Drie manieren om je magnolia te vermeerderen

Helga Kluiter
|
02/02/2023
magnolia vermeerderen

Een magnolia (ook beverboom genoemd) die in bloei staat is een adembenemend mooi gezicht. Je kunt een magnolia stekken, maar er zijn meer manieren om je favoriete beverboom te vermeerderen. Kies gewoon welke methode bij jouw situatie past.

Magnolia stekken

magnolia stekken
Foto: Wikimedia/Gmihail CC BY-SA 3.0 RS

Je kunt beverbomen zoals de Magnolia grandiflora het makkelijkst vermeerderen door ze te stekken. Neem bij voorkeur stekken een paar weken na de bloei. Snijd een jonge, groeikrachtige, buigzame scheut van 15-20 cm af (ca. 0,5 cm dik). Knip net onder een bladknoop. Verwijder het blad van de onderste helft en de helft van het blad aan de bovenste helft. Het overgebleven blad knip je doormidden.

Doop het uiteinde in wat stekpoeder en duw de stek dan in een potje met vochtig perliet. Zet de pot in een koude bak en bescherm je stek tegen direct zonlicht. Zorg dat de stek niet uitdroogt. Na vijf tot acht weken komen de eerste wortels. De gewortelde stek kun je in een grotere pot met potgrond planten.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Magnolia ‘stekken’ via afleggen

rhododendron planten

Magnoliastruiken die takken laag bij de grond hebben kun je vermeerderen door ze af te leggen. Hiervoor leid je een tak naar de grond en maak je een kleine beschadiging op de plek waar de tak de grond raakt. Maak de tak vervolgens vast met een ijzerdraad in omgekeerde U-vorm (dat je om de tak heen in de grond steekt). Deze methode werkt hetzelfde als bij het afleggen van een rododendron (foto).

Lees verder na de advertentie

Magnolia marcotteren

magnolia marcotteren
Foto: Creative Commons/velacreations

Heb je een magnolia op stam die geen takken laag bij de grond heeft, dan is marcotteren, ofwel afleggen in de lucht, een optie. Je dwingt met deze methode de magnolia om op een ander punt nieuwe wortels aan te maken.

Marcotteren doe je bij voorkeur in het vroege voorjaar, wanneer de groei sterk is. Kies een scheut van vorig seizoen en knip die ongeveer een centimeter in. Doe wat hormoonpoeder op de wond. Wikkel dan een minstens 5 cm dikke laag vochtige (niet doorweekte) sphagnum (veenmos) om de wond, wikkel daaromheen plastic om uitdrogen te voorkomen en zet dit vast. 

Het mos moet vochtig blijven (controleer regelmatig) en mag absoluut niet uitdrogen. Na een paar weken zul je de wortels onder het veenmos zien uitkomen. Dan kun je de scheut met wortels afsnijden en in een pot planten. Het kan twee tot drie jaar duren voor je nieuwe magnolia begint te bloeien.

Magnolia zaaien

magnolia bloem

In principe kun je magnolia’s zaaien, maar dan moet je wel eerst aan geschikte zaden komen. Deze zijn nergens te koop, dus je zult zelf in het najaar bessen met verse zaden moeten oogsten. Hybride magnolia’s zijn echter niet zaadvast en de nakomelingen hiervan zullen mogelijk niet op de ouderboom lijken.

Dan moeten de zaden nog een periode van kou doormaken om in het voorjaar te kunnen ontkiemen. Pas na tien tot vijftien jaar (!) wachten zie je het resultaat van je inspanningen. Zaaien is dus echt alleen een optie voor de echte doorzetter.

Lees meer over magnolia’s

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu