Een feestelijke krans voor elke gelegenheid: zo maak je hem zelf
Als we met het koudere weer meer binnen zitten, voelt de tuin soms ver weg. Gelukkig kun je op een makkelijke manier toch wat groen in je huis brengen. Een krans met natuurlijke materialen zoals bladeren, takken en bloemen uit je tuin kun je zelf maken met dit stappenplan.
Dit heb je nodig om een krans te maken
Voor welk seizoen je ook een krans wilt maken, er zijn een paar dingen die je sowieso nodig hebt, namelijk:
- Wilgentenen of ranken van bijvoorbeeld druif
- (Groen) jutegaren, bloemistendraad of ijzeren binddraad
- Takjes met loof, zoals laurier, eucalyptus, klimop en coniferen
- Lint of touw
Wil je meer versiering toevoegen aan je krans? Voeg dan bijvoorbeeld deze elementen toe:
- Zaadhoofden, zoals van clematis, vlinderstruik, nigella, distels, grassen en meer
- Andere natuurlijke materialen, zoals dennenappels, gedroogde bloemen en gedroogde sinaasappelschijfjes
Wekelijks mooie tuintips in je mail
Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
Stappenplan: zelf een krans maken
Voor dit stappenplan gaan we uit van een krans met extra versiering. Verder gebruiken we in het voorbeeld jutegaren. Aangezien dit organisch materiaal is, kun je een krans met jutegaren gemakkelijk composteren later.
1. Maak de basis
Als je begint met een kant-en-klare wilgenkrans of strokrans, sla deze stap dan over.
Voor een zelfgemaakte basis gebruik je het beste buigzame maar stevige takken, zodat de krans goed in model blijft. Ranken zijn buigzamer maar ook slapper en kunnen niet zoveel gewicht dragen. Voor een lichtere krans zijn ranken goed te gebruiken, kies anders voor takken waar het kan.
Bepaal eerst hoe groot je de vorm wilt maken. Pak de eerste tak en buig hem in een ronde vorm tot de grootte die je wilt hebben. Houd aan beide kanten een stuk tak over dat buiten de lus valt. Wikkel de uiteindes van de tak om de rest van de tak heen en maak hem eventueel vast met wat jutetouw. Maak je geen zorgen als er nog wat stukken uit blijven steken.
Vervolgens pak je de tweede tak en doe je hetzelfde, alleen begin je dan op een ander punt van de krans. Zo zorg je voor een ronde vorm. Ga zo door tot je basisvorm de gewenste dikte heeft. Je hebt dan een krans waar her en der wat stukken tak uitsteken. Knip die stukken af met een snoeischaar en je basisvorm is klaar.
Tip! Wil je ranken gebruiken en je krans iets verstevigen? Wikkel ze dan eerst in bundels om elkaar heen en maak er vervolgens een basisvorm van.
2. Maak het jutegaren vast
Zorg er eerst voor dat je al je materialen bij de hand hebt. Verdeel het groen dat je hebt verzameld in soorten, zodat je ze mooi kunt afwisselen en leg je versiering nog even opzij. Knoop het jutetouw stevig vast aan je krans met een dubbele knoop en knip het niet door. Hiermee maak je straks namelijk het groen vast.
3. Maak bosjes van loof
Knip je takken met loof in korte stukjes van zo’n 10-15 cm lang. Maak van deze takjes een klein bosje door de takjes over elkaar te leggen. Gebruik minstens twee verschillende soorten bladeren hiervoor. Hoe meer takjes je toevoegt, hoe voller je krans er straks uitziet.
4. Maak de bosjes loof vast aan de basis
Leg een bosje met loof op je basisvorm. Zorg ervoor dat de bovenkant van de bladeren naar buiten wijst. Wikkel het jutegaren drie keer om de stelen en de basis heen en trek het strak. Dit proces herhaal je door steeds een bos bladeren over de stelen van de vorige te leggen, een beetje zoals dakpannen of vissenschubben over elkaar liggen. Wikkel het garen steeds drie keer rond de stelen en basis en trek het strak.
5. Maak al het loof vast
Ga door met bosjes toevoegen tot je weer bij het eerste bosje loof komt. Til dan de bovenkant van de eerste bos op en zet je laatste bosje daaronder vast, zodat het loof mooi over elkaar valt en de steeltjes verbergt. Knip het garen af en bind het uiteinde van het jutegaren met een knoop vast aan de basisvorm.
6. Maak een lus en voeg decoratie toe
Maak met het lint een lus aan de bovenkant van je krans en bevestig die aan de vorm. Knip vervolgens stelen van je zaadhoofden en gedroogde bloemen af tot stengels van 15 cm.
Voeg nu je decoraties toe door ze in het groen te steken. Hang je krans eventueel op om te zien of er nog gaten vallen en vul die op. Steek deze decoraties in het groen en verdeel ze gelijkmatig of juist organisch over het loof. Dit perspectief helpt je ook om je decoraties gelijkmatig te verdelen. Je kunt ook een specifiek punt kiezen waar meer decoraties zijn, wat bijvoorbeeld bij een driekwartkrans goed werkt. Knip nog wat overtollig groen weg als dat nodig is en je krans is klaar!
Tip! Voeg je dennenappels toe? Gebruik dan wat jutetouw om ze vast te maken aan je basisvorm. Zo weet je zeker dat ze in jouw krans blijven zitten.
Het decembernummer van Gardeners’ World
Ook de Gardeners’ World redactie ging aan de slag met het maken van kransen. Je leest het in het decembernummer van Gardeners’ World. Ontdek verder in ons extra dikke kerstnummer hoe je jouw huis én tuin extra feestelijk maakt, wat de favoriete winterplanten van Alan Titchmarsh zijn en maak heerlijke feestrecepten met ingrediënten uit eigen tuin!