Je appelboom snoeien in de winter voor lekkerder fruit

Helga Kluiter
|
09/02/2024
Appelboom snoeien in de winter

Door je appelboom te snoeien in de winter oogst je later in het jaar lekkerder fruit. Door overtollige takken weg te snoeien, kan de boom zijn energie namelijk steken in het produceren van betere appels.

Lees verder na de advertentie

De voordelen van je appelboom snoeien in de winter

De wintersnoei levert niet alleen betere appels op. Het heeft nog veel meer voordelen. Als de boom minder vol zit met overbodige takken, verbeter je de luchtcirculatie. En dat voorkomt op zijn beurt dat plagen en ziekten een kans krijgen. Let ook op gebroken, zwakke en zieke takken en verwijder ze zonder pardon. Je boom wordt er alleen maar sterker van!

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Zo snoei jij je appelboom perfect

Probeer elke winter tien tot twintig procent van de kruin van de appelboom te verwijderen. Werk rondom en snoei overal evenveel weg. Doe dit wel met scherp en schoon gereedschap, waarmee je zuivere snijvlakken maakt. Met de volgende 5 stappen kan het niet misgaan.

Lees verder na de advertentie

1. Verwijder slechte takken

Slechte takken van je appelboom snoeien

Verwijder eerst alle dode, beschadigde of zieke takken. Kijk dan naar de gezonde takken die erg dicht op elkaar staan of tegen elkaar schuren. Snoei terug tot op een hoofdtak of een gezonde, naar buiten gerichte knop.

2. Dun een deel van de takken uit

Je appelboom uitdunnen
Je

Verwijder takken en uitlopers die richting het midden van de boom groeien. Dit verbetert de luchtcirculatie in de kruin, wat helpt om ongedierte en ziektes te verminderen. Kort ook meteen de takken in waar je niet meer bij kunt.

3. Verwijder overtollige vruchtsporen

Overtollige vruchtsporen weg snoeien

Verwijder in volwassen bomen oude, zwakke en overtollige vruchtsporen. Vruchtsporen zijn korte, knobbelige scheuten met dikke knoppen. Snijd deze zo dicht mogelijk bij de hoofdtak af.

4. Kort jonge takken in

Nieuwe takken van je appelboom snoeien

Snoei de sterke scheuten die het afgelopen seizoen zijn gekomen terug tot de helft. Snijd ze net boven een naar buiten gerichte knop af. Dit stimuleert de groei van nieuwe scheuten die vruchtsporen zullen produceren.

Meer over snoeien:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu