Complete plantengids: magnolia
De magnolia is de echte glamour queen onder de bloeiende bomen. In het voorjaar pronkt de magnolia boom of magnolia struik parmantig met haar ster- of tulpenvormige bloemen. Haal ook een vleugje romantiek naar je tuin!
Magnolia, beverboom of tulpenboom?
Kenmerken:
De magnolia heet in het Nederlands ook wel beverboom. Soms wordt hij onterecht ’tulpenboom’ genoemd, maar die naam is al gereserveerd voor de boom Liriodendron tulipifera. De circa 80 soorten zijn grofweg onder te verdelen in drie groepen:
- Groenblijvende magnolia’s (Magnolia grandiflora)
- Zomerbloeiende magnolia’s: deze soorten krijgen eerst blad in de lente en bloeien in de zomer.
- Naaktbloeiende magnolia’s: deze beverbomen krijgen eerst bloemen in het voorjaar en daarna blad.
Wanneer plant je een magnolia?
Een magnolia plant je in de herfst of winter, met kleine uitloop in het voorjaar.
Wekelijks planten- en tuintips in je mail
Iedere week interessante, handige en inspirerende plantenartikelen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Waar plant je een magnolia?
De bloemen van beverbomen variëren van ster- of tulpenvormig en de kleuren van puur wit tot roze en magenta, en soms zelfs geel. Verder variëren beverbomen in grootte van kleine struiken tot grote bomen. Kleinere soorten, zoals Magnolia stellata, zijn geschikt voor potten. En wintergroene soorten, zoals Magnolia grandiflora, kun je tegen een muur leiden.
De meeste magnolia’s staan het liefst in licht zure tot neutrale grond. Beverbomen hebben daarnaast een beschutte plek nodig waar ze niet doorlopend in de wind staan. Verder zorgt een plek met veel zon voor een mooie bloemenpracht.
Magnolia’s voor potten of kalkrijke grond
Heb je niet de juiste grond in je tuin, of heb je geen ruimte, dan kun je kleinere soorten heel goed in potten zetten. Kies dan een ruime pot met potgrond voor zuurminnende planten. Ook kun je kiezen voor soorten die grond met kalk wel oké vinden, zoals Magnolia grandiflora of Magnolia delavayi.
Magnolia kopen
Ga je een magnolia kopen? Houd dan deze tips in gedachten.
- Hoewel magnolia’s soms ook beschikbaar zijn bij tuincentra, zouden we je aanraden om een kwekerij te bezoeken. Dikke kans dat je daar een uitgebreidere collectie treft.
- Controleer of je de juiste omstandigheden hebt voor een beverboom. De meeste soorten hebben een lichtzure grond nodig om echt goed te gedijen. Twijfel je? Kijk dan eens of er magnolia’s bloeien in tuinen bij jou in de buurt.
- Onthoud dat het een aantal jaar kan duren voordat jouw beverboom bloeit. De meeste soorten zijn geënt op een onderstam – deze nemen drie tot vijf jaar om te bloeien.
- Onderzoek de maximale hoogte en breedte van jouw plant of struik. Ze mogen dan wel langzaam groeien, en soms wel 10 tot 20 jaar nemen om tot hun volle potentie uit te groeien, houd rekening met de lange termijn.
- Koop een zo volwassen plant als mogelijk voor jouw budget. Deze zullen beter aanslaan. Houd je aan onze tips voor het planten van een magnolia.
Zo plant je een magnolia
Magnolia’s plant je het beste in het najaar of laat in het voorjaar. Ze wortelen vrij oppervlakkig, dus je hoeft geen diep plantgat te graven. Zo ga je te werk:
- Graaf je gat even diep als de pot waarin de boom of struik geleverd wordt, maar wel wat breder.
- Pas op dat je de vlezige wortels niet beschadigt en zet de beverboom in het plantgat. Zorg ervoor dat de entmarkering niet onder de grond komt te liggen.
- Voeg om de wortelkluit compost of bladaarde toe en gooi het gat weer dicht.
- Duw de grond stevig aan met je hak en geef een flinke portie water.
- Bedek de grond om de magnolia (maar direct niet tegen de stam!) met een zure soort mulch, zoals boomschors of compost. Laat de grond in de zomer niet uitdrogen.
Hoe magnolia snoeien
Wil je je magnolia snoeien? Pas dan goed op. Na de bloei kun je een beverboom licht snoeien om gebroken, zieke of tegen elkaar schurende takken te verwijderen. Magnolia’s kunnen echter niet goed tegen hard terugsnoeien – dan stoppen ze soms met bloeien. Moet je de omvang inperken, snoei dan gedurende meerdere jaren steeds maar een paar takken tegelijk. In ons artikel over magnolia snoeien lees je meer over hoe je dit precies doet.
Hoe magnolia stekken
Magnoliastruiken kun je vermeerderen door ze af te leggen. Hiervoor leid je een tak naar de grond en maak je een kleine beschadiging op de plek waar de tak de grond raakt. Maak de tak vervolgens vast met een ijzerdraad in omgekeerde U-vorm (dat je om de tak heen in de grond steekt).
Je kunt beverbomen vermeerderen door ze te stekken. Bij bladverliezende magnolia’s kun je zomerstekken nemen vroeg in de zomer. Wintergroene soorten kun je stekken via halfrijpe stekken eind zomer en in het najaar. Geef de stekken vervolgens voldoende warmte en licht.
Is magnolia giftig?
Magnolia-bloemen zijn eetbaar en dus niet giftig voor mensen of dieren. Ook voor je hond of kat is magnolia niet giftig.
Magnolia en nachtvorst
Zitten er knoppen in je boom, dan moet je voorzichtig zijn met vorst en nachtvorst. De knoppen kunnen bevriezen en op die manier zal de boom of struik minder bloemen dragen. Ook als de boom of struik al in bloei staat, kan vorst nadelig zijn. Bescherm de knoppen en bloemen waar mogelijk met vliesdoek. Een magnolia is dus wel winterhard, maar vorst kan dus wel voor schade zorgen.
Problemen met magnolia’s oplossen
Groeit en bloeit je beverboom niet naar behoren? Zo los je het op:
- Geen of weinig bloemen: Jonge magnolia’s hebben meerdere jaren nodig voor ze gaan bloeien, dus heb geduld! Zorg bovendien voor de juiste grond: die moet zuur tot neutraal zijn. Ook flink snoeien in de zomer kan ervoor zorgen dat hij daarna niet gaat bloeien.
- De magnolia groeit niet goed: Beverbomen hebben veel zon nodig en voldoende beschutting tegen wind en late vorst. Te weinig water kan de magnolia ook stress opleveren.
- Het blad is na vorst zwart geworden: Zodra het warmer wordt, zullen er nieuwe, groene bladeren ontstaan.
Ziektes en plagen
Magnolia’s zijn over het algemeen robuust, maar enkele schimmelziekten kunnen hem soms parten spelen.
- Honingzwam (Armillaria mellea) kan ondergronds de wortels aantasten en de plant doden. Let op symptomen als plotse verwelking, bleek blad, geen bloemen, scheuren in de bast en het ‘bloeden’ van sap.
- Phytophthora wortelrot lokt vergelijkbare symptomen uit als honingzwam, zoals weinig blad en verwelking. Hij is vooral een probleem op zware of natte grond.
Je kunt helaas niet heel veel hiertegen doen. Je kunt proberen de plant uit te graven en er een minder vatbare struik of boom voor in de plaats te zetten.