Gladiolen planten voor een zomer lang bloemen: zo pak je het aan

Helga Kluiter
|
29/03/2023
Afbeelding voor Gladiolen planten voor een zomer lang bloemen: zo pak je het aan

De kenmerkende hoge bloemstengels van gladiolen (Gladiolus, ook soms zwaardlelie genoemd) zijn in de zomer een opvallende verschijning. En ze zijn niet alleen leuk om te geven aan wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse, maar ook om in je (pluk)tuin te zetten. Gladiolen planten is bovendien heel makkelijk, dus kweek lekker veel van deze prachtige snijbloem.

Lees verder na de advertentie

Gladiolen standplaats

gladiool paars

Oorspronkelijk groeien gladiolen en warme, droge klimaten, zoals in Zuid-Afrika en mediterrane landen. Daaruit kun je afleiden welke groeiomstandigheden ze fijn vinden: goede drainage en veel zon. Zet ze voor de beste resultaten dus in vochtige grond die overtollig water goed afvoert, en natuurlijk in de volle zon.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer gladiolen planten

Je plant gladiolenbollen in het voorjaar. Je kunt ze in potten planten in maart en april, zolang je ze op een vorstvrije plek zet, zoals in een kas. Vanaf mei kun je rechtstreeks in de vollegrond poten. Later kan ook, maar plant de bollen op z’n laatst in juli. Als je ze later plant zullen ze niet meer voor de eerste vorst tot bloei komen. 

Wil je de bloei spreiden, plant dan vanaf maart om de paar weken wat bloembollen. Gladiolen die je in potten hebt geplant, kun je gewoon in de border uitplanten wanneer ze beginnen te bloeien.

Lees verder na de advertentie

Gladiolen planten, stap voor stap

Je kunt gladiolen zowel in potten als in de vollegrond planten. De methode werkt voor beide hetzelfde: plant ze ongeveer 15 cm diep in vochtige maar goed drainerende grond. Heb je zware grond, meng dan voldoende scherp zand door het plantgat. 

Maak je eigen pluktuin

Cover magazine Maak je eigen pluktuin

Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave ‘Maak je eigen pluktuin’ geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur. Je bestelt deze uitgave via onze webshop.

Voor gladiolen planten in de vollegrond ga je als volgt te werk:

1. Plantgat graven

Graaf met een spade een plantgat van 10 tot 15 cm diep en maak de bodem van het plantgat los met een tuinvork. 

2. Gladiolen planten

gladiolen planten

Leg de bollen in het plantgat met ongeveer 15 cm tussenruimte en duw ze zachtjes in de grond. Zorg dat het puntje van de bol omhoog wijst.

3. Gladiolen water geven

Gladiolen planten

Vul het plantgat op en pas daarbij op dat de gladiolenbollen niet verschuiven. Duw de grond aan en hark hem egaal. Geef tot slot een flinke hoeveelheid water.

Gladiolen verzorgen

Geef je gladiolen tijdens het groeiseizoen genoeg water en zet plantensteunen neer voordat de bloemstengels verschijnen. Wanneer ze bloeien kun je ze het beste om de paar weken wat tomatenvoeding of smeerwortelgier geven. Bescherm de bollen tegen vorst en deel dichtgegroeide pollen om de paar jaar.

Gladiolen bollen in de grond laten?

gladiolen overwinteren

Traditioneel worden de bollen van gladiolen in het najaar opgegraven, zodat ze op een vorstvrije plek binnen kunnen overwinteren. Maar door de klimaatverandering zijn de winters over het algemeen milder geworden. Je kunt de gladiolenbollen dus ook in de grond laten zitten. Knip dan de oude stengels in de herfst terug en dek de grond toe met een dikke mulchlaag

Wil geen enkel risico nemen, graaf ze dan alsnog in het najaar op, net als met dahlia’s.

Meer over bloembollen planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu