Gras maaien als een pro: zo krijg je strepen in je gazon

Helga Kluiter
|
24/04/2021
Gras maaien met strepen

Je gazon echt een bijzondere touch geven: dat doe je door strepen in het gras te maaien. Van klassieke parallelle banen tot chique diamantpatronen, het kan allemaal met je bestaande gazon. Wat telt, is ten eerste de juiste uitrusting en ten tweede de juiste techniek.

Lees verder na de advertentie

Hoe krijg je strepen in het gazon?

Voor mooie strepen is het juiste type grasmaaier essentieel. Je hebt een grasmaaier met achterwals nodig. Deze zware rol legt het gras na het maaien goed plat. Strepen ontstaan namelijk doordat de grassprieten in een bepaalde hoek komen te staan. De richting waarin de grassprieten wijzen bepalen of een baan licht of donker is. De ene baan ziet er licht uit omdat de sprieten van je af wijzen. De andere baan oogt donker omdat de grassprieten allemaal in jouw richting staan, zodat je de toppen van de sprieten ziet en daaromheen veel schaduw tussen de sprieten.

5x gras maaien met strepen en patronen

Voor de eerste vier stijlen moet je geregeld gras maaien – minstens één keer per week in de lente, zomer en herfst als het gras hard groeit. Gebruik een grasmaaier met achterwals op gras dat niet te lang is.

1. Smalle strepen maaien

Gras maaien met strepen
Smalle strepen in het gazon.

Deze stijl is ideaal voor symmetrische gazons. Maai eerst langs de hele omtrek en trek dan vanaf een rechte rand op en neer banen over het hele gazon. Overlap aangrenzende strepen een klein beetje om te voorkomen dat er langere plukken blijven staan. Heeft het gazon bochten aan de randen, maak dan een rechte streep bij het langste punt en gebruik die streep als uitgangspunt voor de rest. Maai ten slotte nog een keer langs de randen als finishing touch.

2. Brede strepen maaien

Lees verder na de advertentie

Brede strepen in het gazon
Brede strepen in het gazon.

Deze maaimethode werkt het beste voor grote gazons. Hiervoor kun je beter een brede zitmaaier gebruiken, anders moet je twee of drie banen in dezelfde richting maaien (volgens de smalle strepenmethode hierboven). Dat kost wel veel tijd, want je moet steeds eerst teruglopen naar de andere kant.

3. Creëer een schaak- of diamantpatroon

Maai een diamantpatroon in het gras.
Maai een diamantpatroon in het gras.

Eerst maai je de omtrek. Vervolgens maai je het gras eerst van links naar rechts, en dan van boven naar beneden, zodanig dat de strepen over elkaar heen liggen en vierkanten vormen. Als je dit diagonaal doet ten opzichte van de basislijn van het gazon, levert dezelfde techniek een diamantpatroon op. Dit ziet er heel mooi uit bij symmetrische of moderne gazons, maar is ook leuk voor speciale gelegenheden.

4. Paden maaien in het lange gras

Een pad door lang gras maaien
Maai een pad door lang gras.

Maai in de lente een pad en blijf dit wekelijks maaien. Houd de rest van het gras op een lengte van bijvoorbeeld 5 centimeter, zodat zich daar weidebloemen zoals de gulden sleutelbloem kunnen verspreiden. Dat is goed voor de balans in je tuin: het wordt een gunstige omgeving voor allerlei planten en insecten, die weer een voedingsbron zijn voor veel dieren. Je kunt het deel aan weerszijden van het pad eventueel een keer per jaar maaien, in de herfst.

5. Spiralen in het gazon

Maai een spiraalvorm
Een spiraal met verschillende grashoogten. (Foto: Arpent Nourricier, Creative Commons)

Maai een vorm in het midden en maai van daaruit spiralen naar buiten toe, met iedere spiraal één grasmaaier breed. Je kunt ook verschillende meshoogten gebruiken om het effect op de foto te bereiken. Als je bang bent dat je dit vanuit de losse pols niet voor elkaar krijgt, kun je voordat je gaat maaien de vorm met zand of met een spuitbus markeren. Dit werkt het beste bij ronde gazons of bij een lage grasterp in een moderne tuin.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu