De 12 beste geraniums voor in de schaduw

Linda Passies
|
19/05/2022
geraniums voor in de schaduw Wargrave Pink

Een schaduwrijke plek is je ideale excuus om heel veel geraniums te planten die schitteren waar de zon weinig bereik heeft. Alleen … hoe weet je nou welke soorten het goed zullen doen in de schaduw? Je kunt daarvoor kijken naar hoe deze planten in de natuur groeien, maar ook dan kom je nog verrassingen tegen. Daarom selecteerden we twaalf geraniums die ideaal zijn voor in de schaduw.

Lees verder na de advertentie

Er zijn veel redenen waarom winterharde geraniums tot de meest geliefde vaste planten behoren. Ze zijn kleurrijk, mooi, eenvoudig te verzorgen en ze zijn in veel vormen en kleurtinten verkrijgbaar. Ze passen in vrijwel elk type tuin, gaan goed samen met andere planten en als bonus doen veel soorten het goed in de schaduw.

Een geranium voor elke soort schaduw

Over de schaduw: er zijn verschillende soorten. Kijk voor welke soort schaduw je een plant zoekt, en kies daar een geranium bij uit. Een border langs een muur op het noorden is misschien niet zonnig, maar zeker ook niet donker. Daarom kun je hier kiezen uit veel soorten winterharde geraniums. En ook plekken waar loofbomen en bladverliezende struiken hun gevlekte schaduw laten vallen, zijn licht genoeg voor veel geraniums.

Tuinieren in de schaduw

Tuinieren in de schaduw

Er zijn geen moeilijke plekken in de tuin, wel makkelijke planten voor iedere locatie. Met de speciale uitgave Tuinieren in de schaduw zet je de juiste plant op de juiste plaats, maak je van het donkerste hoekje van jouw tuin een prachtige plek. Je oogst er zelfs lekker eten, en ook op een schaduwrijk terras zijn de mogelijkheden eindeloos. Bestel deze geheel herziene uitgave.

Geraniums in de schaduw verzorgen

Lees verder na de advertentie

Waar we gekozen hebben voor een specifieke variëteit van een bepaalde soort, werken de andere variëteiten van die soort net zo goed. Ze zijn hoe dan ook allemaal gelukkig in elke redelijk vruchtbare grond die niet uitgedroogd of drassig is. In de schaduw groeien sommige planten gestrekter dan in de zon, dus ze hebben misschien wat steun nodig. En sommige kun je na de bloei terugknippen voor een tweede bloei. Verder kosten ze weinig verzorging: jaarlijks terugknippen en opruimen. Lekker makkelijk!

1. Geranium macrorrhizum ‘Ingwersen’s Variety’ 

Geranium macrorrhizum Ingwersen's Variety geranium voor in de schaduw

Naast de bleekroze bloemen in mei en juni heeft deze geranium fraai groen blad dat zich langzaam uitbreidt en vaak rood wordt in de herfst. Een van de sterkste geraniums, ideaal voor droge schaduw en bakken. Mooie opvuller rondom struiken. 

Hoogte x Breedte 30 cm x 60 cm

2. Geranium clarkei ‘Kashmir Purple’

Geranium Kashmir purple

Ondanks de naam is deze geranium meer lavendelblauw dan paars, maar hij kleurt wel naar donkerder paars rond het witte oog, en ook de aderen zijn paars. Deze plant breidt zich graag uit en is perfect voor schaduwplekken als je een sterke, groeikrachtige bodembedekker zoekt. 

Hoogte x Breedte 45 cm x 150 cm

3. Geranium ‘Nimbus’

Geranium Nimbus

De bloemblaadjes overlappen elkaar niet, dus de opvallende bloemen zien eruit als een ring van vijf blauwpaarse tranen met felpaarse aderen. Het goudgetinte, fijn ingesneden jonge blad rijpt naar mooi groen zodra de bloei begint. Schaduw remt zijn sterke groei af. 

Hoogte x Breedte 40 cm x 75 cm

4. Geranium x oxonianum ‘Claridge Druce’

Geranium x oxonianum 'Claridge Druce'

Deze sterke, oude favoriet produceert grote, mooi geaderde bloemen tijdens een lang seizoen, van juli tot oktober. Zijn groenblijvende grijzige blad benut het winterlicht onder loofbomen optimaal, maar kan buren die zich wel terugtrekken verdrukken. 

Hoogte x Breedte 50 cm x 60 cm

5. Geranium ‘Patricia’

Geranium Patricia schaduw

De glanzende, fel-magenta bloemen met een contrasterend oog bloeien de hele zomer. Daarna wordt het blad vurig van kleur. Het is een subtielere versie van de theatrale, wat slappere Geranium psilostemon. Hij houdt van een paar uur zon. 

Hoogte x Breedte 70 cm x 70 cm

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips en planteninspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

6. Geranium himalayense ‘Gravetye’

Geranium himalayense Gravetye

De lavendelblauwe bloemen zijn roodpaars in het midden, met aderen in eenzelfde tint. Na de eerste bloei in mei/juni, herhaalt hij zijn kunstje nog eens in september. Deze geranium is een goede bodembedekker die ruimten rondom volwassen struiken goed opvult. 

Hoogte x Breedte 30 cm x 60 cm

7. Geranium nodosum 

geranium nodosum

Deze knopige ooievaarsbek met licht, glanzend blad is een goede keuze voor droge schaduw. De paarsroze bloemen met een bleek oog bloeien lang, van juni tot augustus. Juist wanneer veel schaduwplanten uitgebloeid zijn. De plant is polvormend en zaait zichzelf vaak uit. 

Hoogte x Breedte 40 cm x 60 cm

8. Geranium phaeum ‘Raven’ 

Geranium phaeum Raven

Donkerpaarse bloemen met licht naar achter buigende blaadjes en een bleek midden, die wiegen op de verticale stengels. Knip terug na de junibloei en geef water om een tweede bloei en de groei van nieuw blad te stimuleren. Doet het goed in droge schaduw. 

Hoogte x Breedte 60 cm x 30 cm

9. Geranium ‘Rozanne’

geranium rozanne

De paarsblauwe bloemen met wit centrum blijven maar komen tussen juni en oktober. Hij bloeit het meest uitbundig in halfschaduw. In de schaduw strekt hij zich langer uit en krijgt hij minder bloemen. Goed voor in potten of als bodembedekker. 

Hoogte x Breedte 30 cm x 60 cm

10. Geranium ‘Orion’

Geraniums voor in de schaduw geranium Orion

Dit is een van de sterkste soorten. Deze fantastische plant heeft grote, lavendelblauwe bloemen met roodpaarse aderen en witte ogen. Hij bloeit de hele zomer en breidt zich uit met hoopjes ingesneden blad. Geweldig voor in de schaduw onder volwassen rozen. 

Hoogte x Breedte 80 cm x 80 cm

11. Geranium ‘Anne Thomson’

Geraniums voor in de schaduw: Geranium Anne Thomson

Het gouden lenteblad licht donkere hoekjes op en wordt groen wanneer de magenta bloemen in juni en juli openen. Ook nieuw blad is goudkleurig. Hij lijkt op ‘Ann Folkard’, maar groeit minder wild, met scheuten die ontstaan vanuit een compacte kroon. 

Hoogte x Breedte 50 cm x 120 cm

12. Geranium x oxonianum ‘Wargrave Pink’

Geranium Wargrave Pink - geranium voor in de schaduw.

De roze bloemen hebben een opvallende, wat blauwachtige tint. Knip hem na de bloei begin zomer terug en geef water voor een tweede bloei later in het seizoen. Hij is sterk genoeg om te gedijen in de schaduw van volwassen struiken of heesterrozen. 

Hoogte x Breedte 60 cm x 90 cm

Meer over planten die goed in de schaduw groeien:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu