Canna vermeerderen: zo doe je dat

Govert de Jong
|
07/05/2024
canna tropicanna

Canna’s (bloemriet) worden veel gebruikt in grote potten en (tropische) borders. Ze geven hoogte in de border en hebben imposante bladeren. Ze leven jarenlang met de juiste verzorging! Bloemen verschijnen van juni tot oktober. In dit artikel leggen we je uit hoe je Canna kun vermeerderen: via wortelstokken en zaden.

Lees verder na de advertentie

Het vermeerderen van Canna, stap voor stap

Canna planten

Je kunt canna’s delen in de lente. Doe dit pas als alle kans op vorst voorbij is (dit noemen we ook wel IJsheiligen), vlak voordat je de plant weer buiten gaat planten.

  • Heb je je Canna buiten laten overwinteren? Graaf hem dan op om hem te vermeerderen. Heb je hem in potten binnen overwinterd, dan kun je de wortelstok optrekken uit de pot.
  • Voordat je de Canna gaat delen, kijk dan eerst goed naar de wortelstokken of rhizomen. Zien deze er gezond uit? Zijn er veel groeipunten zichtbaar?
  • Verwijder eventueel aangetaste en ongezonde stukken van de wortelstok.
  • Je wil dat je nieuwe plant een wortelstok heeft met zeker twee of drie groeipunten. Snijd op basis daarvan de wortelstok in stukken. Doe dit met een verticale snede en niet diagonaal. Een kleiner snijvlak verkleint de kans op ziekten en heelt sneller.
  • Plant de losse stukken wortelstok in de vollegrond of ruime pot.

Canna vermeerderen met zaad, stap voor stap

Het is mogelijk om Canna te zaaien, maar de zaden zijn niet zaadvast. Dat betekent dat een gezaaide variant er niet altijd hetzelfde uitziet als de moederplant. Wil je exact dezelfde plant? Kies dan voor vermeerderen met wortelstokken.

Niet alle variëteiten en de zaden daarvan ontkiemen altijd tegelijk. Je zult dus geduld moeten hebben.

  • Je kunt het beste de Canna-zaden binnenshuis zaaien, omdat dit een beter beschermde omgeving is dan buiten. Je kunt dit ook al doen voor IJsheiligen, zodat je na de vorst de plant kunt uitplanten.
  • Zaai de bloemriet-zaden in zaaitrays of potjes en houd ze vochtig en warm. Ontkiemt het zaad? Dan kan het al snel uitgroeien tot een mooi plantje.
  • Je kunt ook de zaden voorzaaien op vochtig keukenpapier. Houdt dit papier vochtig, maar niet te nat. Zodra de zaden ontkiemen kun je ze verpotten in aarde.

Lees verder na de advertentie

Meer lezen

Meer lezen over:
Kweken
Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu