5x moestuinieren op de vensterbank in de winter

Helga Kluiter
|
21/12/2022
groenten kweken op de vensterbank: pepers

Wil je kunnen genieten van verse oogst zonder de kou te hoeven trotseren? Ga dan aan de slag met groenten op de vensterbank kweken en geniet ’s winters van verse lekkernijen op je bord.

Lees verder na de advertentie

Groenten op de vensterbank kweken

In de winter is het buiten voor de meeste groenten te koud. Maar fruit, kruiden en groenten op de vensterbank kweken kan het hele jaar door. Maar dus wat plaats vrij en ga aan de slag met de volgende moestuin-ideeën voor binnen.

1. Kiemgroenten op de vensterbank kweken

kiemgroenten

Met de kiemen van alfalfa, mungbonen (taugé), linzen of radijszaad heb je binnen een week een knapperige en smakelijke dosis extra vitaminen. Ideaal als je wat ongeduldig bent.

Kiemgroenten kweken

Koop speciaal kiemzaad, want tuinzaad kan behandeld zijn met chemi­caliën. Strooi een laagje zaad in een jampot, bedek met water en laat het een nacht weken. Sluit de pot af met neteldoek en bijvoorbeeld een elastiek en laat het water weglopen (de neteldoek werkt als zeef, dus het zaad valt er niet uit). Zet de pot met vochtig zaad op een zonnige vensterbank en spoel tweemaal daags met vers, lauw water.

Kiemgroenten oogsten

Lees verder na de advertentie

Binnen een paar dagen ontkiemen de zaden. Als de kiemen 2,5-5 cm zijn, kun je ze met zaad en al zo uit de pot eten, verser dan vers.

2. Laat pepers overwinteren

pepers overwinteren

Zorg er nu voor dat je komende zomer meer en vroeger kunt oogsten.

Pepers kweken

Als je een peperplant hebt staan die in de kas nu moeite heeft om te overleven, gooi hem dan niet op de composthoop maar haal hem binnen. Zet hem op je warmste en lichtste vensterbank, geef alleen water als de grond droog is en geef geen voeding. De planten gaan in de winter in rust en laten dan hun bladeren vallen. Geef in de lente weer water en voeding zodra je nieuwe blaadjes ziet en zet de plant na de laatste vorst weer in de kas – dan heb je volgend jaar een superoogst.

Pepers oogsten

Chilipepers houden hun vruchten tot ver in de winter vast, dus wat er aan de plant zit, kun je laten zitten tot je het nodig hebt. Je kunt de pepers ook plukken en drogen of inmaken. Zo blijven ze maanden goed.

3. Kweek munt binnen

munt kweken

Veel kruiden, zoals munt, bieslook en marjolein, behouden in de winter nog lang hun geurige blad en smaak als je ze binnen zet.

Munt kweken

In het tuincentrum en de supermarkt is munt voor een habbekrats verkrijgbaar. Anders dan de meeste kruiden kan munt niet tegen te veel warmte. Zet hem dus op een lichte vensterbank in een onverwarmde kamer. Houd de potgrond vochtig en geef eens in de twee weken een voeding van vloeibaar zeewier of een verdunde voeding voor kruiden.

Munt oogsten

Hak de blaadjes fijn als je ermee kookt of maak muntthee met een paar takjes. Als je de munt in het voorjaar in een pot buiten zet, kun je de hele zomer weer verder oogsten.

4. Zaai erwtenkiemen

groenten op de vensterbank kweken: erwtenkiemen

De kiemen van erwten, vers van de vensterbank, smaken net zo lekker als de pas geoogste peulen, maar dan binnen slechts een paar weken na het zaaien.

Erwtenkiemen kweken

Zaai erwtenzaden in een ondiepe zaaibak. Vul voor de helft met potgrond en strooi er royaal zaad overheen. Maak je geen zorgen over de onderlinge afstand: erwtenkiemen hebben minder ruimte nodig dan volledige planten. Bedek de zaden met een dun laagje grond en zet de bak op een zonnige vensterbank. Houd de potgrond iets vochtig, maar niet nat. De zaden ontkiemen binnen een week.

Erwtenkiemen oogsten

Als de kiemen ca. 10 cm lang zijn, knip je ze met een schaar 5 cm boven de grond af. Eet ze rauw in salades. Maak de bak nog niet leeg, want erwtenzaden geven vaak een tweede oogst.

5. Kweek een citrusplant

groenten op de vensterbank kweken
Foto: high limitzz, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Maak je eigen oranjerie op de vensterbank met calamondins ofwel kamersinaasappels (Citrus x microcarpa), die de hele winter vol­hangen met vlezige, pittige vruchtjes tussen glanzend groen blad.

Citrusplant kweken

Koop kant-en-klare boompjes en geef ze een zonnige plek op het zuiden, maar niet bij de verwarming. Vermijd plotselinge veranderingen in de groei­­omstan­digheden. Geef regelmatig maar spaarzaam lauw water en om de twee weken speciale wintervoeding voor ­citrussen. Controleer op dopluis en wolluis op de takken en haal die weg. Zet het boompje in de zomer zo mogelijk buiten, zodat hij meer licht krijgt.

Citrusvruchten oogsten

Pluk de vruchten als ze net beginnen te kleuren. Laat ze niet hangen tot ze rijp zijn, anders worden ze te zacht. Het vruchtvlees van calamondins is vrij zuur, dus je kunt ze het beste koken en er bijvoorbeeld een heerlijke marmelade van maken.

Meer moestuinieren in de winter

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu