Dit kun je allemaal snoeien in juli (en dit niet)

Helga Kluiter
|
01/07/2021
snoeien in juli

Het is inmiddels volop zomer en het harde werk dat je eerder in het seizoen hebt gedaan betaalt zich nu uit. Valt er dan eigenlijk nog wel wat te snoeien in juli? Jazeker!

Lees verder na de advertentie

Snoeien bij droogte

Rond midzomer heeft het frisse lentegroen plaatsgemaakt voor donkerder tinten en taaier blad. Is het erg droog, dan verwelkt de jonge groei van veel vaste planten. Om te zorgen dat er minder vocht verdampt, kun je het bladoppervlak verkleinen door de uitlopers van de planten tot twee derde terug te snoeien. Laat planten bij droogte verder zoveel mogelijk met rust.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tuintips, plantenadviezen en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Snoeien in juli

rhododendron snoeien in juli

Lees verder na de advertentie

Vaste planten die in de lente en vroege zomer bloeien, kunnen er wat slordig gaan uitzien. Snoei daarom de uitgebloeide stengels terug tot aan de voet en knip dood blad voorzichtig weg. Als je geluk hebt, bloeit de plant daarna nog een keer!

 • Na de bloei, eind mei, maakt de bruidsbloem (Deutzia) sterke nieuwe stengels. Snoei dus drie tot vijf van de dikste oude stengels terug tot aan de voet en verwijder zwakke groei.
 • Knip de uitgebloeide bloemen van rododendrons af tot net boven een blad. Verwijder bij oude planten twee tot drie takken uit de kroon om de luchtcirculatie verder te verbeteren.
 • Snoei na de eerste bloei de rozentakken die gebloeid hebben met ongeveer een derde terug. Zo stimuleer je krachtige nieuwe groei en meer bloemen.
 • Houd weigelia (Weigela) in vorm door stengels die te dicht op elkaar zitten te verwijderen. Snoei ook de langste, oudste bloeistengels.
 • Is het erg droog, help dan je fruitbomen door het bladoppervlak te verkleinen, zodat ze minder vocht verdampen. Dat doe je door de uitlopers van dit seizoen terug te snoeien tot net boven de onderste twee knoppen. Zo houdt de plant energie over voor het laten rijpen van de vruchten.

Meer planten die kunt snoeien in juli

vrouwenmantel snoeien
 • Vrouwenmantel: Knip de uitgebloeide bloemen en de oudste blaadjes weg.
 • Akelei: Verwijder verticale stengels en vergelende blaadjes.
 • Schoenlappersplant: Knip de oude, buitenste blaadjes en bloemstengels af.
 • Voorjaarszonnebloem (Doronicum): Haal oude bloemstengels en vergelend blad weg.
 • Lupine: Knip uitgebloeide, holle bloemstengels terug tot aan de voet.

Niet snoeien in juli

hortensia water geven bij warm weer

Als je nu deze planten snoeit, knip je hun bloemen of vruchten weg. Laat deze planten dus met rust:

 • Als je hortensia’s nu snoeit, knip je de bloemen weg die nog moeten bloeien. Snoei pas weer in het volgende voorjaar.
 • Aan de nieuwe groei van winterbloeiende sneeuwballen (Viburnum) vormen zich op dit moment de bloemknoppen die in de winter opengaan. Snoei pas volgend jaar in maart, na de bloei.
 • Herfstframbozen hadden tijdens de rustperiode moeten worden gesnoeid. Alle nieuwe uitlopers die nu verschijnen dragen in september en oktober bloemen en vruchten.

Meer snoeien

Meer lezen over:
Snoeien Juli
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu