Pelargonium stekken: maak snel meer zomerbloeiers met dit stappenplan

Zorg dat er wat planten en bladknoppen op je pelargonium stek zitten

Is het een geranium? Of misschien een uit de kluiten gewassen lobelia? Pelargoniums worden nogal eens verward met andere planten. Toch hebben deze mooie zomerbloeiers hun eigen unieke karakter. En wist je dat een pelargonium stekken ook heel eenvoudig is? Volg dit stappenplan en geniet binnenkort van meer bloemen in je tuin!

Lees verder na de advertentie

Pelargonium stekken: het stappenplan

Het is niet moeilijk om pelargoniums te stekken en het kan in principe op elk moment van het jaar, al zullen stekken in de zomer sneller groeien. Als je de volgende stappen volgt, zal het zeker lukken!

Stap 1: Kies je stekmateriaal

citroengeranium

Kies om te beginnen welke scheuten je wilt gaan stekken. Let hierbij op de volgende kenmerken. De ideale scheut heeft al enkele blaadjes en is:

  • gezond
  • niet-bloeiend
  • ‘zuiver’

‘Zuiver’ betekent hier dat de scheut die je stekt de eigenschappen erft van jouw specifieke soort pelargonium. Er zijn namelijk bepaalde gemuteerde eigenschappen bij sommige pelargoniumsoorten die niet zomaar worden doorgegeven als je ze stekt. Je kunt een bonte pelargonium bijvoorbeeld beter vermeerderen door hem te delen.

Wekelijks groene tips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Stap 2: Knip een stuk van de scheut af

Zorg dat er wat planten en bladknoppen op je pelargonium stek zitten

Snijd je gekozen scheut net boven een bladknop af. Ga voor de lengte van je stek uit van ongeveer 2/3 van je snoeischaar. Staat de moederplant al in een mooie pot? Knip dan scheuten weg die niet zo opvallen. Zo verander je niet veel aan het uiterlijk van de moederplant.

Tip! Houd er rekening mee dat bij het pelargonium stekken, net als bij de meeste planten, doorgaans niet alle stekken aanslaan. Meer stekken maken zorgt dan ook voor een grotere kans op succes. Stek dus altijd net iets meer dan je nodig hebt. Lees ons artikel over stekken voor meer stektips.

Stap 3: Vul je plantenpot met grond

Vul alvast een pot met (turfvrije) potgrond en perliet. Ga uit van een half-half verdeling.

Stap 4: Pelargonium stekken bijsnijden

Knip het onderste deel van de stek af onder een bladknop

Verwijder de bladeren en zijscheuten van de onderste helft van je stekken. Knip dan de onderkant af, net onder een bladknoop.

Stap 5: Bereid de grond voor

Gebruik een potlood om gaten in de aarde te maken voor de stekken

Pak je gevulde pot erbij. Maak met een potlood of verspeenstokje gaten in de grond aan de rand van de pot. Op deze manier beschadig je de stekken niet als je ze in de aarde duwt. Zet in elk gat een stek in de grond. Zorg ervoor dat ongeveer 1/3 nog boven de grond uitsteekt, grofweg de bovenste drie of vier bladeren. In elke pot kun je vier stekken kwijt.

Stap 6: Geef water na het pelargonium stekken

Geef na het pelargonium stekken je nieuwe planten flink water

Nu is het tijd om je stekken flink water te geven! Daarmee zorg je ervoor dat je stekken kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving en de grond goed aansluit, zonder eventuele luchtzakken. Houd je stekken de komende tijd vochtig. Maar geef ze niet té veel water, dat vergroot namelijk de kans op wortelrot en schimmels.

Stap 7: Kies een standplaats

Na het stekken van je pelargonium en watergeven kun je de plantenpot het beste binnen zetten of in een koude kas. Kies voor een plek met een flinke dosis zonlicht. Vermijd te warme en zonnige plekken, zoals een kas zonder schaduw of een vensterbank op het zuiden.

Nu is het aan je plant!

welke bloempot: terracotta

Jouw aandeel aan het pelargonium stekken zit erop! Nu is het aan je stekken om te wortelen en uit te groeien tot onafhankelijke planten. De stekken zouden binnen korte tijd moeten wortelen en goed moeten groeien.

Ga je pelargoniums stekken in juni? Dan zullen je nieuwe planten dezelfde zomer nog bloeien, alleen iets later dan de moederplant.

Meer lezen over stekken:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu