Uitgebloeid? De zaadhoofden van deze planten zijn minstens zo decoratief

Helga Kluiter
|
20/10/2022
allium uitgebloeid

Ontdek tien geweldige vaste planten met decoratieve zaadhoofden die er ook mooi uitzien nadat de bloemen zijn verwelkt.

Lees verder na de advertentie

Sommige planten zien er niet alleen tijdens de bloei in de lente of zomer aantrekkelijk uit. Zij krijgen namelijk vervolgens prachtige zaadhoofden. Als je die aan de plant laat zitten, heb je in de herfst en zelfs in de winter iets moois om naar te kijken. Bovendien zijn de zaadhoofden goed voor de natuur, omdat ze zaden en beschutting bieden tijdens de koude maanden. En ook in boeketten met droogbloemen zijn ze fraai.

Zodra je eind winter of begin voorjaar de eerste groei weer ziet verschijnen, knip je de oude stengels gewoon terug tot de grond. Klaar voor een nieuw seizoen met bloemen en mooie zaadhoofden!

10x decoratieve zaadhoofden

Dit zijn 10 van onze favoriete planten voor decoratieve zaadhoofden.

1. Rudbeckia

rudbeckia zaadhoofden
Met dank aan Sir Harold Hillier Garden en Wolfgang Bopp

Rudbeckia’s brengen veel kleur en licht in je tuin eind zomer en in de herfst, met hun warme tinten geel en oranje. Na de bloei blijven de kenmerkende zwarte zaadhoofdjes over. Hier zie je de uitgebloeide Rudbeckia fulgida pronken tegen een achtergrond van gouden siergrassen.

2. Kruisdistel (Eryngium)

Lees verder na de advertentie

kruisdistel om te zaaien in februari

Kruisdistels zoals Eryngium varifolium (foto) bloeit met opvallende, poederblauwe bloemen. In de herfst kun je genieten van de al net zo opvallende zaadhoofden.

3. Hemelsleutel (Hylotelephium)

hemelsleutel zaadhoofden

Hylotelephium ofwel hemelsleutel is een geweldige borderplant die goed te combineren is met andere zomerse laatbloeiers en herfstplanten zoals asters, rudbeckia’s en siergrassen. Zodra de show voorbij is, begint de afterparty met opgedofte platte zaadhoofden.

4. Hortensia’s

uitgebloeide hortensia herfst

Het is sowieso beter om de verwelkte bloemhoofden van hortensia’s te laten zitten in de winter, omdat ze de groei eronder beschermen tegen de winterkou. Maar daarnaast ziet het er ook gewoon mooi uit. Snoei je hortensia’s wanneer ze in het voorjaar weer beginnen te groeien.

5. Grote kaardenbol

checklist voor de tuin week 38

De stengels van de grote kaardenbol (Dipsacus fullonum) zien er statig uit wanneer ze in bloei staan en veel bijen aantrekken. In de winter lokken de kegelvormige zaadkoppen vogels.

6. Juffertje-in-het-groen (Nigella damascena)

nigella zaad

De bloemen van juffertjes-in-het-groen (Nigella damascena) zien er in de zomer dromerig uit, maar ook de winter ogen de zaaddozen prachtig. Deze plant is winterhard en is eenvoudig op te kweken uit zaad.

7. Alliums

allium uitgebloeid

Sieruien (Allium) zijn zeer geliefd in de tuin, met hun lolly-achtige paarse of witte bloemhoofden op steve stengels. Wanneer ze uitgebloeid zijn, blijft er een fascinerend ‘geraamte’ staan. Je kunt de stengels drogen en in een vaas zetten, of lekker buiten laten staan ter decoratie. 

8. Zonnekruid (Helenium)

decoratieve zaadhoofden: helenium

Helenium of zonnekruid brengt eind zomer en in de herfst langdurig vrolijke bloemen naar je tuin die bovendien veel bijen en hommels lokken. De zwarte zaadkopjes blijven na de bloei staan, net als bij de rudbeckia’s.

9. Siergrassen

miscanthus met rijp

Allerlei soorten siergrassen zien er in de winter schitterend uit in allerlei beige- en bruintitnten. Ze ruisen zacht in de wind en zien er werkelijk sprookjesachtig uit als ze met een laagje rijp worden bedekt. Plant ze in groepen en combineer ze met andere laatbloeiende vaste planten. Knip de grassen in het voorjaar terug.

10. Kogeldistel (Echinops)

decoratieve zaadhoofden: kogeldistel

De prachtig blauwe kogeldistel Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’ (foto) lijkt haast te gloeien in de border en is erg geliefd bij zowel bestuivende insecten als vogels zoals puttertjes. De ronde bloemhoofden combineren goed met andere plantvormen en de zaadhoofden vallen op.

Meer planten met decoratieve zaadhoofden

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu