Fleur je tuin op met deze 10 makkelijke zomerbloeiers

Afbeelding voor Fleur je tuin op met deze 10 makkelijke zomerbloeiers

Wat heb je nodig voor een relaxte zomer vol bloemen? Planten die gegarandeerd mooi bloeien en die je gemakkelijk kunt onderhouden natuurlijk! Van deze makkelijke zomerbloeiers geniet je de hele zomer en herfst – en van sommige zelfs het hele jaar.

Lees verder na de advertentie

10 makkelijke zomerbloeiers voor jouw tuin

De makkelijke zomerbloeiers in deze lijst zijn allemaal vaste planten. Dat betekent dat je er nog jaren van kunt genieten en volgende zomer nóg minder omkijk hebt naar je tuin. Er is een kleur en vorm voor elke smaak – en ook bestuivers zijn dol op deze bloemen.

1. Schildpadbloem (Penstemon)

Penstemon

Wil je makkelijke zomerbloeiers die vanaf de vroege zomer tot de eerste vorst kleur brengen in je tuin? Kies dan voor Penstemon, ook wel schildpadbloem of slangenkop genoemd. De meeste varianten van Penstemon bloeien maandenlang. Hun buisvormige bloemen hebben wel wat weg van vingerhoedskruid en komen voor in verschillende kleuren, die allemaal populair zijn bij de bijen.

Schildpadbloemen kunnen goed in zowel het midden van een border als in een pot staan. Kies voor een standplaats in de volle zon of in halfschaduw. Deze kortlevende, vaste planten worstelen met koude, natte winters, dus neem in de zomer een paar stekjes, zodat je volgend jaar eventueel planten kunt vervangen die de winter niet overleefd hebben. Als je Penstemon in een pot staat, kun je deze naar een beschutte, vorstvrije plek verplaatsen in de winter.

 • Hoogte x Breedte: 60-90 cm x 50 cm
 • Bloeitijd: juni-oktober

Wekelijks groene inspiratie in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Lavendel (Lavandula)

Lavendelsoort Lavandula angustifolia 'Hidcote' trekt bijen aan

Met recht een van de populairste en makkelijke zomerbloeiers is lavendel. Lavandula is een veelzijdige plant die in potten of vollegrond kan worden gekweekt, groen blijft, heerlijk ruikt, bestuivers voorziet van eten en past bij elke tuin, van cottagetuinen tot modern.

Engelse lavendel (Lavandula angustifolia) en de meeste hybriden zijn winterhard. Franse lavendel (Lavendula stoechas) is minder goed bestand tegen kou en winterse nattigheid, dus die kun je beter ’s winters op een vorstvrije, beschutte plaats zetten. Zet je lavendel in de volle zon en goed doorlatende grond. Na de bloei is het verstandig om je lavendel terug te knippen, zodat de stengels niet verhouten. Zo houd je de plant in model.

 • Hoogte: 50-80 cm x 60-90 cm
 • Bloeitijd: juni-september

3. Salie (Salvia)

Salvia combineren

Van de makkelijke zomerbloeiers verdient Salvia zeker een plek in de tuin. Deze bloemen komen voor in allerlei vormen en kleuren, variërend van felblauw tot diep paars, rood en geel. De nectarrijke bloemen trekken hommels en vlinders aan als een magneet. Er is zelfs een inheemse soort, namelijk veldsalie (Salvia pratensis).

Kies voor tere perksoorten en stek ze voor volgend jaar of juist voor winterharde vaste planten die ieder jaar opkomen. Alle soorten salie gedijen goed in volle zon en de meeste soorten bloeien van midden zomer tot de herfst. Heb je zware (klei)grond in de tuin? Leg dan eerst een laagje grind in het gat waar je de plant wilt neerzetten. Dit zorgt ervoor dat water beter wordt afgevoerd en je Salvia geen last krijgt van natte voeten.

 • Hoogte x Breedte: 40-150 cm x 30-50 cm
 • Bloeitijd: juni-november

4. Purperklokje (Heuchera)

Ook Heuchera met prachtige bladeren en bloemen valt onder makkelijke zomerbloeiers

Op zoek naar een makkelijke zomerbloeier voor in de schaduw? Probeer dan eens het purperklokje. Heuchera heeft kleurrijke bladeren, van paars tot zwart en limoengroen. Zo heb je bijna het hele jaar door kleur in je tuin! In de zomer zie je pluimen met kleine bloemen verschijnen, die mooi contrasteren met de het blad.

Purperklokjes kun je goed in potten zetten of als bodembedekker in een schaduwrijke border. De mooie pluimbloemen doen het ook goed als snijbloemen.

