Complete plantengids: zonnekruid (Helenium)

Helenium autumnale Fuego

Zonnekruid, oftewel Helenium, heeft charmante, margrietvormige bloemen die in de nazomer gegarandeerd voor een levendige kleur in de tuin zorgen. Omdat de bloemen open zijn, vormen ze een goede nectarbron voor insecten.

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Planten
Bloei
Vermeerderen
Snoeien
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Vermeerderen
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Snoeien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
zonnekruid combinatie planten
Zonnekruid (‘Moerheim Beauty’) in combinatie met onder andere siergrassen, Echinacea en Geranium ‘Rozanne’

Met bloemen in warme tinten geel, oranje en rood zien ze er fantastisch uit in een gemengde border. Goede planten om zonnekruid mee te combineren zijn hogere grassen, andere margrietbloemen zoals Echinacea of warmkleurige vuurpijlen (Kniphofia). Er zijn honderden cultivars om uit te kiezen. Ze zijn allemaal aantrekkelijk voor bijen en andere bestuivers. Heleniums zijn ook goede plukbloemen.

Ga snel naar

Hoe kweek je Heleniums?

zonnekruid met bij

Kweek zonnekruid in vochtige maar goed gedraineerde grond in de volle zon. Geef hogere variëteiten steun, vooral op wat minder beschutte plekken. Geef regelmatig water om uitdroging van de grond te voorkomen en verwijder uitgebloeide bloemen om de plant langer te laten bloeien Deel een oudere Helenium om de paar jaar, in het voorjaar of in de herfst. Zo kun je de plant vernieuwen. Het binnenste, oudste, deel kan op de composthoop, en de andere delen kun je opnieuw uitplanten. Heleniums sterven in de winter af, dus je kunt ze na de bloei terugsnoeien.

zonnekruid moerheim beauty met bij
Helenium ‘Moerheim Beauty’

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week planten- en tuininspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De beste standplaats voor zonnekruid

verschillende soorten helenium

Heleniums zijn geen kieskeurige planten: ze doen het goed in de meeste vruchtbare, maar goed doorlatende grond. Hoewel ze ook halfschaduw kunnen verdragen, kun je uitbundigere bloei verwachten op een plek met veel zon. Niet gek, voor een plant die oorspronkelijk afkomstig is van de Noord-Amerikaanse prairies!

Zonnekruid planten

Oranje zonnekruid in combinatie met agastache.

Graaf een groot gat, groter dan de pot waar je plant in staat, en voeg een beetje compost toe, zodat de grond meer vocht vasthoudt, zonder de drainage te verslechteren. Plant zonnekruid het liefst in de volle zon, al kan hij een klein beetje schaduw ook wel aan. Als de pot flink doorworteld is, is het verstandig om de wortels een beetje los te maken voordat je de plant in z’n plantgat zet. Op die manier stimuleer je de wortels om straks door te groeien. Heb je de mogelijkheid, plant dan een groepje van drie of vijf planten samen.

Helenium verzorgen

zonnekruid koppen carol klein

Zonnekruid heeft regelmatig water nodig, dus laat de grond niet uitdrogen. Knip de uitgebloeide bloemen om de plant in bloei te houden, of pluk de bloemen voor een mooi boeket. 

Grotere variëteiten wil je vroeg in het seizoen een plantensteun geven. Zo is er minder kans dat ze omvallen. De planten zullen in de winter afsterven, dus kun je ze na de bloei terugsnoeien.

Helenium autumnale Fuego
Helenium ‘Autumnale Fuego’

De wortelkluiten kunnen na een paar jaar een beetje dichtgroeien. Als dat het geval is, kun je ze kluiten in de herfst of lente splitsen. Zo vermeerder je ook meteen de plant.

Heleniums vermeerderen

helenium scheuren vermeerderen

Om Heleniums te vermeerderen, deel of scheur je de planten in de herfst of lente. Graaf een gevestigde kluit op die groot is en waarvan de scheuten vrij dicht op elkaar gegroeid zijn. Splijt hem met een spade en voeg veel goed verteerde compost toe bij het herplanten.

Zonnekruid El Dorado met vlinder
Helenium ‘El Dorado’

Je kunt de plant in het voorjaar ook stekken. Hiervoor neem je basisstekken van nieuwe scheuten: snijd een nieuwe scheut helemaal bij de basis af en zet hem in een potje goed waterdoorlatende potgrond of zaai- en stekgrond. Zet het potje in een kweekkasje of maak een plastic zakje vast om de pot. Op die manier gaat er geen vocht verloren (let op: regelmatig luchten!). Zodra de wortels zichtbaar zijn door de gaatjes onderaan de pot, kun je de nieuwe plant uitplanten.

Heleniums kweken: problemen oplossen

mooiste planten in september
Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’

Heleniums zijn over het algemeen vrij van plagen, maar kunnen gevoelig zijn voor bladvlekkenziekte. Verwijder aangetaste bladeren om de verspreiding tegen te gaan.

Mooie soorten zonnekruid

helenium moerheim beauty
Helenium ‘Moerheim Beauty’

Laat je inspireren door deze mooie variëteiten Helenium.

  • Helenium ‘Moerheim Beauty’ is met zijn dieprode bloemen een zeer populaire variëteit. Planten worden 1,25 m hoog, maar bereiken hun uiteindelijke hoogte pas in het tweede jaar. Om hun grootte te beperken, snoei je ze in mei terug tot ongeveer 30 cm hoog. Dit vertraagt ook de bloei met een week of twee.
  • Helenium ‘Butterpat’ heeft grote, 7 cm brede, heldergele bloemen met een opvallend, opstaand geelbruin oog. Op onbeschutte plaatsen kan het nodig zijn om de plant te steunen. 
  • Helenium ‘Wyndley’ is een van de kortste variëteiten en een van de vroegst bloeiende soorten. De warmgele bloemen hebben een donkerder hart en met z’n stevige stelen is het een uitstekende plukbloem.
  • Helenium ‘Waltraut’ is een rechtopstaande vaste plant met een bruin hart en kopergouden bloemblaadjes. De bloemen kunnen tot 8 cm in diameter worden op stelen tot 1 meter.
  • Helenium ‘The Bishop’ wordt ongeveer 1 meter hoog, en draagt goudgele bloemen met een diepbruin hart.

Lees meer over Helenium:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu