Complete plantengids: Canna (bloemriet)

Canna border

Canna, oftewel bloemriet, is een indrukwekkende tropische vaste plant met een hoog, dramatisch bladerdek. De planten worden vaak gebruikt in perkbeplantingen, tropische borders of grote potten en geven jarenlang kleur en opvallende accenten. Ze bloeien van juni tot oktober.

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Planten
Bloei
Snoeien
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Snoeien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Inhoud van dit artikel

Hoe kweek je Canna’s?

canna
Canna ‘Phaison’, met dank aan West Dean Gardens.

Canna’s zijn perfect voor achteraan of in het midden van een gemengde of tropische border. Plant ze in een rijke, vochthoudende grond in de volle zon of lichte schaduw. Geef water in droge periodes en knip de bloemen regelmatig weg om de bloei te verlengen.

Wekelijks tuin- en plantentips in je mail

Iedere week tuin- en plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De beste standplaats voor Canna’s

canna in pot
Canna ‘Phasion’ gecombineerd met siernetels en petunia.

Canna lelies doen het het beste in een rijke, vochthoudende grond in de volle zon of lichte schaduw. In de tuin zijn ze perfect voor achteraan of in het midden van een gemengde of tropische border. Sommige kunnen wel 2,5 meter hoog worden. Zelfs als ze niet bloeien, vormen hun indrukwekkende bladeren de perfecte achtergrond voor naburige bloemen.

Als je canna in potten kweekt, kies dan een grote pot omdat ze in één groeiseizoen flink groeien. Ze worden vaak afzonderlijk in potten geplant omdat kleinere planten snel overwoekerd raken. Combineer je hem met andere planten, maak van de canna een ‘center piece’. Let er in potten op dat je canna’s veel water en voeding geeft. De kans is groter dat ze uitdrogen, dan dat je ze te veel water geeft.

Canna’s planten

Canna planten

Canna’s hebben sterke ondergrondse stengels, bekend als wortelstokken of rizomen. In het rustseizoen kun je wortelstokken kopen in tuincentra of kwekerijen. In de zomer worden ze verkocht als potplanten.

De beste tijd om canna’s te planten is in april en mei. Het is een goed idee om ze voor te trekken. Gebruik daarvoor een grote plastic pot van zeker 20 cm. Zorg ervoor dat eventuele scheuten net boven het oppervlak uitkomen. Zet de potten in een verwarmde kas, geef water en wacht op tekenen van leven.

Afharden

Vanaf eind mei, als alle kans op vorst voorbij is en er nieuwe scheuten of wortels zijn gegroeid, laat je de canna’s afharden en plant je ze in de tuin. Ze zouden in hun eerste jaar moeten bloeien.

Canna’s die je als potplant koopt, kun je direct in de tuin planten. Geef ze goed water en bemest ze met een langzaam vrijkomende meststof. Ze hebben zelden ondersteuning nodig.

Canna’s verzorgen

canna russian red
Canna ‘Russian Red’

Geef water tijdens droge periodes en verwijder dode bloemen om de planten zo lang mogelijk in bloei te houden. Canna’s zijn hongerige planten, dus geef ze veel voeding voor uitbundige bloei.

Zijn canna’s winterhard?

Canna’s zijn tropische planten en zijn dus niet winterhard, al zouden ze milde winters kunnen overleven in een beschutte tuin. Je kunt ze beter, net als dahlia’s, op een vorstvrije plek laten overwinteren. Let er wel op dat de wortelstokken niet verschrompelen. Je kunt canna’s het beste af en toe water geven, zodat ze een beetje vochtig blijven. Hiervoor is het ’t handigst om ze te laten overwinteren in pot.

Geen plek om de planten te laten overwinteren? Neem dan het risico om hem buiten te laten overwinteren. Het is dan verstandig om je plant wel goed te beschermen. Vouw het oude blad over de kroon van de plant en leg daar een dikke mulchlaag van stro overheen. Eventueel kun je dat vastzetten met een constructie van gaas.

Canna’s vermeerderen

canna tropicanna
Canna ‘Tropicanna’

Wil je meer tropisch ogende canna in je tuin? Lees hoe je canna kunt vermeerderen.

Problemen bij canna’s

Roze canna bloemriet

Er komen nauwelijks problemen voor bij canna’s, mits je ze onder de juiste omstandigheden kweekt. Het grootste probleem dat je zult tegenkomen, zijn planten die te gelukkig zijn – in een paar jaar tijd kunnen planten een pot ter grootte van een vuilnisbak vullen. Je hebt dan aardig wat kracht nodig om de planten in het voorjaar uit te planten of ze in het najaar uit te graven.

Canna-virus

In de afgelopen jaren zijn canna’s aangetast door het canna-virus. De bladeren krijgen bleke vlekken en strepen en zien er vervormd en rimpelig uit, terwijl de bloemen ook vervormd kunnen raken en witte vlekken kunnen vertonen. Helaas is hier nog geen oplossing voor. Sommige canna’s lijken het virus te kunnen overleven. Maar omdat het zich snel van plant tot plant verspreidt, kun je de plant het beste om bij de eerste aanwijzingen van problemen te verwijderen.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het virus zich verspreidt, maar sapzuigende insecten, nematoden en besmet tuingereedschap zoals snoeischaren zijn mogelijkheden. Het is dus belangrijk om je gereedschap te ontsmetten en besmette planten niet op de composthoop te doen.

Mooie variëteiten

Kies je canna nauwkeurig, want de plant kan erg dominant zijn in je tuin.

Canna ‘Mystique’

De prachtige roodpaarse bladeren van ‘Mystique’ zijn het meest intens als ze in de volle zon staan. De bloemen zijn relatief klein, maar hebben een schokkende roze kleur die echt in het oog springt. Omring hem met groenbladige planten om het blad beter tot zijn recht te laten komen. Wordt 2m hoog.

Hoogte x breedte 2m x 100cm

Canna ‘Lincroft’

Lincroft’ is een middelgrote cultivar die ongeveer 1,2 m hoog wordt. De warmgele bloemen hebben felroze vlekken tegen een rijk groen blad. Zoals alle cannas, moet ze gekweekt worden in grond die vochtig blijft en niet uitdroogt.

Hoogte x breedte 120cm x 100cm

Canna ‘Eric Neubert’

Deze opvallende variëteit heeft fel oranjerode bloemen en intens bronsgroen blad. Eric Neubert’ is een middelgrote canna en wordt ongeveer 1m hoog.

Hoogte x breedte 1m x 50cm

Canna ‘Ambassador’

Meer ongewoon voor een canna, heeft ‘Ambassador’ crème-oranje bloemen die subtieler zijn in vergelijking met veel andere variëteiten. De grote groene bladeren lijken op die van bananen. Goed voor een plek in halfschaduw waar de bloemen beter tot hun recht komen. Wordt 1,5m hoog.

Hoogte x breedte 1,5m x 60cm

Canna ‘Striata’

Canna striata met rudbeckia_sc
Canna striata met Rudbeckia ‘Little Henry’.

Striata’ heeft opvallende groene bladeren met gele strepen, die een aanvulling vormen op de fel oranje bloemen (niet op de foto) en andere oranje of geelbloemige planten die in de buurt groeien. Wordt 1,9 m hoog.

Hoogte x breedte 1,9m x 50cm

Canna ‘Champion’

Champion’ heeft prachtige donkerroze bloemen tegen een bronzen blad. Deze korte variëteit staat prachtig naast crème-, oranje- en rozebloemige planten en zeer geschikt om te kweken in pot.

Hoogte x breedte 80cm x 50cm

Canna ‘Semaphore’

de tuin in maar week 11: canna planten
Canna ‘Sephamore’.

De lavakleurige bloemen van ‘Semafoor’ steken prachtig af tegen het bronzen blad. Dit is een compacte, dwergachtige variëteit die ongeveer 80cm hoog wordt.

Hoogte x breedte 80cm x 60cm

Lees meer over canna’s:

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu