Dit kun je allemaal doen om je planten te beschermen tegen vorst

Helga Kluiter
|
08/01/2024
Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.
checklist voor de tuin week 48

Heb je buiten planten staan die niet goed tegen kou kunnen en wordt er vorst verwacht? Kom dan meteen in actie! Voorkomen is beter dan genezen, dus neem zo snel mogelijk maatregelen om je favoriete planten te beschermen tegen vorst.

Lees verder na de advertentie

Welke planten beschermen tegen vorst?

Niet alle planten in je tuin hoef je te beschermen tegen vorst, want de meeste zullen zich wel redden. Planten die je wel moet beschermen vallen in deze categorieën:

  • Jonge planten en zaailingen
  • Niet-winterharde vaste planten
  • Kuipplanten
  • (Sub)tropische planten zoals palmen en bananen.

Weet je niet zeker of jouw plant in een van deze categorieën valt, zoek het dan voor de zekerheid even online op en neem je maatregelen.

Snelle manieren om planten te beschermen tegen vorst

checklist voor de tuin week 48

Er zijn veel snelle manieren om je planten tegen vorst te beschermen. Vorstgevoelige en niet-winterharde planten kun je bedekken of inpakken met vliesdoek. En je kunt nog meer bescherming bieden door ook je kassen en koude bakken te isoleren.

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week de beste tuintips van dat moment in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hier zijn de beste snelle manieren om je planten door koude tijden te loodsen:

1. Je borders mulchen

mulchlaag van stro
Maak een mulchlaag van stro.

Een van de beste manieren om planten te beschermen, is het aanbrengen van een laag mulch, zoals boomschors, compost of stro. Dit werkt goed bij planten die net niet winterhard zijn, zoals Afrikaanse lelies (Agapanthus). Ook bladaarde of zelfs een laag onverteerde herfstbladeren zorgt voor extra bescherming.

Tip! Wij raden de mestcompost en tuinaarde-compost van Bio-Kultura aan.

2. Gebruik een koude bak

Planten beschermen tegen vorst in een koude bak

Jonge winterharde planten, zoals eenjarigen die in de herfst zijn gezaaid, winterharde stekken van struiken, en vaste planten die zijn gezaaid, hebben baat bij de beschutting van een koude bak. Wanneer de zon flink schijnt, zet je het deksel een stukje open, zodat het in de koude bak niet te warm wordt en schimmels geen kans krijgen.

3. Bedek planten buiten met cloches

Bescherm planten met een cloche

Je wintergewassen beschermen tegen de ergste kou en wind kan ze helpen te overleven. Gebruik kweekklokken, cloches of stolpen om tuinbonen, krulpeterselie, winterharde sla, spinazie en snijbiet te beschermen.

Niet doen: planten bedekken met plastic zakken

Je kunt beter geen plastic zakken gebruiken om planten te beschermen tegen vorst. Plastic kan namelijk je planten beschadigen, omdat het water tegen de plant kan duwen en daardoor juist meer schade door bevriezing veroorzaakt. Bovendien isoleert plastic niet zo goed én is het niet milieuvriendelijk.

4. Zet planten in een vorstvrije kas

Planten beschermen tegen vorst in een kas.

Een vorstvrije kas is van onschatbare waarde voor heel veel planten. Isoleer de kas met bubbeltjesplastic om meer warmte vast te houden en haal de abutilons, aeoniums, agapanthussen, citrus, echeveria’s, fuchsia’s, pelargoniums en salvia’s naar binnen. Ook in serres en op veranda’s kun je planten stallen.

5. Potplanten beschermen tegen vorst

potplanten beschermen tegen vorst

Als je potten niet naar binnen kunt verplaatsen om je planten te beschermen tegen vorst, zet ze dan op een beschutte plek buiten, bijvoorbeeld tegen een warme muur. Als het mogelijk is, probeer dan meerdere potten bij elkaar te zetten, zodat ze elkaar beschermen tegen de elementen.

Wat je ook nog kunt overwegen, is je potten in de grond in te graven zodat alleen nog de rand boven de grond uitsteekt. De grond helpt op die manier de potten te isoleren.

6. Haal gevoelige planten uit de grond

Sla dahliaknollen vorstvrij op

Vorstgevoelige vaste planten die in de zomer in borders hebben gestaan, kun je uit de grond halen wanneer ze zijn gestopt met groeien. Zet de wortelkluiten in potten op een koele maar vorstvrije plek. Doe dit met canna’s, siergember, chocolade cosmea (Cosmos atrosanguineus), dahlia’s, gladiolen en knolbegonia’s.

7. Maak beschermende tenten om je planten

Bescherm planten met vliesdoek

Steek bamboestokken in de grond om de plant die je wilt beschermen en hang hier vliesdoek of bubbeltjesplastic overheen. Zo creëer je een beschermende tent. Maak het doek vast aan de stokken met touw. Bij potplanten wikkel je eerst bubbeltjesplastic om de pot. Daarna drapeer je het vliesdoek over de plant. Zet het vast met touw.

8. Planten beschermen tegen vorst met een laag stro

Bescherm exotische planten met stro.

Bedek de stammen van bananenplanten met stro of houtsnippers. Dat doe door een jasje te maken van kippengaas rondom de plant. Bedek de bovenkant met plastic wanneer het nat is om het stro droog te houden. Bij boomvarens en palmen kun je ook nog de kroon bedekken met stro voor extra isolatie.

9. Snelle bescherming onder een pot

Planten beschermen tegen vorst onder een pot.
Zet een omgekeerde pot over je planten.

Misschien wel de snelste manier om planten in de grond te beschermen, is door er een lege plastic pot omgekeerd overheen te zetten. Zodra het weer het toelaat, haal je de pot weer weg om de plant weer van licht te voorzien.

Meer beschermen tegen vorst:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu