Snoeien in de zomer? Het kan! De zomer is hét bloeiseizoen voor veel planten en terwijl je geniet van de prachtige bloemen, zijn er een paar andere planten die je al kunt snoeien. Knip je planten bij en pluk er (letterlijk) de vruchten van in het najaar!
Lees verder na de advertentie
Waarom snoeien in de zomer?
Door te snoeien in de zomer haal je het beste uit jouw sierplanten, houd je perken en vaste planten in vorm en stimuleer je een grote oogst bij je fruitbomen en -struiken. Als je jonge zomergroei snoeit vóór deze verhout, zorg je ervoor dat de plant zich niet richt op stikstof (om te groeien) maar op kalium (om vruchten aan te maken). Bereid jouw tuin voor op een prachtig najaar door te snoeien in de zomer.
Wekelijks groene tips in je mail
Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Aan de slag: snoeien in de zomer
Sta jij al klaar met je snoeischaar? Dit zijn de bloemen, struiken en bomen die je kunt snoeien in de zomer.
Voorjaarsbloeiende struiken
Struiken die je kunt snoeien in de zomer, zijn soorten die bloeien op eenjarig hout, namelijk het hout dat het jaar daarvoor is gevormd. Knip deze struiken pas bij wanneer ze zijn uitgebloeid. Snoei bijvoorbeeld:
- Bruidsbloem (Deutzia)
- Dwergkwee of sierkwee (Chaenomeles speciosa)
- Chinees klokje (Forsythia)
- Boerenjasmijn (Philadelphus)
- Sering (Syringa vulgaris)
Verwijder stengels die door vorst zijn afgestorven om sterke, nieuwe groei te stimuleren laag in de plant. Het beste tijdstip hiervoor is de vroege zomer, wanneer er geen kans is op vorst. Gebruik voor de snoei een takkenschaar.
Tere struiken
Welke tere struiken kun je snoeien in de zomer? In deze categorie vallen planten die kunnen beschadigen door late vorst, zoals:
- Abutilon
- Fuchsia’s
- Winterharde hibiscus snoeien (Hibiscus sinosyriacus)
- Boompapavers (Romneya)
Knip deze struiken na de bloei terug om sterke nieuwe groei te stimuleren voor volgend jaar. Snoei de oudste, houtachtige stengels zo dichtbij de basis van de struik als mogelijk. Gebruik hiervoor een snoeischaar of een takkenzaag voor dikkere takken.
Fruitbomen
Fruitbomen snoeien in de zomer is een uitstekende voorbereiding op de oogst van het najaar. Als je zachte, jonge groei verwijdert, bevorder je de vruchtvorming. Snoei bijvoorbeeld:
Snoei nieuwe, overbodige groei weg. Het doel van deze knipbeurt is om ruimte te creëren, zodat licht en lucht de boom bereiken. Dit helpt het fruit rijpen. Gebruik een snoeischaar, al dan niet met verlengstuk, voor zachtere, dunnere stengels, en een takkenzaag voor dikkere takken.
Heggen en vormsnoei
Heggen en vormsnoei kun je ook goed bijknippen in de zomer. Door nieuwe groei te snoeien, houd je deze heesters in model. Snoei bijvoorbeeld:
- Beuk en haagbeuk
- Buxus (controleer meteen op buxusziekte en rupsen)
- Leylandconifeer (Leylandii)
- Levensboom (Thuja)
- Struikkamperfoelie (Lonicera nitida)
Knip langzaamgroeiende struiken, zoals beuk, haagbeuk en buxus, aan het begin en aan het einde van de zomer bij. Snoei snelgroeiende liguster om de zes weken. Gebruik een snoeischaar of vormsnoeischaar voor kleine hagen.
Klimplanten
Om klimplanten onder controle te houden, is het belangrijk deze te snoeien in de zomer. Zo voorkom je dat ze gaan woekeren of andere kanten op groeien dan je wilt. Onder deze categorie vallen:
- Trompetklimmer (Campsis)
- Sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides)
Zie je woekerende stengels en uitlopers? Snoei deze terug tot je slechts drie of vier bladeren overhoudt op de groei van dit seizoen. Voorkom een kale basis met alleen bloemen in de toppen door oudere stengels van klimplanten terug te knippen. Planten zoals kamperfoelie bloeien namelijk op nieuwe uitlopers.
Leid de nieuwe groei vervolgens langs een trellis, hekwerk of andere steunconstructie voor klimplanten voor een gelijkmatige spreiding van bloemen. Snoei blauweregen twee keer per jaar, in de zomer en de winter. Gebruik ook voor deze planten een snoeischaar.
Ramblerrozen
Over het algemeen bloeien ramblerrozen één keer per jaar, in juni. In een jaar kunnen stengels zo’n 5 cm groeien. Door te snoeien in de zomer help je de planten om goed te bloeien en zorg je ervoor dat het geen wirwar van tak en blad wordt met wat rozen aan de uiteindes. Een paar voorbeelden van ramblerrozen:
- Rosa filipes ‘Kiftsgate’
- Rosa ‘Wedding Day’
- Rosa ‘The Albrighton Rambler’
- Rosa ‘Rambling Rector’
- Rosa ‘Kew Rambler’
Verwijder dunne, zieke, stervende of dode stengels uit je roos. Daarna haal je takken weg die te groot zijn geworden. Kies dan een derde van de oudste, uitgebloeide stengels en knip ze zo ver mogelijk terug.
Nieuwe, sterke scheuten kun je het beste opbinden. Deze zullen volgend jaar bloeien. Zie je verder nog wat verschrompelde of slappe blaadjes? Snoei deze groei ook terug. Kort ten slotte zijscheuten in met ongeveer een derde.
Groenblijvende planten
Iets dat geldt voor alle groenblijvende planten: ze zijn gevoelig voor licht. Daarom is het belangrijk dat je ze niet te vroeg in het jaar snoeit. Als je dat doet, zijn hun stengels gevoeliger voor vorstschade. Groenblijvende planten zijn dan ook ideale kandidaten om te snoeien in de zomer. Specifiek de vroege zomer is een goed moment. Op deze manier kun je jouw planten in model houden en meteen stengels met vorstschade verwijderen. Snoei bijvoorbeeld:
- Camelia
- Amerikaanse sering (Ceanothus)
Verwijder ongeveer een derde van het oude hout en verwijder kruisende en opeen gegroeide takken. Breng je plant weer in vorm door nieuwe groei en lange stengels die geen bloemen voortbrengen weg te knippen. Snoei altijd terug tot net boven een bladknoop of een knop, zodat je plant weer gezonde, nieuwe stengels aanmaakt.