Kweekgras bestrijden (zonder gif): dit zijn de do’s & don’ts

Helga Kluiter
|
11/04/2024
Onkruid wieden: kweek

Kweekgras is een berucht onkruid, omdat het grote stukken grond kan bedekken. En als je de wortel in stukken breekt, krijg je nóg meer planten terug. Wil je kweekgras bestrijden (zonder gif), dan heb je een gedegen plan van aanpak nodig.

Lees verder na de advertentie

Kweekgras herkennen

kweekgras herkennen
Juta.lopp, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Kweekgras (Elymus repens), ook wel kortweg kweek genoemd, is een grassoort die zich door grote lappen grond verspreidt via ondergrondse wortels. De wortels zijn stevig, met puntige uiteinden die zich zelfs door de zwaarste grond boren – of door je uien en aardappelen … Ondergronds vormen de wortels dichte matten en groeien ze tot wel een meter diep. Bovengronds verspreiden de plantjes zich ook nog via zaad. Dubbel problematisch dus.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kweekgras als indicatorplant

Lees verder na de advertentie

Kweekgras is niet slechts ‘onkruid‘, maar ook een belangrijke indicatorplant, ofwel een plant met een boodschap. En die boodschap luidt: de grond is erg vruchtbaar en bevat veel stikstof, maar in een vorm die planten niet kunnen opnemen. Gezond bodemleven kan dat probleem verhelpen, maar daar heeft de grond niet genoeg van, omdat er niet genoeg organisch materiaal beschikbaar is voor het bodemleven om te eten.

Nu je weet waar kweekgras van houdt, kun je ervoor gaan zorgen dat hij het in jouw grond niet meer naar de zin heeft.

Kweekgras bestrijden: dit moet je niet doen

kweekgras bestrijden moestuin

Wil je van kweekgras afkomen, dan zijn er een paar dingen die je vooral niet moet doen. Zo voorkom je dat je de problemen verergert.

Wel of niet frezen?

Er is een snelle manier om kweekgras te bestrijden, namelijk door de grond te frezen. Er is echter één grote maar: als je dit niet op de juiste manier doet, maak je het probleem vele malen groter. Als je bijvoorbeeld een stuk wortel van 30 cm in vier stukken hakt, groeien er namelijk vier nieuwe planten terug. Maar als je hem in honderd stukken hakt, hebben al die kleine stukjes wortel niet genoeg groeikracht meer. Het advies wat betreft frezen is dus: doe het héél grondig, of doe het niet!

Kweekgras bestrijden met azijn?

Onkruid (en dus ook kweekgras) bestrijden met azijn is niet toegestaan. Azijn doodt het kweekgras wel, maar ook al het bodemleven, andere planten en insecten. Laat middeltjes als azijn dus gewoon in het keukenkastje staan om schade aan het milieu te voorkomen.

Kweekgras bestrijden: dit kun je wel doen

kweekgras herkennen

Is er dan helemaal niets wat je kunt doen tegen kweekgras? Natuurlijk wel! Met (een combinatie van) de volgende methoden ga je kweekgras te lijf.

Kweekgras uitputten met karton

Elke plant heeft licht nodig om te kunnen groeien, en dat geldt ook voor kweekgras. Doe het licht dus uit door de grond te bedekken met een laag karton of zwart plastic. Dit werkt het beste bij grotere stukken onbewerkte grond. In je borders groeien de wortels gewoon naar de plekken waar wel licht is. Bovendien moet je het uitputten van kweekgras genoeg tijd (kunnen) geven.

Kweekgras uitgraven

Pak er een stevige spitvork bij en spit de grond om. Het spitten zorgt ervoor dat de grond losser wordt, zodat je de wortels er makkelijker uit krijgt. Probeer de wortels er zo heel mogelijk uit te krijgen. Op deze manier verwijder je een groot deel van het kweekgras. Er zal echter altijd wel iets achterblijven, maar dat kun je makkelijker bijhouden. Elk plantje wat nog opkomt, graaf je gewoon direct met wortel en al uit.

Kweekgras bestrijden: bodem verbeteren

grond voorbereiden

Uiteindelijk kun je kweekgras het beste bestrijden door iets te doen aan de oorzaak: te weinig organisch materiaal in de bodem. Door de grond te voorzien van compost, zal kweekgras zich hierin uiteindelijk niet meer thuisvoelen. Probeer eerst zoveel mogelijk van de wortels te verwijderen en bedek de grond dan met karton en een dikke mulchlaag (10-15 cm) compost. Dit laat je een aantal maanden met rust. Daarna kun je de laatste overgebleven wortels makkelijker verwijderen en is de grond klaar voor gebruik.

Meer doen tegen onkruid

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu