Planten stekken uit een stukje wortel? Dat doe je zo!

Helga Kluiter
|
14/12/2021
wortelstekken

Een nieuwe plant opkweken uit een stukje wortel, hoe is dat mogelijk? Toch kan het! Ben je een beginnende tuinier, dan heb je vast geen moeite met stengelstekken. Maar stekken nemen van de wortels voelt gewoon … tegennatuurlijk. En dat maakt planten stekken uit wortels, kortweg wortelstekken, meteen zo ontzettend leuk!

Lees verder na de advertentie

Wanneer wortelstekken

Wortelstekken, dat klinkt geheimzinnig en ingewikkeld, maar dat is het niet. Integendeel, het is een van de simpelste manieren om planten te vermeerderen. Van één moederplant kun je heel veel stekken nemen. En het ideale moment daarvoor is vanaf eind herfst tot begin winter, wanneer de planten hun winterrust beginnen.

Wortelstekken vaste planten

De volgende methode werkt voor planten met dikke wortels, zoals zoals toorts (Verbascum), oosterse klaproos (Papaver orientale), ossentong (Anchusa), akant (Acanthus), vlambloem (Phlox) en zeekool.

Wortelstekken maken

Graaf de plant op die je wilt vermeerderen, maar verwijder nooit meer dan een derde van zijn wortelstelsel en herplant hem zo snel mogelijk. Zo pak je het perfect aan:

1. Wortels voor wortelstek kiezen

Kies voor het planten stekken de juiste wortels

Lees verder na de advertentie

Leg de wortels van een plant in de volle grond bloot of haal een potplant uit zijn pot. Kies wortels die jong, lichtbruin en dun zijn, ongeveer 5 mm in doorsnee.

2. Wortels in stukjes snijden

Snijd de wortel voor het planten stekken in stukjes

Verwijder eventuele haarwortels en snijd de hoofdwortel in stukjes. De lengte van deze stukjes is niet heel belangrijk, maar als je ze in een kweektray plant, maak ze dan zo lang als de tray diep is. Leg de stekken naast elkaar, zodat je onthoudt wat de bovenkant is (de kant die het dichtst bij de wortelhals zat), want ondersteboven groeien ze niet. Vul de kweektray met een mengsel van potgrond en plantenkorrels.

3. Wortelstekken planten

Plant de wortelstekken in zaaitrays

Plant in elke cel van de tray verticaal één wortelstek, zodat de bovenkant gelijk valt met het oppervlak van de potgrond. Ze zullen in een zaaibak net zo snel wortelen, maar vanuit een kweektray kun je de stekken gemakkelijker oppotten en zul je de wortels minder verstoren.

Wortelstekken verplanten

Na ongeveer een maand kun je uitkijken naar de blaadjes die aan de bovenkant van de stek ontspruiten, maar wacht dan nog een paar weken voordat je ze oppot! De nieuwe wortels ontwikkelen zich namelijk pas na de blaadjes.

Meer planten stekken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu