Hoe en wanneer snoei je een magnolia?

Helga Kluiter
|
24/02/2023
Afbeelding voor Hoe en wanneer snoei je een magnolia?

Elk jaar in het vroege voorjaar wanneer de magnolia’s (ook beverbomen genoemd) in bloei staan, vormen hun die tulpen- en stervormige bloemen een adembenemend schouwspel! Maar waar je veel bomen snoeit om ze mooi te houden, is een magnolia snoeien zelden nodig. Moet je hem tóch snoeien? Lees dan hier wanneer en hoe je dat aanpakt.

Lees verder na de advertentie

Moet je een magnolia snoeien?

In principe hoef je een magnolia nooit te snoeien. Als je hem gewoon laat groeien, zal hij het elk jaar weer uitstekend doen. De enige reden om de snoeischaar erbij te pakken, is om dode of beschadigde takken te verwijderen, of als er takken in de weg zitten. Groeit je boom verder goed en staat hij niet in de weg? Snoei hem dan vooral niet.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer magnolia snoeien

magnolia snoeien

Snoei een magnolia zeker niet in de winter of het voorjaar, want dan snoei je de bloemknoppen weg! Het beste is het om te wachten tot na de bloei, afhankelijk van de soort magnolia zal dat rond eind mei of begin juni zijn. Maar wacht ook niet te lang met snoeien, anders heeft je boom niet genoeg tijd meer om nieuwe bloemknoppen aan te maken voor het volgende bloeiseizoen.

Lees verder na de advertentie

Hoe magnolia snoeien

Snoei geen dikke takken weg, want dat haal de vorm van je boom helemaal uit balans. Knip wel de dode of beschadigde takken weg. Verwijder ook takken die naar binnen groeien in plaats van naar buiten wijzen. Zo zorg je voor een open takkengestel met een goede luchtcirculatie. Snoei de takken die je weghaalt steeds terug tot op de hoofdtak waaruit hij groeit.

Lees meer over magnolia’s

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu