
Verse vijgen zijn heerlijke, zoete traktaties die de moeite van het kweken meer dan waard zijn. Maar om elk jaar weer volop te kunnen oogsten, moet je een vijgenboom snoeien. Dat is helemaal niet zo lastig, maar doe het wel op het juiste moment!
Lees verder onder de advertentie
Wanneer snoei je een vijgenboom

Eerst een waarschuwing: snoei vijgenbomen niet in het late voorjaar. De sapstroom is dan al op gang gekomen. Als je op dat moment snoeit, kan de boom sap gaan bloeden en verzwakken of zelfs sterven.
Vijgenboom snoeien in de winter en vroege voorjaar
Het beste kun je een vijg snoeien in de winter, na de bladval en uiterlijk voordat de sapstroom weer op gang komt. Snoei dus tussen november en (begin) maart. Let wel op dat je niet snoeit als het vriest (of vorst op komst is) of regent.
Vijgenboom snoeien in de zomer
Omdat deze boom een sterke groeier is, kun je de vijgenboom gerust snoeien in de zomer om hem uit te dunnen. Dit is meer een onderhoudssnoeibeurt. De ‘echte’ snoei doe je liever in de winter.
Irritatie door sap vijgenboom
Let op: het sap van een vijgenboom kan vervelende huidirritaties en in ernstige gevallen zelfs brandwonden veroorzaken. Draag dus altijd handschoenen bij het snoeien en bescherm je ogen!
Wekelijks tuintips in je mail
Vijgenboom leiden tegen muur

Vijgenbomen komen oorspronkelijk uit Syrië en Perzië en houden van een beschutte, zonnige plek. Bijvoorbeeld tegen een muur. Door je vijg in waaiervorm te leiden en regelmatig te snoeien bespaar je ruimte, kun je de vijgenboom makkelijker klein houden en zorg je voor genoeg warmte en licht, zodat de vijgen goed rijp worden.
Vijgenboom snoeien, stap voor stap:
Houd je vijgenboom productief en gezond door hem in de winter als volgt te snoeien:
1. Open takkengestel maken

Probeer bij het snoeien van je vijgenboom te zorgen voor een open takkengestel. Houd verder de omvang binnen de perken. Dit alles doe je door een aantal van de oudste, meest verhoute takken tot aan de basis terug te snoeien.
2. Lei-vijgenboom snoeien

Een lei-vijgenboom snoeien is eenvoudig. In de vroege zomer nijp je de helft van de groeitoppen aan de hoofdtakken van de waaier uit. Daardoor zal de boom meer groei lager aan de takken aanmaken. Deze scheuten bind je aan zodra ze verschijnen.
Aan het eind van de winter knip je alle dode en over elkaar schurende takken weg om het takkengestel open te houden. Snoei verder de takken weg die de vorm van het takkengestel met rechte takken vanuit de stam verstoren. Een vijgenboom in pot snoei je op dezelfde manier.
De beste snoeitips
Snoeien doet bloeien € 12.99
- Wanneer moet ik welke plant snoeien?
- Waar moet ik op letten met snoeien?
- De beste tips voor een bloeiende tuin.

3. Dikke takken snoeien

Snoei dikke takken (met een diameter van 3 cm of meer) met een snoeizaag. Zaag voorzichtig zodat je de boom niet beschadigt.
Vijgenboom sterk terugsnoeien
Vijgenbomen groeien ontzettend hard, dus een jaarlijkse snoeibeurt is geen overbodige luxe. Is je vijg toch te groot geworden, dan kun je hem in de winter een flink eind terugsnoeien. Alleen zul je daarmee ook een tijdje geen vruchten krijgen.
Hoe kort mag je een vijgenboom snoeien?
Het is prima om de vijgenboom kort te snoeien, maar zorg wel dat je ongeveer 8 tot 12 gesteltakken behoudt, die ontspringen aan de stam.
Tip!

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.