Paddenstoelen kweken: zo doe je dat

Oesterzwammen kun je goed kweken op boomstammen

Zelf paddenstoelen kweken: je hoort het steeds vaker. Hoewel het kweken van paddenstoelen best uitdagend kan zijn, maken speciale kweeksets en geprepareerde stammen het makkelijker om zelf champignons, oesterzwammen, shiitake en andere soorten te kweken.

Lees verder na de advertentie

Of je nu binnen een kweekbak gebruikt, buiten de grond voorbereidt of je paddenstoelen kweekt op een boomstam, met deze tips helpen wij je op weg naar je eigen paddenstoelenoogst.

Hoe kweek je paddenstoelen?

Paddenstoelen kweken kan op verschillende manieren

Zoals je bij planten als tomaten, appels en vele andere plantensoorten de vruchten eet, oogst je bij paddenstoelen eigenlijk de vruchtlichamen van bepaalde schimmels (zie ook dit artikel van het Voedingscentrum over paddenstoelen). Net als planten, hebben deze schimmels specifieke omstandigheden nodig om te groeien en paddenstoelen te ontwikkelen. En gelukkig is er voor elke ruimte en tuin wel een manier om paddenstoelen te kweken.

Koop bijvoorbeeld een kweekset, waarin vaak paddenstoelenbroed (sporen die beginnen te ontwikkelen) zit en iets waarop de paddenstoelen kunnen groeien (het groeimedium), zoals houtkrullen, koffiedik of stro. Of bereid plantbedden of bakken voor met mest of compost. Een andere optie is om onlangs omgehakte boomstammen te gebruiken als groeimedium. Daar kun je dan voorbereide, houten deuvels of pluggen met paddenstoelenbroed in tikken.

Wekelijks praktische kweektips in je mail

Iedere week dit soort handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Waar paddenstoelen kweken?

Paddenstoelen kweken kun je het beste overdekt doen, zodat je de temperatuur en vochtigheid kunt controleren. Paddenstoelen hebben een optimale groeitemperatuur van ongeveer 15°C. De temperatuur mag niet onder de 10°C of boven de 20°C komen. Een garage, schuur, tuinhuisje of kelder zijn perfecte plaatsen, waar de paddenstoelen uit de zon kunnen groeien.

Als alternatief kun je ook buiten paddenstoelen kweken in voorbereide bedden, op composthopen of op boomstammen. Wederom is het belangrijk dat de paddenstoelen uit het licht staan en zo in de schaduw kunnen groeien.

Paddenstoelen kweken in vollegrond of bakken

Voor paddenstoelen kweken heb je een specifieke bodem nodig, namelijk een groeimedium dat voedingsrijk en vochtvasthoudend is. Traditioneel werd paardenmest gebruikt voor het kweken van paddenstoelen. Je vindt deze mest bij tuincentra of bij stallen en maneges in de buurt. Als je verse paardenmest gebruikt, maak er dan eerst een hoop van en schep deze om de paar dagen goed door. Houd dit twee weken aan. Pas als de hoop goed is afgekoeld, kun je het gebruiken voor je paddenstoelen. Lees meer over tuinieren met mest en welke fouten je kunt voorkomen in ons artikel.

Je kunt ook koffiedrab gebruiken voor het paddenstoelen kweken. Zo hergebruik jij wat er overblijft van je kop koffie en genieten je paddenstoelen van alle voedingsstoffen die nog in het koffiedik zitten. Je kunt bijvoorbeeld een kweekset kopen of nieuwe paddenstoelen opkweken uit de steeltjes van je gekochte champignons, zoals we uitleggen in dit artikel over het opnieuw kweken van supermarktgroente (en -schimmels, in dit geval).

Stappenplan: paddenstoelen kweken in vollegrond of bakken

Met dit stappenplan, kun je buiten of binnen aan de slag met het kweken van paddenstoelen.

 1. Zorg ervoor dat je groeimedium vochtig is.
 2. Pak het paddenstoelenbroed erbij en verdeel het over de oppervlakte van je groeimedium. Meng het vervolgens door elkaar tot op 5-8 cm diepte.
 3. Dek het geheel af met een vochtige krant.
 4. Na een paar weken verschijnt er een wit, draadvormig mycelium (een groep schimmeldraden). Haal dan de krant eraf en bedek het mycelium met een mengsel dat voor de helft uit tuinaarde of compost bestaat en voor de helft uit kalk. Maak hiervan een laag van 2-3 cm dikte bovenop het mycelium.
 5. Geef water om de grond vochtig te houden. Gebruik hiervoor een tuinslang of gieter met een fijne broes.
 6. Na enkele weken zouden de eerste paddenstoelen moeten verschijnen.

Paddenstoelen kweken op stam

Oesterzwammen kun je goed kweken op boomstammen
Foto: Sarah Ward / Flickr.CC by 2.0. Foto is aangepast.

Paddenstoelen kweken op stam is een van de makkelijkste methoden. Zodra je de deuvels in het hout hebt getikt, heb je er weinig omkijken naar. Wel moet je een boomstam hebben om te gebruiken of je kunt een geprepareerde stam kopen.

Kies voor gezond hardhout (geen naaldhout). Gebruik een vers gezaagde boomstam wanneer je de deuvels aanbrengt, in ieder geval een die niet langer dan zes weken geleden is gezaagd. De beste houtsoorten voor dit project zijn eik, beuk, haagbeuk, kastanje, hazelaar, berk, esdoorn of hulst.

Stappenplan: paddenstoelen kweken op stam

Je hebt maar een paar dingen nodig om paddenstoelen op stam te kweken, namelijk een stam met een diameter van zo’n 10-15 cm en een lengte van 45-60 cm, een boor, geprepareerde deuvels en eventueel een hamer.

 1. Leg de boomstam op zijn zij (in de lengte op de grond). Later zetten we hem rechtop.
 2. Boor gaten in de lengte van de boomstam. Boor ze zo’n 15 cm uit elkaar in de lengte van de boomstam en rijen in de breedte waar steeds 8 cm ruimte tussen zit.
 3. Steek de deuvels helemaal in de gaten.
 4. Als er was bij jouw kweekset zit, kun je de deuvels verzegelen.
 5. Plaats de boomstam op een schaduwrijke plek, net zoals hij in het bos zou hebben. Onder bomen of struiken is bijvoorbeeld een goede plaats. Zet de boomstam met het ene uiteinde op de grond en de andere in de lucht.
 6. Zorg ervoor dat de boomstam vochtig blijft.
 7. Het kan tot achttien maanden duren voordat de eerste paddenstoelen verschijnen.

Tips voor het kweken van paddenstoelen

champignons kweken

Ben jij klaar om paddenstoelen te kweken? Wij zetten nog een paar laatste tips op een rij om je op weg te helpen.

 • Je vindt deuvels en paddenstoelenbroed bij specialisten, zoals paddenstoelenkwekers en soms zadenwinkels.
 • Kies een manier van paddenstoelen kweken die past bij jouw ruimte.
 • Houd paddenstoelen en hun groeimedium vochtig en warm genoeg. Dat zijn de belangrijkste factoren.
 • En geruststellend om te weten: anders dan bij planten, kun je paddenstoelen eigenlijk niet te veel water geven. Maak je daar dan ook vooral geen zorgen om!

Lees meer over het kweken van je eigen eten:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu