Tijm stekken, scheuren en afleggen: zo maak je snel meer planten

Helga Kluiter
|
09/06/2023
Kies een gezonde tak toe om een je tijm te stekken

De geur die vrijkomt als je je hand even door een tijmplant haalt, is fantastisch! Ga dus aan de slag met tijm stekken en andere manieren van tijm vermeerderen voor nog meer geur – en natuurlijk die heerlijke smaak voor je gerechten.

Lees verder na de advertentie

Je kunt tijm op meerdere manieren vermeerderen. En dat is goed nieuws, want het is een onmisbaar kruid in de kruidentuin. Het geeft niet alleen veel smaak aan je gerechten, maar je kunt er ook een geneeskrachtige thee van trekken die helpt bij verkoudheden. Bovendien lokt bloeiende tijm veel bestuivers.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Tijm stekken

tijm stekken

Lees verder na de advertentie

Van halverwege het voorjaar tot begin zomer kun je tijm stekken. Knip jonge takjes van 7 à 10 cm van de plant en verwijder de blaadjes van het onderste driekwart deel van de stengel.

Vul kweekpotjes van 9 cm met een mix van universele (turfvrije) potgrond en perliet of scherp zand voor de drainage. Maak dan wat plantgaten langs de randen van de pot met een potlood of stokje. Duw de stekken dan voorzichtig in de gaten tot aan de overgebleven blaadjes. Geef water en zet de stekken op een warme, schaduwrijke plek tot de wortels zich hebben gevormd.

Tijm vermeerderen via scheuren

tijm scheuren

Heb je een volwassen tijmplant, dan kun je in het voorjaar je tijm scheuren of delen. Zo maak je razendsnel meer planten. Kies een gezonde pol met veel takjes. Til de plant voorzichtig uit de grond en schud zoveel mogelijk grond van de kluit. Trek dan de kluit met beleid uiteen en let erop dat elk nieuw stuk voldoende wortels heeft. Plant elk deel op hun nieuwe plek met ongeveer 25 cm tussenruimte en geef water.

Tijm stekken via afleggen

Tijm afleggen klinkt moeilijker dan dat het is. Kies een gezonde stengel, verwijder de blaadjes en buig hem zo dat hij horizontaal over de grond ligt. Maak onder een bladknoop een sneetje, bedek dat deel van de stengel met wat grond en geef water. Met een kram houd je de stengel op zijn plek. Snijd de nieuwe plant los van de moederplant zodra je ziet dat er nieuwe wortels zijn gevormd.

Kruipende tijm stekken

kruiptijm wintergroen
Thymus serpyllum ‘Magic Carpet’

De makkelijkste manier om kruipende tijm te stekken is om delen van de plant die wortels hebben gevormd op de plekken waar ze grond raken los te halen. De beste tijd hiervoor is in de zomer en begin herfst. Herplant grotere stukken rechtstreeks in de grond, of zet kleinere stukken eerst in een pot om wat groter te groeien. Je kunt kruiptijm ook stekken uit halfrijp materiaal van halverwege tot het einde van de zomer.

Meer over tijm en andere kruiden

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu