Kies deze makkelijke planten voor een (bijna) onderhoudsvrije tuin

Helga Kluiter
|
29/03/2023
bloembollen planten in border

Veel mensen denken bij een onderhoudsvrije tuin aan tegels. Maar dat is wat ons betreft echt uit. Je kunt namelijk prima een onderhoudsarme tuin hebben die toch een groene en bloeiende lust voor het oog is. De truc zit ‘m in het kiezen van planten die zichzelf redden zonder jouw verzorging. 

Lees verder na de advertentie

Onderhoudsvrije tuin: do’s & don’ts

siergrassen voor een grindtuin

Denk bij het kiezen van de juiste planten voor een onderhoudsvrije tuin aan de volgende zaken:

  • Vermijd planten die slecht tegen kou kunnen, zoals Canna en Eucomis. Dan ben je ook geen tijd kwijt aan het beschermen ervan.
  • Kies ook liever geen planten waarvan je vaak de bloemen moet koppen om ze mooi te houden, zoals dahlia’s, cosmea en rozen.
  • Ben je vaak van huis, kies dan zo min mogelijk voor potten en bakken. Die drogen bij warm weer sneller uit en hebben dagelijks (en soms nog vaker) water nodig. Wil je toch potten, zet er dan planten in die tegen droogte kunnen.
  • Snelgroeiende planten, vooral groeikrachtige klimmers, moet je leiden en snoeien. Blauweregen (Wisteria) moet je bijvoorbeeld tweemaal per jaar snoeien. Kies dus liever langzamer groeiende planten om minder tijd aan de verzorging kwijt te zijn.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week tuintips en planteninspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Planten voor een onderhoudsvrije tuin

Voor de tuinier die krap in de tijd zit, zijn de volgende onderhoudsarme planten een uitstekende keuze:

Lees verder na de advertentie

1. Winterharde geraniums

Geranium Wargrave Pink

Vaste geraniums zijn bijna onverwoestbare planten, die maandenlang kunnen bloeien. Je hoeft de verwelkte bloemen niet te verwijderen. In plaats daarvan knip je gewoon de hele plant tot de grond terug na de eerste bloeiperiode. De planten zullen dan weer moeiteloos nieuw blad en bloemen aanmaken.

2. Bloembollen

bloembollen planten in border

Vergeleken met het graven van de gaten voor het planten van heesters en vaste planten, zijn bloembollen heel gemakkelijk. En de keuze uit geschikte soorten is zo groot, dat je bijna het hele jaar bloeiende bloembollen kunt hebben. Krokussen, narcissen en sneeuwklokjes in het vroege voorjaar, daarna tulpen en zomerbloeiende sieruien (Allium) en lelies (Lilium), en tot slot herstkrokussen en nerines in het najaar.

3. Aardbeien

aardbeienplanten lenteklaar maken

Ook als je weinig tijd hebt kun je eten uit eigen tuin. Sommige gewassen kosten bijna geen onderhoud én smaken heerlijk, zoals aardbeien. Je hoeft ze alleen maar een beetje te fatsoeneren in het voorjaar, zodat je vanaf juni letterlijk de vruchten kunt plukken.

4. Wilde bloemen

wilde planten in de tuin

Bij wilde bloemen is het juist de bedoeling dat ze er niet te strak uitzien. Rommelig mag! Ook hoef je ze niet te koppen zoals bij sierplanten. Een zadenmix van (inheemse) wilde bloemen die je over kale grond uitstrooit ontpopt zich al gauw tot een kleurrijk geheel.

5. Erysimum ‘Bowles’s Mauve’

onderhoudsvrije tuin: muurbloemen

Vaste muurbloem (Erysimum) staat erom bekend dat hij weinig van groene vingers vraagt. Heb je hem eenmaal geplant, dan draagt hij langdurig paarse bloemen. Zet de populaire soort Erysimum ‘Bowles’s Mauve’ in de volle zon tot halfschaduw in vochtige maar goed drainerende grond.

6. Hulst (Ilex)

Ilex aquifolium Argentea Marginata

Wil je een heg planten die vrijwel geen onderhoud kost? Kijk dan naar vrij traag groeiende groenblijvende planten, zoals hulst (Ilex). Wil je met kerst decoratieve takken met bessen van de plant knippen, kies dan een vrouwelijke of tweeslachtige soort, want alleen vrouwelijke bloemen kunnen bessen produceren.

7. Winterharde exotische planten

onderhoudsvrije tuin: yucca's

Er zijn behoorlijk wat planten die groen blijven, winterhard zijn én er exotisch uitzien. Denk aan de Yucca rostrata of Yucca linearifolia (foto), Brahea armata en Dasylirion. Ze vergen allemaal erg  weinig onderhoud. Je hoeft ze nauwelijks te snoeien en je hoeft zelfs niet veel bladeren op te vegen. Ze vragen alleen een goed drainerende grond.

8. Schoenlappersplant (Bergenia)

bergenia schoenlappersplant blad

Schoenlapperplanten (Bergenia) worden vaak als bodembedekkers geplant. Ze zijn namelijk uitermate geschikt om kale stukken grond te bedekken. Het wintergroene blad zorgt het hele jaar voor kleur en in de lente komen er stengels met mooie, roze bloemen aan die bijen aantrekken.

9. Abelia

onderhoudsvrije tuin: Abelia

Zoek je onderhoudsarme heesters voor de tuin, kies dan langzaam groeiende struiken die weinig gesnoeid hoeven te worden, zoals de Abelia. Deze halfwintergroene heester produceert in de zomer en de herfst talrijke kleine, geurende bloempjes.

10. Huislook (Sempervivum)

Sempervivum in de moderne rotstuin

De naam Sempervivum betekent letterlijk ‘altijd levend’, en dat geeft wel aan hoe sterk deze vetplant is. Zet huislook wel op de juiste plek. Hij houdt van volle zon en zanderige grond, want natte voeten kunnen hem fataal worden. En omdat ze groenblijvend zijn, zorgen ze het hele jaar voor kleur.

11. Siergrassen

Papaver rhoeas en Stipa

Siergrassen zijn erg makkelijk in het onderhoud en hebben veel voordelen. Ze hebben bijvoorbeeld zelden last van ziekten en plagen, geven je tuin structuur en zwier, en de keuze is groot. Wil je het hele jaar kleur, ga dan voor groenblijvende siergrassen zoals Mexicaans vedergras (Nasella tenuissima, ook Stipa tenuissima genoemd) of Stipa gigantea. Combineer ze met wilde bloemen zoals klaprozen voor een prachtig effect.

Groenblijvende planten voor een onderhoudsvrije tuin

Onderhoudsvrije tuin: groenblijvende planten

Er zijn nog veel meer onderhoudsarme planten, maar kijk voor wintergroene planten in deze categorie eens hiernaar:

  • Zonneroosje (Helianthemum)
  • Dwergmispel (Cotoneaster)
  • Mahonie (Mahonia, foto)
  • Pieris
  • Kardinaalsmuts (Euonymus)
  • Viburnum

Meer planten voor een onderhoudsarme tuin

Meer lezen over:
Inspiratie
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu