Gardeners’ World 12/2024
Kerst uit eigen tuin
Cover van

Ooievaarsbek

Geranium
Geranium Brookside
Type: Vaste plant
Kenmerken: Bloem
Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Zaaien
Planten
Bloei
Oogsten
Vermeerderen
Snoeien
Positie in border
Voor
Standplaats
Zon Halfschaduw
Winterhard?
Winterhard
Grondsoort
Zandgrond Kleigrond Veengrond Zure grond Kalkrijke grond
Geranium Brookside

Geraniums, ook wel bekend als ooievaarsbek, zijn betrouwbare, langbloeiende en gemakkelijk te kweken planten. Er zijn veel verschillende soorten geraniums: klein en groot, in een grote verscheidenheid aan kleuren.

Geraniums zijn fantastisch voor bestuivers zoals bijen en zweefvliegen. Sommige bloeien tot de eerste vorst en zorgen zo voor een lang seizoen van nectar en stuifmeel.

Het verschil tussen Geranium en Pelargonium

Geranium oxonianum
Geranium oxonianum

De geranium op deze pagina is niet hetzelfde als de plant die in de volksmond ook geranium genoemd wordt, bijvoorbeeld de boerengeranium. De botanische naam voor die planten is Pelargonium, ze zijn geen familie van Geranium en hebben ook heel andere behoeften.

Kweek geraniums in vochtige maar goed doorlatende grond in de zon of schaduw. Na de bloei terugknippen voor een tweede bloei. Geraniums sterven in de herfst af en groeien in het voorjaar weer aan. Door jaarlijks te mulchen met bladaarde of goed verteerde compost of paardenmest blijven de planten meerdere jaren goed groeien.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De beste plek voor geraniums

De meeste geraniums floreren in lichte schaduw, terwijl de kleinere soorten het het beste doen in de volle zon. Geraniums kunnen elke grondsoort aan en sommige, zoals Geranium sylvaticum en zijn cultivars, kunnen zeer droge omstandigheden aan.

Geraniums zaaien zichzelf makkelijk uit en de planten groeien vaak in kleine scheurtjes in bestrating, wat laat zien hoe taai ze zijn.

Zo kweek je geraniums

Geranium Wargrave Pink
Geranium ‘Wargrave pink’

Geraniums worden vaak in pot verkocht, maar je komt ze soms ook tegen als planten met kale wortels. Tenzij je echt heel arme grond hebt, hoef je de bodem niet te verbeteren voordat je geraniums plant.

Geranium verzorgen

Winterharde geraniums hebben heel weinig verzorging nodig. Je hoeft je niet druk te maken om slakken, want die eten liever andere planten.

Geranium snoeien

geranium snoeien

Je kunt geraniums snoeien na de eerste bloei. Je snoeit ze dan terug tot aan de grond, waarna ze dezelfde zomer nog nieuw blad en nieuwe bloemen zullen aanmaken. Je pakt simpelweg je snoeischaar (of heggenschaar, als je veel geraniums hebt) en knipt de planten kort bij de grond af. Het lijkt heel drastisch als je alleen nog de kleine stengels ziet staan, maar je plant maakt zich op voor een nieuwe bloei. Geef na afloop een beetje water en voeding om de plant daarmee te helpen.

Sommige geraniums hebben aantrekkelijk herfstblad, dus weersta de drang om ze na de bloei te snel terug te snoeien.

Geraniums vermeerderen

Geranium Ann Folkard
Geranium ‘Ann Folkard’

Geraniums vermeerderen zichzelf heel gemakkelijk. Het is is dus vrijwel niet nodig om de plant te stekken. Wil je iemand anders blij maken met een plant? Dan kun je simpelweg een zaailing uit de grond halen en oppotten.

In het voorjaar kun je de plant scheuren. Hiervoor haal je de pol uit de grond en splits je hem met een scherpe spade. Je kunt de losse delen opnieuw uitplanten. Wordt de plant wat ouder en merk je dat het hart er minder goed uitziet? Dan kun je de plant ook scheuren of delen om hem te verjongen. Dan plant je alleen de goede delen opnieuw uit.

Problemen bij geraniums

Geranium psilostemon
Geranium psilostemon

Er komen weinig problemen voor bij geraniums. Wel kunnen ze last hebben van de larven van de geraniumbladwesp (Ametastegia carpini). Die zien eruit als kleine grijze rupsen van ongeveer 12 mm lang. Ze knagen gaatjes in de bladeren en laten ze lelijk, kantachtig achter. Hoe meer geraniums je in je tuin hebt, hoe groter de kans dat deze beestjes zich voortplanten.

De larven zijn soms moeilijk te zien, omdat ze van de bladeren vallen als de plant wordt verstoord. Ze zijn vooral actief in mei en september. De generatie van september verpopt zich in de grond en overwintert en komt in de lente tevoorschijn om eitjes te leggen op de bladeren. Hoewel de schade erg lelijk kan zijn, verzwakt het zelden de groeikracht van de plant. De volgende acties kunnen helpen om ze onder controle te houden:

  • De larven van veel geraniumbladwespen overwinteren in de grond, dus als je de grond onder vatbare planten bewerkt plantenresten te ruimen en de grond lichtjes aan te harken, worden de larven blootgesteld aan vorst en worden ze sneller opgegeten door vogels en andere roofdieren.

  • Controleer vanaf mei de onderkant van de bladeren zorgvuldig op tekenen van eitjes en larven en verwijder ze indien mogelijk met de hand om te voorkomen dat ze zich ophopen.

Deze soorten geraniums zijn aanraders

Er zijn heel veel verschillende variëteiten geraniums, er is voor ieder wat wils. Deze soorten zijn aanraders:

Geranium ‘Patricia’

Geranium Patricia

Geranium ‘Patricia’ heeft helderpaarse bloemen met een zwart hart over een laagblijvend donkergroen blad. In de herfst kleurt het blad prachtig rood. Hoogte x breedte: 60 cm x 45 cm.

Geranium x oxonianum f. thurstonianum

Geranium x oxonianum f. thurstonianum heeft enkele en dubbele, roze-paarse bloemen met zeer smalle bloemblaadjes. Perfect voor vooraan in een gemengde border of aan de voet van struiken zoals rozen. Hoogte x breedte: 50 cm x 70 cm.

Geranium sanguineum var. striatum

Geranium sanguineum var. striatum is een compacte laagblijvende geranium die massa’s lichtroze, geaderde bloemen draagt met donkergroen blad. Perfect voor vooraan in een gemengde border of in bakken op het terras. Hoogte x breedte: 10 cm x 30 cm.

Geranium ‘Rozanne’

geranium rozanne

Geranium ‘Rozanne’ is een heel bekende variëteit, met grote blauwpaarse bloemen met witte harten. De helmbloemen zijn grijs van kleur. De plant bloeit maandenlang. Hoogte x breedte: 30 cm x 60 cm.

Geranium cinereum ‘Giuseppe’

Geranium cinereum ‘Giuseppe’ is een compacte variëteit die eruitziet als een zacht kussen. Van vroeg tot laat in de zomer zijn de planten bedekt met komvormige magentakleurige bloemen van een halve centimeter breed. Hoogte x breedte: 30 cm x 30 cm.

Geranium ‘Max Frei’

Geranium ‘Max Frei’ bloeit met helderroze, geaderde bloemen op harige stelen, van juni tot augustus. Laat hem vooraan in een gemengde border groeien en verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig om de bloei te verlengen. Hoogte x breedte: 40 cm x 35 cm.

Geranium x magnificum

Geranium x magnificum
Geranium x magnificum

Geranium x magnificum produceert een prachtige show van diepvioletblauwe bloemen in het midden van de zomer. De plant won een prestigieuze prijs van de Britse Royal Horticultural Society. Hoogte x breedte: 60 cm x 90 cm.

Geranium maderense

Geranium maderense is de grootste geraniumsoort en kan een hoogte van 1,5 m bereiken. Hoewel hij overblijvend is, gedraagt hij zich vaak als een tweejarige en produceert hij mooie magentaroze bloemen in het tweede jaar. Hoogte x breedte: 100 cm x 150 cm.

Geranium macrorrhizum ‘Spessart’

wintergroene geranium bodembedekker

Geranium macrorrhizum ‘Spessart’ heeft witte bloemen, al zie je ook weleens roze soorten die onder deze naam worden verkocht. Het is een nuttige bodembedekker voor droge, schaduwrijke plekken, die een dichte mat van aromatische bladeren produceert die rijke herfsttinten krijgen. Hoogte x breedte: 50 cm x 60 cm.

Lees meer over geraniums:

Magazine

Magazine van Gardeners’ World 12/2024

Gardeners’ World 12/2024

Kerst uit eigen tuin

€ 6,99
Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.