Phacelia zaaien: een groenbemester, plukbloem én feestmaal voor bijen

Linda Passies
|
05/08/2022
hommel op phacelia

Phacelia tanacetifolia wordt over het algemeen gekweekt als groenbemester, maar het is ook een populaire plant voor bestuivers. Bijen en andere insecten zijn er extreem dol op – in het Nederlands wordt de plant niet voor niets bijenbrood of bijenvoer genoemd. Daarnaast is het ook een onwijs leuke snijbloem: genoeg redenen dus om bijenbrood te zaaien.

Lees verder na de advertentie

Het geveerde blad lijkt wel wat op dat van varens, en heeft een groen-grijze kleur. De lavendelblauwe bloemen geven je een zomergevoel.

Waardevolle plant voor de bodem

bijenbrood bijenvoer phacelia

De plant wordt veel als groenbemester gebruikt, omdat het stikstof opslaat. Als je de planten door de grond heen werkt, breng je dat dus terug in de bodem. De wortels verbeteren de bodemstructuur en de grote hoeveelheid blad onderdrukt onkruid. Daarbij groeit de plant ook nog eens snel en kan het goed tegen lage temperaturen. Het zou zomaar een milde winter kunnen overleven.

Waar zaai je bijenbrood?

De zaden van Phacelia zaai je op de plek waar je ze wil hebben, je hoeft ze niet voor te zaaien. Zaai je de plant als plukbloem, kies dan voor een goed voorbereid zaaibed. Als groenbemester zaai je het op alle vrije plekken in je groentetuin, en als bijenvoedsel kun je het in de gaten in je border zaaien. 

De beste plek is voor bijenbrood in de volle zon. Bij droge omstandigheden moet je water geven, anders is dat niet nodig. Na ongeveer zes tot acht weken na het zaaien bloeit bijenbrood.

Wanneer zaai je bijenbrood? 

Lees verder na de advertentie

Bijenbrood kun je zaaien van maart tot september. Om de bloei te spreiden, kun je de zaden meerdere keren zaaien, met een tussenpoos van een paar weken.

Phacelia zaaien als groenbemester

phacelia onderspitten

Als groenbemester zaai je ongeveer 1 gram zaad per vierkante meter. De planten werk je door de grond voordat ze gaan bloeien. Dan is het blad nog zacht en heeft het meer waarde voor je bodem. Desondanks is het wel aan te raden om een paar planten te laten bloeien, om bijen en andere bestuivers van voedsel te voorzien. Onthoud dat Phacelia zichzelf makkelijk uitzaait.   

Phacelia zaaien als snijbloem

gekrulde bloem bijenbrood phacelia

Wil je de bloemen gebruiken als snijbloem? Dan zaai je de zaden zo’n 10 cm uit elkaar en 1 cm diep. Houd ongeveer 30 cm afstand tussen rijen. Na een paar weken is het aan te raden om de jonge plantjes uit te dunnen op 30 cm afstand. Je kunt de bloemen plukken wanneer je wil. Laat ze echter geen zaad zetten als je niet wil dat de plant zichzelf uitzaait.

Maak je eigen pluktuin

Cover magazine Maak je eigen pluktuin

Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave ‘Maak je eigen pluktuin’ geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur. Je bestelt deze uitgave via onze webshop.

Phacelia zaaien als voedsel voor bestuivers

hommel op bijenbrood staand

Gaten in je border kun je opvullen met bijenbrood, zodat bestuivers een waar feestmaal aantreffen in je tuin. Let erop dat je de bloemen regelmatig kopt, om te voorkomen dat ze je hele border overnemen. 

Deze planten zijn ook nuttig voor de bodem en je tuin:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu