
Microgroenten zijn gezonde smaakbommetjes op je bord. Het kweken ervan kost vrijwel geen ruimte en de meeste zijn binnen een week hapklaar. Ga dus meteen aan de slag met de lekkerste soorten microgroenten.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn microgroenten?
Microgroenten zijn de zaailingen van kruiden en groenten die we normaal gesproken zouden laten uitgroeien tot hun volwassen stadium om te oogsten. Microgroenten zijn snel en makkelijk te kweken en kosten vrijwel geen ruimte. Een plekje in een bakje op een vensterbank is genoeg.
Wekelijks tuintips in je mail
Tip!

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Microgroenten of kiemgroenten?

Microgroenten en kiemgroenten zijn niet helemaal hetzelfde. Om microgroenten te kweken heb je licht nodig, voor kiemgroenten niet. Van microgroenten oogst je alleen het deel boven de grond, terwijl je kiemgroenten met wortel en al eet. Tot slot heb je voor het kweken van kiemgroenten niet eens grond nodig, voor microgroenten wel.
De lekkerste soorten microgroenten
Kies kruiden en groenten die volgroeid een goede smaak hebben. Je zult ontdekken dat hun smaak nog intenser is in microformaat. Hier zijn alvast 10 soorten microgroenten die zeker in de smaak zullen vallen – ook als kiemgroenten trouwens.
1. Radijs

Radijsjes zijn als volwassen plant al snel oogstklaar, maar ook als microgroente of kiemgroente liggen ze vliegensvlug op je bord. De rode steeltjes vrolijken je maaltijd op en hun pit smaakt super in een broodje met ei of in roerbakgerechten.
- Oogstklaar in: 7 dagen
2. Spinazie
De milde blaadjes zitten vol met gezonde voedingsstoffen en zijn heerlijk in salades, zeker als je ze mengt met wat pittigere bladgroenten. Of roer ze door een risotto of omelet.
- Oogstklaar in: 10 dagen
3. Koriander

De kleine, smaakvolle blaadjes zijn heerlijk om ruim over curry’s, noedelsoep en roerbakschotels. Voordeel: je hoeft de microvariant niet eerst fijn te hakken.
- Oogstklaar in: 14 dagen
4. Rucola
Kweek de peperachtige rucolablaadjes als microgroenten. Dat is een goede manier om problemen met aardvlooien die de volwassen planten soms aantasten. Gebruik ze om je salades wat extra pit te geven.
- Oogstklaar in: 7 dagen
5. Broccoli

De broccoli-microgroente lijkt in smaak weinig op zijn volwassen vorm. Als microplantje heeft de broccoli een pittige smaak die salades en omeletten meer smaakkracht geven.
- Oogstklaar in: 7 dagen
6. Mosterd
Kies de fijne en roodbladige mosterdvariëteiten voor een extra feestelijk tintje en strooi het over roerbakmaaltijden en andere oosterse gerechten als vurige traktatie.
- Oogstklaar in: 7 dagen
7. Venkel
De volwassen planten hebben nog wel eens de neiging om door te schieten, maar venkel heeft als microgroente ook krachtige smaak van anijszaad die je wilt hebben. Strooi over vis of roer door een pasta of risotto.
- Oogstklaar in: 10 dagen
8. Bieten

Gebruik de roodgesteelde blaadjes van de rode bieten om plukjes kleur en een milde, aardachtige smaak toe te voegen aan salades met bladgroenten. Gekiemde bietjes smaken ook heerlijk over gegrilde makreel.
- Oogstklaar in: 10 dagen
9. Mizuna
Japanse mosterdsla ofwel mizuna is een snelle groeier die ideaal is als je wat groene, peperige pit aan je salades of Aziatische roerbakgerechten wilt toevoegen.
- Oogstklaar in: 7 dagen
10. Basilicum

Als microgroente is basilicum makkelijker te kweken dan als volwassen plant, die ten prooi kan vallen aan rot en meeldauw. Strooi de basilicum als micro- of kiemgroente over een tomaten-mozzarella-salade. Kweek ook de paarse soorten voor extra kleur.
- Oogstklaar in: 10 dagen
Meer groenten zaaien en kweken
- Het hele jaar in de moestuin: dit kun je elke maand doen
- Eerste hulp bij ongemakken: kweek zelf deze geneeskrachtige kruiden
- Deze winterharde kruiden blijven het hele jaar groen
- Tomaten zaaien voor beginners: zo werkt het
- Plant deze eetbare bloemen voor meer kleur én smaak in je gerechten
- Oosterse kruiden kweken: must-haves in de exotische kruidentuin