Je gazon onderhouden na de winter doe je zó

Helga Kluiter
|
26/03/2021
Gazon onderhouden na de winter

Kan je gazon na de winter wel wat onderhoud gebruiken? Stroop dan de mouwen op en ga aan de slag met het beluchten, verticuteren, opruimen en bemesten van je gazon. Zo krijgt het gras de kans zich te herstellen en weer sterk terug te groeien. Dit moet je doen om je gazon te onderhouden in het voorjaar.

Lees verder na de advertentie

De eerste keer gras maaien in het voorjaar

Gras maaien in het voorjaar
Het gazon maaien in het voorjaar.

De eerste maaibeurt van het jaar kun je het beste uitvoeren met de maaimessen op de hoogst mogelijke stand. Zo zorg je ervoor dat het gras de eerste keer niet te kort wordt en makkelijker kan herstellen.

Meer weekendklussen in maart

Het gazon onderhouden door onkruid te verwijderen

Richt je na het maaien van het gras op het wieden van onkruid in het gazon. Zo hoeft het gras minder te concurreren met andere planten om voedingsstoffen en water. Gebruik een onkruidsteker om ongewenste plantjes uit het gras te steken.

Stap voor stap het gazon onderhouden

Lees verder na de advertentie

Volg het stappenplan hieronder om je gazon een voorjaarsopknapbeurt te geven.

Dit heb je nodig:

  • Tuinvork of beluchter met holle tanden
  • Scherp zand (rivierzand)
  • Een schop
  • Een grashark of verticuteermachine
  • Gazonmest

Benodigde tijd:

Ongeveer een dag

Stap 1: het gazon beluchten

Gazon beluchten
Belucht het gazon door er gaten in te prikken.

Belucht het gazon om te voorkomen dat er water kan blijven staan. Dat is vooral belangrijk als je gazon in de winter te maken heeft gehad met zware regenval. Is het gazon nog zompig, prik er dan om de 15 cm gaten in met een tuinvork.

Je kunt ook een beluchter met holle tanden kopen of huren om stukjes grond uit de bodem te verwijderen. Veeg scherp zand in de gaten om de grond sneller op te laten drogen en te voorkomen dat de grond nog eens drassig wordt.

Stap 2: de graskanten afsteken

Graskanten afsteken
GSteek graskanten af met een schop.

Vorm de graskanten opnieuw met een schop. Je kunt dit op het oog doen, maar je krijgt een beter resultaat door een rechte plank of iets dergelijks te leggen en de lijn hiervan te volgen. Wil je een ronde vorm creëren, span dan een touw of leg een tuinslang in de juiste vorm en snijd hierlangs.

Stap 3: je gazon verticuteren

Gazon verticuteren
Hark mos uit je gazon.

Gebruik een hark met flexibele tanden om mos uit een klein gazon te harken en het gras te stimuleren krachtiger te groeien. Voor grotere gazons kun je beter een verticuteermachine gebruiken.

Stap 4: het gras bemesten

Voed het gras met gazonmest
Voed het gras met gazonmest.

Voed het gras met gazonmest (zonder om het te voorzien van de juiste voedingsstoffen. De korrels komen langzaam vrij en voeden het gazon de rest van het seizoen. Daardoor wordt het gras groener en taaier, zodat het tegen een stootje kan. Meet je gazon op en weeg de juiste hoeveelheid gazonvoeding af. Strooi de mestkorrels dan gelijkmatig uit.

Stap 5: het gazon water geven

Gazon onderhouden: water geven
Geef het gazon na het bemesten water.

Geef het gras een grondige waterbeurt om de voeding in de grond te spoelen – of nog beter: voed het gazon vlak voor een regenbui om water te besparen. Het water voorkomt dat de sprieten verschroeien en zorgen ervoor dat het sneller bij de wortels komt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu