Volkstuin bemachtigd? Deze eerste klus mag je niet uitstellen!

Helga Kluiter
|
11/11/2022
Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.
volkstuin huren

Na een lang verblijf op de haast eindeloze wachtlijst is het je eindelijk gelukt: een volkstuin huren! Maar vaak ligt je toegewezen lapje grond er dan al een aantal maanden verwaarloosd bij. Het eerste wat je dus moet doen, is het nodige onderhoud plegen. Maar wacht daar niet te lang mee!

Lees verder na de advertentie

Voor- en nadelen volkstuin huren

Het grootste voordeel van een volkstuin huren, is dat je hiermee ruimschoots ruimte hebt voor het kweken van groenten. Zeker als je geen of slechts een kleine of ongunstig gelegen tuin hebt, is een volkstuintje huren een uitkomst. Een bijkomend voordeel is dat je er nieuwe sociale contacten opdoet. Een van de grootste nadelen is dat je in een volkstuin vaak veel meer last van onkruid hebt dan in een ‘gewone’ tuin. En dat betekent dat je ook veel meer tijd kwijt bent aan onkruid wieden.

Volkstuin leeghalen

Het eerste wat je zal moeten doen wanneer je begint in je volkstuin, is alles leeghalen. De ideale tijd daarvoor is in de herfst en winter. Haal eerst al het ongewenste materiaal en puin weg en laat het afvoeren (controleer wat de regels van jouw volkstuin hiervoor zijn). Haal daarna ongewenste struiken en vaste, houtachtige planten uit de grond en composteer het.

Volkstuin: onkruid verwijderen

volkstuin huren: onkruid verwijderen

Verwijder zoveel mogelijk onkruid wanneer de planten in rust zijn, in de herfst en winter. Wacht je met het opruimen tot het voorjaar, dan gaat het onkruid hard groeien en moet je het wieden op het moment dat je eigenlijk wil gaan zaaien. Lukt het je niet om het hele stuk grond in één keer op te ruimen, pak dan eerst één gedeelte aan. Zo kun je het eerste jaar toch beginnen met het kweken van groenten. De rest van je grond bedek je met karton of zwart plastic om de groei van onkruid te remmen.

Lang gras maaien?

Lees verder na de advertentie

Bedenk dat lang gras een geweldige habitat is voor veel dieren, dus wees voorzichtig met het verwijderen hiervan. Controleer eerst of er geen egels of hazelwormen zitten voor je het gras maait. En kijk ook of er geen rupsen of poppen verborgen zitten. Laat gerust wat stukken met lang gras staan. Het trekt namelijk beestjes aan die nuttig zijn voor jouw moestuin.

Moestuin indeling?

verhoogde bedden moestuin

Volkstuin leeggehaald? Dan kun je je moestuin tuin indelen. Je kunt ervoor kiezen om verhoogde bedden te maken of gewassen rechtstreeks in de grond te zaaien en planten. Waarvoor je ook kiest, voeg ruimschoots organisch materiaal zoals compost toe aan de grond om te zorgen voor meer voedingsstoffen. Begin daarna zo snel mogelijk met planten. Heb je je tuin leeghaald voor het begin van de lente? Dek de grond dan af met karton of plastic, zodat er geen voedingsstoffen wegspoelen. Bovendien warmt de grond zo in het voorjaar sneller op en kun jij eerder beginnen met zaaien.

Meer doen in de moestuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu