Planten stekken uit een stukje wortel? Dat doe je zo!

Helga Kluiter
|
19/12/2020
Afbeelding voor Planten stekken uit een stukje wortel? Dat doe je zo!

Een nieuwe plant opkweken uit een stukje wortel, hoe is dat mogelijk? Toch kan het! Ben je een beginnende tuinier, dan heb je vast geen moeite met stengelstekken. Maar stekken nemen van de wortels voelt gewoon … tegennatuurlijk. En dat maakt bloeiende planten stekken uit wortels, kortweg wortelstekken, meteen zo ontzettend leuk!

Wortelstekken: kies het beste moment

Wortelstekken, dat klinkt geheimzinnig en ingewikkeld, maar dat is het niet. Integendeel, het is een van de simpelste manieren om planten te vermeerderen. Van één moederplant kun je heel veel stekken nemen. En het ideale moment daarvoor is tijdens de winterrust – nu dus.

Vaste bloeiende planten stekken via wortelstekken

De volgende methode werkt voor planten met dikke wortels, zoals zoals toorts (Verbascum), oosterse klaproos (Papaver orientale), ossentong (Anchusa), akant (Acanthus) en zeekool.

1. De juiste wortels kiezen

Kies voor het planten stekken de juiste wortels

Leg de wortels van een plant in de volle grond bloot of haal een potplant uit zijn pot. Kies wortels die jong, lichtbruin en dun zijn, ongeveer 5 mm in doorsnee.

2. Snijd de wortels in stukjes

Snijd de wortel voor het planten stekken in stukjes

Verwijder eventuele haarwortels en snijd de hoofdwortel in stukjes. De lengte van deze stukjes is niet heel belangrijk, maar als je ze in een kweektray plant, maak ze dan zo lang als de tray diep is. Leg de stekken naast elkaar zodat je onthoudt wat de bovenkant is (de kant die het dichtst bij de wortelhals zat), want ondersteboven groeien ze niet. Vul de kweektray met een mengsel van potgrond en plantenkorrels.

3. Plant de wortelstekken

Plant de wortelstekken in zaaitrays

Plant in elke cel van de tray verticaal één wortelstek, zodat de bovenkant gelijk valt met het oppervlak van de potgrond. Ze zullen in een zaaibak net zo snel wortelen, maar vanuit een kweektray kun je gemakkelijker oppotten en zul je de wortels minder verstoren.

Je stekken niet te snel oppotten

Na ongeveer een maand kun je uitkijken naar de blaadjes die aan de bovenkant van de stek ontspruiten, maar wacht dan nog een paar weken voordat je ze oppot. De nieuwe wortels ontwikkelen zich namelijk na de blaadjes.

Magazine van Gardeners’ World okt/2021

Gardeners’ World okt/2021

Bestel nu