Stap voor stap: maak zelf smeerwortelgier

Linda Passies
|
25/05/2022
smeerwortel in emmer

Smeerwortel is een ontzettend waardevolle plant voor je tuin! Het is rijk aan voedingsstoffen (vooral kalium), die de plant via zijn wortels uit de grond haalt. Daardoor kun je er goede smeerwortelgier (ook wel smeerwortelmest) van maken.

Lees verder na de advertentie

smeerwortel bloem

Het blad van de smeerwortel kun je inzetten als potgrondverbeteraar en als tuinbemester. Gebruik het bijvoorbeeld als mulch rondom je planten. In de vloeibare mestvorm kun je smeerwortel bij alle tuinplanten aanbrengen.

Welke smeerwortel kun je gebruiken voor smeerwortelgier?

Smeerwortel is krachtig en groeit binnen een seizoen meerdere malen door nadat je hem tot aan de basis hebt afgesneden. Laat de plant echter niet de vrije loop, want hij kan sterk uitbreiden. Er bestaat gelukkig een Russische steriele cultivar, ‘Bocking 14’, die geen zaad zet en zich alleen via de wortels vermeerdert.

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Zo maak je zelf smeerwortelgier

Het is heel gemakkelijk om zelf smeerwortelgier te maken.

1. Bladeren afsnijden

smeerwortel afknippen om smeerwortelmest te maken

Snijd grote hoeveelheden bladeren van de plant af en wees niet bang om hem tot op de grond terug te zetten. Draag altijd handschoenen wanneer je smeerwortel oogst, want de harige bladeren kunnen huidirritatie veroorzaken.

2. Houd de bladeren onder water

smeerwortel in bak water

Leg de bladeren in een emmer (eventueel in een panty als zak) en houd de plantresten onder water met bakstenen. Doe er een deksel op, want het rottingsproces stinkt. Het proces duurt tussen de 3 en 6 weken, wanneer de bladeren bijna zijn opgelost is de smeerwortelgier klaar.

3. Zeef de smeerwortelgier

smeerwortelgier

Zeef de vloeistof en verdun het met water in een verhouding van circa 1:20. Hoe minder water je gebruikt voor het rottingsproces, hoe meer water je nodig hebt bij het verdunnen. De resten die je uit de smeerwortelgier hebt gezeefd, kun je op de composthoop doen.

Smeerwortelmest onverdund gebruiken

Wil je je smeerwortelgier liever niet verdunnen bij het gebruik? Laat dan drie kilo blad in 45 liter water trekken. Na vier weken kun je het onverdund gebruiken. Hiervoor heb je wel ruimte nodig.

Concentraat van smeerwortelgier maken

smeerwortelconcentraat maken om smeerwortelmest te maken

Toch liever een concentraat maken? Dan kun je de afgeknipte bladeren in een bak doen met een gat onderin. Daaronder zet je dan een opvangbak. Na twee tot drie weken druipt er een donkere, sterk ruikende (stinkende) vloeistof de opvangbak in. Dit kun je verdund gebruiken met tien tot twintig delen water. Voor tomaten en komkommers verdun je het concentraat in een verhouding van 1:15. Je kunt het concentraat het hele groeiseizoen bewaren. Alles wat je aan het einde van het seizoen over hebt, kan op de composthoop.

Meer handige dingen om zelf te doen in je tuin:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu