7 schitterende, winterharde schaduwplanten
In de winter worden de dagen korter en dat gebrek aan zonuren heeft ook zijn weerslag op je tuin. Welke planten kun je kweken op een plek in je tuin die in de winter weinig tot geen zon te zien krijgt? Met deze 7 winterharde schaduwplanten creëer je contrast, maak je levendige combinaties en laat je jouw tuin weer schitteren, ook tijdens de donkere dagen.
1. Japanse wasbloem (Kirengeshoma palmata)
Een goed begin als je winterharde schaduwplanten zoekt, is de Japanse wasbloem (Kirengeshoma palmata). Deze plant kan best wat ruimte innemen, maar de brede, gelobde bladeren en gele, klokvormige bloemen met wasachtige textuur maken dat meer dan goed tijdens de zomer en herfst.
2. Helleborus
Als je zoekt naar spectaculaire, wintergroene schaduwplanten die in de winter bloeien, dan is helleborus zeker een goede kandidaat! De bloemen bloeien tussen januari en april en bieden vroege bestuivers hun broodnodige nectar en beschutting. Ook zijn er variëteiten met verschillende kleuren, tekeningen en vormen te vinden.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort groene inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
3. Hosta
Als winterharde, vaste plant hoef jij je geen zorgen te maken of je hosta’s de winter wel overleven. Het blad van hosta sterft wel af in de herfst, dat is iets om rekening mee te houden. Je kunt het dode blad eventueel afknippen tot aan de basis. Waar de plant in de winter een stap terug doet en zo andere planten een podium biedt, komt hij in het voorjaar des te spectaculairder weer op.
Tip! Gebruik het afgeknipte blad van hosta’s om de grond te mulchen of gebruik het als compostmateriaal.
4. Elfenbloem (Epimedium)
Elfenbloem of Epimedium met zijn knikkende bloemen en hartvormige blad is dol op schaduw en breidt zich daar graag uit. In het voorjaar geniet je van gele, roze of witte bloemen. In de herfst en winter geniet je, afhankelijk van de soort, van mooie groene of rode bladeren met groene nerven. Elfenbloem is een mooie bodembedekker die zijn magische naam eer aandoet.
5. Winterharde geranium
Een tuinklassieker tussen de winterharde schaduwplanten is ook de winterharde geranium. Geranium met zijn decoratieve blad en lange bloeitijd wordt nogal eens verward met pelargonium, die in de zomer en herfst bloeit en niet winterhard is. Over winterharde geranium hoef jij je geen zorgen te maken tijdens de koude maanden. Nog een voordeel: slakken zullen niet snel aan je geraniums knabbelen.
6. Varen
Combineer bloeiende, winterharde schaduwplanten ook met decoratief groen, zoals een mooie varen. Dryopteris erythrosora ‘Brilliance’ heeft bijvoorbeeld koperkleurig blad heeft en zorgt zo voor kleur en textuur in de winter. Deze soort past zowel in diepe als halfschaduw, dus als je tuin in een ander seizoen meer zon vangt, is dat ook geen probleem.
7. Paddenlelie (Tricyrtis)
Als je soorten uit de bovenstaande lijst combineert, krijg je een tuin vol contrast, textuur en leven. Als je nog ruimte hebt voor iets bijzonders, kijk dan of je nog een paddenlelie (Tricyrtis) erbij kunt planten. De paarse, gespikkelde bloemen van Tricyrtis, zoals de bovenstaande Tricyrtis hirta, lijken wel wat op de bloemen van een orchidee.