 • Hoogte x Breedte: 25 cm x 35 cm
 • Bloeitijd: juni-augustus

5. Zonnekruid (Helenium)

Helenium 'Moerheim Beauty'

Wil je graag makkelijke zomerbloeiers in warme kleuren die tot in de herfst blijven bloeien? Wat dacht je van deze grote, margrietachtige bloemen! Helenium of zonnekruid bloeit met gele, oranje of rode bloemen die prachtig uitkomen in een gemengde border. Ook kunnen ze prima in potten staan.

Planten die je goed kunt combineren met Helenium zijn onder andere siergrassen en margrietbloemen, zoals Echinaceaen Rudbeckia. Zonnekruid is ook een favoriet onder bestuivers zoals bijen. Ten slotte is Helenium een geweldige snijbloem.

 • Hoogte x Breedte: 90 cm x 60 cm
 • Bloeitijd: juli-september

6. Muurbloem (Erysimum)

makkelijke zomerbloeiers: muurbloemen

Een makkelijke zomerbloeier van een heel andere orde is deze muurbloem, ook wel steenraket of Erysimum genoemd. Dit is een prachtige, bloemrijke bloemensoort, die maandenlang een overvloed aan paarse bloemen draagt op hoge stengels. In gebieden met milde weersomstandigheden kan deze plant bijna het hele jaar door bloeien.

Kweek muurbloemsoorten, zoals ‘Bowles’s Mauve’ hierboven, in volle zon of halfschaduw. Het is een kortlevende vaste plant, dus neem ook van deze plant stekken of zaai ze elke zomer opnieuw, zodat je hem elk jaar weer in de tuin hebt staan.

 • Hoogte x Breedte: 45 cm x 50 cm
 • Bloeitijd: maart-november

7. Ooievaarsbek (Geranium)

ooievaarsbek kan prima in de schaduw staan

Ook de winterharde ooievaarsbek valt onder makkelijke zomerbloeiers. Geranium(niet te verwarren met de Pelargonium) is makkelijk te kweken, doet het goed in schaduw en bloeit maandenlang – veel soorten zelfs tot de eerste vorst. Hun schotelvormige bloemen vind je in verschillende tinten roze, wit, paars en blauw.

Geraniums zijn goed voor bestuivers zoals bijen en zweefvliegen. Zet deze planten in de zon of schaduw en geniet van hun kleuren. Snoei na de bloei terug om een tweede bloei te stimuleren.

 • Hoogte x Breedte: 20-50 cm x 30-120 cm
 • Bloeitijd: april-september

8. Struikveronica (Hebe)

makkelijke zomerbloeiers: Hebe

Deze onderhoudsarme, groenblijvende heester valt zeker onder de makkelijke zomerbloeiers. Struikveronica’s of Hebe staan mooi in borders, als bodembedekkers of als laagblijvende haag. Je kunt deze plant ook goed planten als alternatief voor buxus! Bestuivers zijn dol op de kleine bloemen die in de vroege zomer verschijnen.

Variëteiten zoals Hebe ‘Frozen Flame’ hebben prachtige paarse bladeren, die van zomer tot winter extra kleur aan je tuin geven. Kweek deze planten in de volle zon of halfschaduw.

 • Hoogte x Breedte: 50-100 cm x 50-100 cm
 • Bloeitijd: mei-september

9. Prachtkaars (Gaura)

Gaura borders brengen kleur in je tuin

Welke makkelijke zomerbloeiers staan geweldig in zowel een cottagetuin als een prairieborder? Dat is prachtkaars (Gaura). Deze bladverliezende vaste plant heeft kleine roze of witte bloemen die lijken op sterren. Deze sterren verschijnen vanaf het begin van de zomer en blijven bloeien tot diep in de herfst.

Weef deze planten door een perk om er een geheel van te maken. Ook komen deze bloemen mooi uit de verf als ze in bakken of potten worden gekweekt. Kies voor een zonnige standplaats of halfschaduw.

 • Hoogte x Breedte: 50-90 cm x 50-60 cm
 • Bloeitijd: mei-november

10. Toorts (Verbascum)

makkelijke zomerbloeiers

Deze statige vaste planten zijn makkelijke zomerbloeiers die structuur en hoogte toevoegen aan je tuin. De inheemse toorts (Verbascum) lijkt wel een toren van bloemen met varianten in roze, wit, geel, oranje en zelfs blauw. Deze prachtbloem voelt zich net zo thuis in een cottagetuin als in een exact uitgedachte border.

Verbascum groeit in zon en halfschaduw. Het zijn kortlevende vaste planten of tweejarige planten die zichzelf makkelijk uitzaaien. Wil je elk jaar verzekerd zijn van bloemen, dan kun je ze ook elk jaar zaaien. De bestuivers zullen je dankbaar zijn!

 • Hoogte x Breedte: 70-150 cm x 30-60 cm
 • Bloeitijd: juni-september

Lees meer over mooie én makkelijke zomerbloeiers:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu