Rode bieten zaaien: deze methode werkt altijd

Helga Kluiter
|
17/04/2024
Rode bieten zaaien

De smaak van rode bieten of kroten uit eigen tuin is werkelijk onovertroffen en bovendien zijn ze ontzettend gezond. Een prima reden dus om rode bieten zaaien in je moestuin meteen goed aan te pakken.

Lees verder na de advertentie

Wanneer kun je rode bieten zaaien?

Bietenzaad ontkiemt zodra de grondtemperatuur regelmatig 10 graden of hoger is. Dat houdt in dat je de zaden tussen maart en juli in de volle zon en in een goed waterdoorlatende grond kunt zaaien. Maak eventueel gebruik van stolpen of doorzichtig plastic om de bodem sneller op te warmen.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week moestuin- en zaaitips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De rode bieten op de juiste plek zaaien

Lees verder na de advertentie

Rode bieten zaailingen uitdunnen

Je kunt rode bieten rechtstreeks zaaien op hun uiteindelijke plek. Kies daarvoor een standplaats met goed afwaterende grond in de volle zon. Wanneer de bieten eenmaal goed groeien, kunnen ze wel wat schaduw hebben.

Stap voor stap rode bieten zaaien

Kleine bietjes die in de lente zijn gezaaid zijn het zoetst, dus zaai er lekker veel, zodat je ze kunt oogsten wanneer ze zo groot zijn als golfballen.

1. Maak een zaaigoot voor je bieten

Roden bieten zaaien in een zaaigeul

Maak een zaaigoot op goed voorbereide en aangedrukte grond. Dat doe je door met de rand van een schoffel een rechte lijn te trekken. Maak het gootje ongeveer 1,5 cm diep.

2. Geef water voor het zaaien

De zaaigeul voor de bieten bewateren

Gebruik een gieter zonder broes om de zaaigeul water te geven. De zaden hebben dan na het zaaien meteen vochtige grond hebben waarin ze kunnen ontkiemen.

3. Bieten zaaien: juiste afstanden

Zaai rode bieten met 2-3 cm tussenruimte

Zaai de bieten met een tussenruimte van 2-3 cm. Uit elk van de grote bietenzaden ontstaan meerdere plantjes. Je zal dus moeten uitdunnen wanneer de plantjes opkomen. Er bestaat ook eenkiemig bietenzaad. Die hoef je niet uit te dunnen en je kunt ze dus verder uit elkaar zaaien.

4. Grond aandrukken en zaailingen beschermen

Rode bieten zaaien: stap 4

Schuif tot slot de aarde terug over de zaden en druk de grond aan. Door het aandrukken zal het oppervlaktewater naar de zaailingen toe lopen. Bescherm jonge plantjes tegen vogels. Die smullen namelijk van de jonge blaadjes.

Rode biet planten in volle grond

bieten voorzaaien

Rode bieten voorzaaien in een zaaitray werkt goed en is bijvoorbeeld handig als je veel last hebt van slakken of duiven. Plant de rode bieten uit in de vollegrond zodra de plantjes groot genoeg zijn en de grond warm genoeg is. Het voordeel van het zaaien van één zaadje per zaaicel is dat je daarna niet meer hoeft uit te dunnen.

Wanneer bieten oogsten?

Bieten doen er drie à vier maanden over om uit te groeien tot oogstbare knollen. Oogst bieten wanneer ze ongeveer de grootte van een golfbal hebben, dan zijn ze het lekkerst van smaak. Zaai je regelmatig tussen half april en eind juni, dan kun je bieten oogsten van juli tot aan de eerste najaarsvorst.

Lees meer over groenten zaaien:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu