Wanneer je moestuin in de schaduw ligt, denk je al snel dat groenten kweken er voor jou niet in zit. Bijna elk moestuinboek schreeuwt namelijk om heel veel zon om te kunnen slagen. Maar met de juiste soorten groenten (en kruiden) oogst jij straks ook heerlijk voedsel uit je schaduwrijke tuin.
Lees verder na de advertentie
Welke soorten schaduw zijn er?
Niet alle soorten schaduw zijn even sterk. Bovendien werpen ze meestal niet de hele dag schaduw. En dat levert allerlei termen op als ‘halfschaduw’, ‘gevlekte schaduw of bijvoorbeeld ‘diepe schaduw’. Op basis van het aantal uren zonlicht midden in de zomer kun je deze indeling maken:
- Volle zon: Meer dan 6 uur direct zonlicht
- Halfschaduw: 3 tot 6 uur direct zonlicht
- Gevlekte schaduw: Gereflecteerd of gefilterd licht, dat bijvoorbeeld valt door het blad van de bomen of weerkaatst van oppervlakken.
- Matige schaduw: 2 tot 3 uur direcht zonlicht
- Diepe schaduw: Minder dan 2 uur direct zonlicht.
Wekelijks moestuintips in je mail
Iedere week moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Dit kun je in je moestuin in de schaduw verbouwen
Nu je weet met welke soorten schaduw je te maken hebt, kun je een keuze maken voor de juiste soorten groenten en kruiden voor je moestuin in de schaduw. En dat zijn er meer dan je denkt!
Diepe schaduw
Minder dan twee uur direct zonlicht op een dag.
- Waar: Onder dichte bedekking van boombladeren of in de schaduw van gebouwen.
- Beste groenten om te kweken: Oosterse bladgroenten, zoals mizuna en mibuna, mosterd, Chinese kool, munt, en erwtenscheuten.
- Dit kun je verwachten: Dit is de donkerste en moeilijkste plek. De meeste groenten worden lang en dun, omdat ze zoeken naar licht. Neem genoegen met een kleine oogst van bladgroenten. Blijf plukken en zaaien om doorlopend te oogsten. KIes soorten met groen in plaats van bont blad (die hebben namelijk meer zon nodig).
Matige schaduw
Twee tot drie uur direct zonlicht midden in de zomer.
- Waar: Onderaan muren op het westen of oosten waar een deel van de dag schaduw valt, maar die een deel van de dag volle zon krijgen (oost: ’s ochtends, west: ’s middags).
- Beste groenten om te kweken: Alle groenten die ook in de ‘diepe schaduw’ groeien, plus bladgroenten zoals snijbiet, spinazie en boerenkool. Pluksla en saladebladeren zoals rucola. Maar ook diverse kruiden doen het hier goed, zoals bieslook, koriander, wilde marjolein (oregano) en peterselie.
- Dit kun je verwachten: De planten groeien trager en worden wellicht minder groot dan in de zon, maar je haalt er een behoorlijke oogst van binnen. Voeg een goede mulchlaag toe en laat de planten niet uitdrogen.
Gevlekte schaduw
Het zonlicht wordt gefilterd door de bomen of gereflecteerd van oppervlakken.
- Waar: Onder het redelijk open bladerdek van loofbomen zoals zilverberken, of naast reflecterende oppervlakken zoals ramen en witte muren.
- Beste groenten om te kweken: Alles uit de ‘matige schaduw’, plus kropsla, lente-uitjes, tuinbonen, rapen en kruiden zoals dille, rozemarijn en salie.
- Dit kun je verwachten: Saladegroenten en kruiden zoals dille kiemen langzamer in de schaduw. Zaai ze dus eventueel voor op een zonnige plek en verhuis ze later naar hun schaduwplek. Voordeel: in de schaduw schieten groenten en kruiden minder snel door. Rozemarijn en salie blijven kleiner, maar de oogst is er nauwelijks minder om.
Tuinieren in de schaduw
Er zijn geen moeilijke plekken in de tuin, wel makkelijke planten voor iedere locatie. Want wanneer je de juiste plant op de juiste plaats zet, maak je van het donkerste hoekje van jouw tuin een prachtige plek. Heb je hulp nodig voor jouw schaduwtuin? Je vindt al onze adviezen in de speciale uitgave Tuinieren in de schaduw.
Halfschaduw
Drie tot zes uur per dag direct zonlicht midden in de zomer.
- Waar: Plekken waar een deel van de dag de zon volop schijnt.
- Beste groenten om te kweken: Alle soorten groenten uit de ‘gevlekte schaduw’, plus radijs, bieten, wortelen, aardappelen, peultjes en sugar snaps (suikererwten), sperziebonen, snijbonen en courgettes.
- Dit kun je verwachten: Vruchtdragende gewassen, zoals courgettes, produceren wat minder vruchten met minder uren zon, maar soms kun je de oogst sowieso niet bijbenen. Meer schaduw is dan eerder een voordeel! Wacht met het zaaien van wortelgroenten (wortelen, bieten) tot eind voorjaar. De dagen zijn dan langer, waardoor ze beter groeien.