5x moestuinieren op de vensterbank in de winter
Wil je kunnen genieten van verse oogst zonder de kou te hoeven trotseren? Ga dan aan de slag met groenten op de vensterbank kweken en geniet ’s winters van verse lekkernijen op je bord.
Groenten op de vensterbank kweken
In de winter is het buiten voor de meeste groenten te koud. Maar fruit, kruiden en groenten op de vensterbank kweken kan het hele jaar door. Maar dus wat plaats vrij en ga aan de slag met de volgende moestuin-ideeën voor binnen.
1. Kiemgroenten op de vensterbank kweken
Met de kiemen van alfalfa, mungbonen (taugé), linzen of radijszaad heb je binnen een week een knapperige en smakelijke dosis extra vitaminen. Ideaal als je wat ongeduldig bent.
Kiemgroenten kweken
Koop speciaal kiemzaad, want tuinzaad kan behandeld zijn met chemicaliën. Strooi een laagje zaad in een jampot, bedek met water en laat het een nacht weken. Sluit de pot af met neteldoek en bijvoorbeeld een elastiek en laat het water weglopen (de neteldoek werkt als zeef, dus het zaad valt er niet uit). Zet de pot met vochtig zaad op een zonnige vensterbank en spoel tweemaal daags met vers, lauw water.
Kiemgroenten oogsten
Binnen een paar dagen ontkiemen de zaden. Als de kiemen 2,5-5 cm zijn, kun je ze met zaad en al zo uit de pot eten, verser dan vers.
Lees verder na de advertentie
2. Laat pepers overwinteren
Zorg er nu voor dat je komende zomer meer en vroeger kunt oogsten.
Pepers kweken
Als je een peperplant hebt staan die in de kas nu moeite heeft om te overleven, gooi hem dan niet op de composthoop maar haal hem binnen. Zet hem op je warmste en lichtste vensterbank, geef alleen water als de grond droog is en geef geen voeding. De planten gaan in de winter in rust en laten dan hun bladeren vallen. Geef in de lente weer water en voeding zodra je nieuwe blaadjes ziet en zet de plant na de laatste vorst weer in de kas – dan heb je volgend jaar een superoogst.
Pepers oogsten
Chilipepers houden hun vruchten tot ver in de winter vast, dus wat er aan de plant zit, kun je laten zitten tot je het nodig hebt. Je kunt de pepers ook plukken en drogen of inmaken. Zo blijven ze maanden goed.
3. Kweek munt binnen
Veel kruiden, zoals munt, bieslook en marjolein, behouden in de winter nog lang hun geurige blad en smaak als je ze binnen zet.
Munt kweken
In het tuincentrum en de supermarkt is munt voor een habbekrats verkrijgbaar. Anders dan de meeste kruiden kan munt niet tegen te veel warmte. Zet hem dus op een lichte vensterbank in een onverwarmde kamer. Houd de potgrond vochtig en geef eens in de twee weken een voeding van vloeibaar zeewier of een verdunde voeding voor kruiden.
Munt oogsten
Hak de blaadjes fijn als je ermee kookt of maak muntthee met een paar takjes. Als je de munt in het voorjaar in een pot buiten zet, kun je de hele zomer weer verder oogsten.
4. Zaai erwtenkiemen
De kiemen van erwten, vers van de vensterbank, smaken net zo lekker als de pas geoogste peulen, maar dan binnen slechts een paar weken na het zaaien.
Erwtenkiemen kweken
Zaai erwtenzaden in een ondiepe zaaibak. Vul voor de helft met potgrond en strooi er royaal zaad overheen. Maak je geen zorgen over de onderlinge afstand: erwtenkiemen hebben minder ruimte nodig dan volledige planten. Bedek de zaden met een dun laagje grond en zet de bak op een zonnige vensterbank. Houd de potgrond iets vochtig, maar niet nat. De zaden ontkiemen binnen een week.
Erwtenkiemen oogsten
Als de kiemen ca. 10 cm lang zijn, knip je ze met een schaar 5 cm boven de grond af. Eet ze rauw in salades. Maak de bak nog niet leeg, want erwtenzaden geven vaak een tweede oogst.
5. Kweek een citrusplant
Maak je eigen oranjerie op de vensterbank met calamondins ofwel kamersinaasappels (Citrus x microcarpa), die de hele winter volhangen met vlezige, pittige vruchtjes tussen glanzend groen blad.
Citrusplant kweken
Koop kant-en-klare boompjes en geef ze een zonnige plek op het zuiden, maar niet bij de verwarming. Vermijd plotselinge veranderingen in de groeiomstandigheden. Geef regelmatig maar spaarzaam lauw water en om de twee weken speciale wintervoeding voor citrussen. Controleer op dopluis en wolluis op de takken en haal die weg. Zet het boompje in de zomer zo mogelijk buiten, zodat hij meer licht krijgt.
Citrusvruchten oogsten
Pluk de vruchten als ze net beginnen te kleuren. Laat ze niet hangen tot ze rijp zijn, anders worden ze te zacht. Het vruchtvlees van calamondins is vrij zuur, dus je kunt ze het beste koken en er bijvoorbeeld een heerlijke marmelade van maken.
Meer moestuinieren in de winter
- De voor- en nadelen van groenten zaaien in december
- In januari tuinbonen zaaien, begin zomer smullen
- Weeuwenteelt, wat is dat en hoe werkt het?
- Geld besparen met je moestuin: maak je grond klaar voor het voorjaar
- Tomaten zaaien voor beginners: zo werkt het
- De moestuin in december: dit kun je allemaal doen
Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.