Geld besparen met je moestuin: maak je grond klaar voor het voorjaar

Helga Kluiter
|
28/09/2022
grond voorbereiden

Is je oogst binnen? Heb je alles goed opgeslagen voor de winter? Begin dan nu met de voorbereidingen voor het voorjaar: de grond voorbereiden legt de basis voor je oogst van volgend jaar – en dat kan voor weinig geld.

Lees verder na de advertentie

Grond voorbereiden in je moestuin

De grond in je moestuin heeft het hele seizoen hard moeten werken om je planten te laten groeien en kan wel een oppepper gebruiken. Ga daarom nu aan de slag, zodat je in het voorjaar meteen kunt beginnen. Dit kun je allemaal doen en het kost (bijna) niets.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Groenbemesters zaaien

groenbemesters zaaien

Lees verder na de advertentie

Laat de grond er in de winter niet kaal bij liggen maar zaai een groenbemester. Zo voorkom je dat voedingsstoffen wegspoelen bij regen. Bovendien onderdrukt het onkruid en houdt het kleigrond losser. Voor een paar euro aan zaden zaai je heel wat vierkante meters in. De meeste soorten groenbemesters zaai je tussen juli en september, maar winterrogge kun je nog tot in oktober zaaien.

Mulchen met karton

grond voorbereiden: mulchen met karton

Heb je geen kans gezien om groenbemesters te zaaien, bedek een kaal stuk grond dan met karton en verspreid daaroverheen een laag (zelfgemaakte) compost. Met deze manier van je grond voorbereiden bespaar je niet alleen geld maar ook tijd, want dankzij deze methode zul je later minder onkruid hoeven te wieden.

Bladaarde maken

bladaarde maken

Gooi gevallen blad van bomen in de herfst niet weg, maar maak er bladaarde van! Dat is namelijk een uitstekende (en gratis!) voeding voor je tuingrond. Verzamel als eerste de bladeren die je gazon bedekken of op grijsbladige planten zoals lavendel liggen om rotten te voorkomen. Verwijder het blad ook meteen van paden (die kunnen namelijk glad worden) en grind (voordat het blad verteert en voeding wordt voor onkruid).

Samen inkopen

Soms ontkom je er niet aan om iets te kopen, bijvoorbeeld omdat je niet genoeg compost zelf kunt maken om je hele moestuin mee te mulchen. Het kan geld schelen als je met meerderen mensen samen grotere hoeveelheden kunt kopen en de kosten vervolgens deelt.

Meer geld besparen met je moestuin

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu