. Maar wanneer moet je de zogeheten sneeuwbal snoeien? En hoe?

Lees verder na de advertentie

Soorten Viburnum

sneeuwbal snoeien
Viburnum opulus ‘Roseum’

Viburnum is niet slechts één plant, maar een heel geslacht van ongeveer 150 soorten. Daaronder zijn zowel groenblijvende soorten als bladverliezende. De Gelderse roos (Viburnum opulus) en wollige sneeuwbal (Viburnum lantana) komen hier van nature voor, maar andere populaire soorten zijn de Japanse sneeuwbal (Viburnum plicatum), de hybride, geurende sneeuwbal Viburnum x bodnantense en de kleine, groenblijvende Viburnum tinus.

Waarom sneeuwbal snoeien

De meeste viburnums hoef je niet te snoeien, maar ze kunnen er goed tegen. Er zijn drie belangrijke redenen voor een sneeuwbal snoeien:

  • voor onderhoud
  • om ze weer in vorm te krijgen
  • om ze te verjongen

Is dit alles niet nodig, laat de snoeischaar dan liggen. Bedenk daarbij ook dat sneeuwballen bloeien op oud hout. Als je elk jaar zou snoeien, krijg je dus weinig of geen bloemen.

Lees verder na de advertentie

Wanneer sneeuwbal snoeien

Sneeuwbal snoeien
Viburnum x bodnantense ‘Dawn’

De bloeitijd van Viburnum verschilt per soort. Winterbloeiende sneeuwballen bloeien meestal van najaar tot voorjaar op kale takken. Andere soorten (zoals Gelderse roos, Virburnum opulus) bloeien eind voorjaar of begin zomer. Wil je een winterbloeiende sneeuwbal snoeien, zoals Viburnum x bodnantese, doe dan dan altijd direct na de bloei.

Bij laatbloeiende soorten kun je in maart zieke en dode takken snoeien. Na de bloei kun je te groot geworden struiken snoeien, maar snoei per keer hooguit een vijfde van de takken weg.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Sneeuwbal snoeien, stap voor stap

Wanneer je je Viburnum of sneeuwbal moet snoeien, snoei dan slechts een paar van de dikke hoofdtakken. Zo pak je het aan:

1. Oudste hoofdtak snoeien

Viburnum x bodnantense snoeien
Viburnum x bodnantense

Kies eerst de oudste, dikste hoofdtak en knip die laag bij de grond af, op een hoogte van ongeveer 30 cm van de grond. Gebruik hiervoor een snoeizaag.

2. Bekijk het resultaat

Neem daarna een stapje terug om de vorm van je sneeuwbal te bekijken en te bepalen welke tak je daarna moet verwijderen en óf je dat wel moet doen. Als je tevreden bent met de vorm, stop dan met snoeien en beoordeel je struik het volgende jaar opnieuw.

3. Breng de vorm in balans

Als de vorm niet in balans is, gebruik dan een takkenschaar om een paar storende zijtakken in te korten. Na het snoeien moet je struik er niet uitzien alsof hij gesnoeid is en nieuwe groei lager vanuit de struik produceren. Herhaal dit proces volgend jaar.

Meer over Viburnum en sneeuwbal

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu