Kliekjesdag: 6x plantenvoeding maken van huishoudelijke resten

Helga Kluiter
|
13/07/2022
zelf plantenvoeding maken: koffiedrab

Natuurlijk composteer je je keuken- en tuinafval altijd netjes – op je eigen composthoop of via de gemeentelijke groenbak. Maar van sommige soorten afval kun je ook zelf plantenvoeding maken om rechtstreeks in de tuin te gebruiken.

Lees verder na de advertentie

Zelf plantenvoeding maken

Een eigen composthoop is natuurlijk ideaal, maar niet iedereen heeft de ruimte hiervoor. En heb je wel een composthoop, dan duurt het een hele poos voor je organische afval is omgezet in bruikbare compost. Geef daarom je planten een snelle boost met afval dat je rechtstreeks als plantenvoeding kunt gebruiken.

1. Eierschalen voor extra calcium

zelf plantenvoeding maken: eierschalen

Breek de dag, tik een eitje. Maar het calcium in eierschalen is ook onmisbaar voor de vorming van sterke celwanden. Spoel ze af en laat ze drogen op een zonnige vensterbank. Vermaal ze in een keukenmachine en strooi het poeder rond bomen en planten.

Goed voor: koolsoorten, appel- en kersenbomen

2. Houtas voor kalkminnende planten

As uit houtkachels, kampvuren en barbecues is rijk aan kalk, kalium en fosfor. Het is bovendien veilig, als je tenminste alleen onbehandeld hout – en dus geen houtskool of aanmaakbrandstof – hebt gebruikt. Hark het lichtjes in de aarde rond de planten. Gebruik houtas niet voor zuurminnende planten of aardappelen.

Lees verder na de advertentie

Goed voor: koolsoorten, pioenrozen en clematis

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Koffiedrab voor zuurminnende planten

zelf plantenvoeding maken: koffiedrab

Koffie zit boordevol stikstof, kalium en essentiële mineralen. Bewaar dus het koffiedrab en strooi dat dun rond de planten. Of verdun het drab met een beetje water om het makkelijk te doseren. Dankzij het lage pH-gehalte is het vooral geschikt voor zuurminnende fruitplanten. Overdrijf echter niet, want teveel cafeïne remt de groei.

Goed voor: bosbessen, frambozen en rododendrons

4. Plantenvoeding van urine (ja, echt!)

Sorry, maar we konden de allerbeste zelfgemaakte mest niet overslaan. Urine is een snelwerkende, vloeibare mest die rijk is aan onder meer kalium, stikstof en fosfor. Gebruik het vers (het mag niet stinken) en alleen als je geen medicijnen gebruikt. Verdun het 1 op 20 met water (1 op 50 voor potplanten). Giet het op de grond, niet op het blad.

Goed voor: gazongras, sierplanten

5. Groenteafval

groen afval ingraven

Heb je geen composthoop? Graaf dan in het najaar geulen en bekleed die met krantenpapier. Vul de geulen geleidelijk met afwisselend een laag groenteafval en een laag aarde. Schep er ten slotte een laag kant-en-klare compost op en zet er het volgend voorjaar planten in. Die zullen volop groeien in deze voedingsrijke grond.

Goed voor: stokbonen, pompoenen en zonnebloemen.

6. Zelf plantenvoeding maken: bananenschil

Snijd bananenschillen fijn en leg ze op de bodem van plantgaten. Daar geven ze kalium en andere nuttige voedingsstoffen af.

Maar je kunt ook ‘bananenwater’ maken van de schillen. Laat daarvoor wat bananenschillen een dag of twee weken net onder een laagje water. Verdun het bananenwater dan met vier keer zoveel water. Geef je planten eens per maand een boost met deze zelfgemaakte voeding.

Goed voor: tomaten, pompoenen, bloeiende planten

Meer zelf plantenvoeding maken en composteren

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu