Rode bieten zaaien: deze methode werkt altijd
De smaak van rode bieten of kroten uit eigen tuin is werkelijk onovertroffen en bovendien zijn ze ontzettend gezond. Een prima reden dus om rode bieten zaaien in je moestuin meteen goed aan te pakken.
Wanneer kun je rode bieten zaaien?
Bietenzaad ontkiemt zodra de grondtemperatuur regelmatig 10 graden of hoger is. Dat houdt in dat je de zaden tussen maart en juli in de volle zon en in een goed waterdoorlatende grond kunt zaaien. Maak eventueel gebruik van stolpen of doorzichtig plastic om de bodem sneller op te warmen.
Wekelijks moestuintips in je mail
Iedere week moestuin- en zaaitips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
De rode bieten op de juiste plek zaaien
Zaai de rode bieten rechtstreeks op hun uiteindelijke plek. Kies daarvoor een standplaats met goed afwaterende grond in de volle zon. Wanneer de bieten eenmaal goed groeien, kunnen ze wel wat schaduw hebben.
Stap voor stap rode bieten zaaien
Kleine bietjes die in de lente zijn gezaaid zijn het zoetst, dus zaai er lekker veel, zodat je ze kunt oogsten wanneer ze zo groot zijn als golfballen.
Stap 1
Maak een zaaigoot op goed voorbereide en aangedrukte grond. Dat doe je door met de rand van een schoffel een rechte lijn te trekken. Maak het gootje ongeveer 1,5 cm diep.
Stap 2
Gebruik een gieter zonder broes om de zaaigeul water te geven. De zaden hebben dan na het zaaien meteen vochtige grond hebben waarin ze kunnen ontkiemen.
Stap 3
Zaai de bieten met een tussenruimte van 2-3 cm. Uit elk van de grote bietenzaden ontstaan meerdere plantjes. Je zal dus moeten uitdunnen wanneer de plantjes opkomen. Er bestaat ook eenkiemig bietenzaad. Die hoef je niet uit te dunnen en je kunt ze dus verder uit elkaar zaaien.
Stap 4
Schuif tot slot de aarde terug over de zaden en druk de grond aan. Door het aandrukken zal het oppervlaktewater naar de zaailingen toe lopen. Bescherm jonge plantjes tegen vogels. Die smullen namelijk van de jonge blaadjes.
Lees meer over groenten zaaien:
- Zo zaai je wortelen en oogst je tot diep in de herfst
- Deze groenten en kruiden kun je zaaien in februari
- Tomaten zaaien voor beginners: zo werkt het
- Courgette kweken van zaadje tot (enorme) oogst: zo makkelijk is het
- Zo kweek je zelf de smakelijkste aubergines
- Spitskool kweken: zo zorg je voor een heerlijke oogst in het voorjaar
- Zaai knolvenkel in de zomer om in het najaar te oogsten
- Pronkbonen kweken: zo zorg je voor een goede oogst