Een vijgenboom snoeien, wanneer en hoe doe je dat?

Helga Kluiter
|
15/02/2024
lei-vijgenboom snoeien

Verse vijgen zijn heerlijke, zoete traktaties die de moeite van het kweken meer dan waard zijn. Maar om elk jaar weer volop te kunnen oogsten, moet je een vijgenboom snoeien. Dat is helemaal niet zo lastig, maar doe het wel op het juiste moment!

Lees verder na de advertentie

Wanneer vijgenboom snoeien

lei-vijgenboom snoeien

Eerst een waarschuwing: snoei vijgenbomen niet in het voorjaar. De sapstroom is dan al op gang gekomen. Als je op dat moment snoeit, kan de boom sap gaan bloeden en verzwakken of zelfs sterven.

Het beste kun je een vijg snoeien in de winter, na de bladval en uiterlijk voordat de sapstroom weer op gang komt.

Wekelijks actuele tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Irritatie door sap vijgenboom

Let op: het sap van een vijgenboom kan vervelende huidirritaties en in ernstige gevallen zelfs brandwonden veroorzaken. Draag dus altijd handschoenen bij het snoeien en bescherm je ogen!

Vijgenboom leiden tegen muur

vijgenboom leiden tegen muur

Vijgenbomen komen oorspronkelijk uit Syrië en Perzië en houden van een beschutte, zonnige plek. Bijvoorbeeld tegen een muur. Door je vijg in waaiervorm te leiden en regelmatig te snoeien bespaar je ruimte, kun je de vijgenboom makkelijker klein houden en zorg je voor genoeg warmte en licht, zodat de vijgen goed rijp worden.

Vijgenboom snoeien, stap voor stap:

Houd je vijgenboom productief en gezond door hem in de winter als volgt te snoeien:

1. Open takkengestel maken

vijg snoeien

Probeer bij het snoeien van je vijgenboom te zorgen voor een open takkengestel. Houd verder de omvang binnen de perken. Dit alles doe je door een aantal van de oudste, meest verhoute takken tot aan de basis terug te snoeien.

2. Lei-vijgenboom snoeien

lei-vijgenboom snoeien

Een lei-vijgenboom snoeien is eenvoudig. In de vroege zomer nijp je de helft van de groeitoppen aan de hoofdtakken van de waaier uit. Daardoor zal de boom meer groei lager aan de takken aanmaken. Deze scheuten bind je aan zodra ze verschijnen.

Aan het eind van de winter knip je alle dode en over elkaar schurende takken weg om het takkengestel open te houden. Snoei verder de takken weg die de vorm van het takkengestel met rechte takken vanuit de stam verstoren. Een vijgenboom in pot snoei je op dezelfde manier.

3. Dikke takken snoeien

dikke takken vijg snoeien

Snoei dikke takken (met een diameter van 3 cm of meer) met een snoeizaag. Zaag voorzichtig zodat je de boom niet beschadigt.

Vijgenboom sterk terugsnoeien

Vijgenbomen groeien ontzettend hard, dus een jaarlijkse snoeibeurt is geen overbodige luxe. Is je vijg toch te groot geworden, dan kun je hem in de winter een flink eind terugsnoeien. Alleen zul je daarmee ook een tijdje geen vruchten krijgen.

Meer snoeien in herfst en winter

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu