7x razendsnel je planten beschermen tegen vorst

Helga Kluiter
|
06/02/2021
planten beschermen tegen vorst

Heb je buiten planten staan die niet goed tegen kou kunnen en wordt er vorst verwacht? Kom dan meteen in actie! Voorkomen is beter dan genezen, dus neem zo snel mogelijk maatregelen om je favoriete planten te beschermen tegen vorst.

Snelle manieren om planten te beschermen tegen vorst

Er zijn veel snelle manieren om je planten tegen vorst te beschermen. Vorstgevoelige en niet-winterharde planten kun je bedekken of inpakken met vliesdoek. En je kunt nog meer bescherming bieden door ook je kassen en koude bakken te isoleren.

Hier zijn nog 7 snelle manieren om je planten door de kou te loodsen:

1. Gebruik een koude bak

Planten beschermen tegen vorst in een koude bak
Een verhoogd bed tover je snel om tot koude bak.

Jonge winterharde planten, zoals eenjarigen die in de herfst zijn gezaaid, winterharde stekken van struiken, en vaste planten die zijn gezaaid, hebben baat bij de beschutting van een koude bak. Wanneer de zon flink schijnt, zet je het deksel een stukje open, zodat het in de koude bak niet te warm wordt en schimmels geen kans krijgen.

2. Bedek planten buiten met cloches

Bescherm planten met een cloche
Een zelfgemaakte cloche van kledingzakken.

Je wintergewassen beschermen tegen de ergste kou en wind kan ze helpen te overleven. Gebruik kweekklokken, cloches of stolpen om tuinbonen, krulpeterselie, winterharde sla, spinazie en snijbiet te beschermen.

3. Zet planten in een vorstvrije kas

Planten beschermen tegen vorst in een kas.
Een vorstvrije kas is van onschatbare waarde.

Een vorstvrije kas is van onschatbare waarde voor heel veel planten. Isoleer de kas met bubbeltjesplastic om meer warmte vast te houden en haal de abutilons, aeoniums, agapanthus, citrus, echeveria’s, fuchsia’s, pelargoniums en salvia’s naar binnen. Ook in serres en op veranda’s kun je planten stallen.

4. Haal gevoelige planten uit de grond

Sla dahliaknollen vorstvrij op
Sla dahliaknollen vorstvrij op.

Vorstgevoelige vaste planten die in de zomer in borders hebben gestaan, kun je uit de grond halen wanneer ze zijn gestopt met groeien. Zet de wortelkluiten in potten op een koele maar vorstvrije plek. Doe dit met canna’s, siergember, chocolade cosmea (Cosmos atrosanguineus), dahlia’s, gladiolen en knolbegonia’s.

5. Maak beschermende tenten om je planten

Bescherm planten met vliesdoek
Bescherm planten met tenten van vliesdoek.

Steek bamboestokken in de grond om de plant die je wilt beschermen en hang hier vliesdoek of bubbeltjesplastic overheen. Zo creëer je een beschermende tent. Maak het doek vast aan de stokken met touw. Bij potplanten wikkel je eerst bubbletjesplastic om de pot. Daarna drapeer je het vliesdoek over de plant. Zet het vast met touw.

6. Planten beschermen tegen vorst met een laag stro

Bescherm exotische planten met stro.
Bescherm exotische planten met stro.

Bedek de stammen van bananenplanten met stro of houtsnippers. Dat doe door een jasje te maken van kippengaas rondom de plant. Bedek de bovenkant met plastic wanneer het nat is om het stro droog te houden. Bij boomvarens en palmen kun je ook nog de kroon bedekken met stro voor extra isolatie.

7. Snelle bescherming onder een pot

Planten beschermen tegen vorst onder een pot.
Zet een omgekeerde pot over je planten.

Misschien wel de snelste manier om planten in de grond te beschermen, is door er een lege plastic pot omgekeerd overheen te zetten. Zodra het weer het toelaat, haal je de pot weer weg om de plant weer van licht te voorzien.

Magazine van Gardeners’ World 08-2022

Gardeners’ World 08-2022

Bestel nu