Complete plantengids: Sansevieria (vrouwentong)

Sansevieria

Vrouwentong (Sansevieria) is in huis een opvallende verschijning. Zijn puntige bladeren steken als zwaarden de lucht in en hij kan vrijwel overal staan. Er zijn bovendien meerdere soorten, allemaal met iets andere vormen en bladkleuren.

Wat is vrouwentong (Sansevieria)?

Sansevieria soorten
Foto: unsplash/@feeypflanzen

Je zou de Sansevieria ofwel vrouwentong als de perfecte kamerplant kunnen omschrijven. Hij ziet er altijd fris uit, maar vereist vrijwel geen onderhoud en kan lange perioden van verwaarlozing doorstaan. Hij is niet kieskeurig qua standplaats en heeft weinig water nodig. Deze haast onverwoestbare kamerplant is dus erg geschikt voor beginners

Botanische naam: Sansevieria
Gewone naam: Vrouwentong
Type: Kamerplant

Kenmerken:

Blad

Is Sansevieria giftig?

Vrouwentong is mild giftig voor zowel mensen als dieren, zoals honden en katten. Maar bij een hap uit de plant zullen de symptomen meestal beperkt blijven tot zwellingen in de mond of keel, buikpijn of overgeven. Maar zoals altijd is voorkomen beter dan genezen, dus houd de plant uit de buurt van kleine kinderen en erg nieuwsgierige huisdieren.

afbeelding voor Katten
Katten
afbeelding voor Honden
Honden
afbeelding voor Mensen
Mensen

Sansevieria soorten

Er zijn wereldwijd meer dan 60 soorten Sansevieria, waarvan er een paar uitstekende bewoners voor de woonkamer zijn:

  • Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’ is de meest voorkomende soort vrouwentong, met grijsgroen blad en een lichtgele rand.
  • Sansevieria cylindrica heeft gladde, cilindervormige, rechtopstaande bladeren met een groengrijze doortekening. Hij wordt ongeveer 70 cm hoog.
  • Sansevieria trifasciata ‘Hahnii’ is een compacte plant die slecht ongeveer 20 cm hoog wordt. Zijn bladrozet heeft wat weg van een vogelnestje.

Wekelijks planten- en tuintips in je mail

Iedere week interessante, handige en inspirerende plantenartikelen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Sansevieria standplaats

Sansevieria standplaats
Foto: Unsplash/@kellysikkema

Vrouwentong staat bij voorkeur op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Ook in een donker hoekje zal hij het doen, maar dan kan het voorkomen dat de bonte kleuren in het blad minder sterk worden.

Sansevieria verzorging

Vrouwentong is makkelijk in het onderhoud en vraagt weinig van je groene vingers.

afbeelding voor locatie

Locatie

Noord
Oost
West
afbeelding voor standplaats

Standplaats

Zon
Halfschaduw
Schaduw
afbeelding voor winterhard

Winterhard?

Vorstgevoelig
Groenblijvend
afbeelding voor grondsoort

Grondsoort

Zandgrond

Vrouwentong water geven

Vrouwentong heeft niet veel water nodig. Geef alleen water wanneer de grond droog is en laat het water dan ook goed weglopen onderuit de pot. Laat de plant in ieder geval niet in een laagje water staan, want dan kunnen de wortels gaan rotten. In de winter hebben ze nog minder water nodig. Droogte en droge lucht zijn geen probleem en je hoeft ze ook niet te benevelen.

Sansevieria voeding

Geef Sansevieria‘s  tussen april en september eenmaal per maand wat kamerplantenvoeding. Veeg de bladeren af en toe af met een doekje om te voorkomen dat er een dikke stoflaag ontstaat. Maar pas op dat je punten van het blad niet beschadigt, want dan stopt de plant met groeien.

Vrouwentong planten en verpotten

Sansevieria

Je kunt waarschijnlijk je Sansevieria wel een tijdje in de pot laten staan waarin je hem kocht, tenzij de wortels overdadig uit de onderkant van de pot groeien. Vrouwentong groeit vrij traag, dus je hoeft hem ook niet vaak te verpotten. Groeit hij uit zijn oude pot, zet hem dan in een iets grotere. Gebruik potgrond voor kamerplanten of cactussen, of turfvrije universele potgrond vermengd met wat scherp zand. Als je vrouwentong hoog is, kun je het beste kiezen voor een zware pot, zodat de plant niet omvalt.

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Planten
Vermeerderen
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Vermeerderen
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Sansevieria stekken & vermeerderen

Je kunt in principe de Sansevieria stekken door het maken van bladstekken. Maar een makkelijkere methode om vrouwentong te vermeerderen is door hem te delen. Snij met een mes voorzichtig een blad met een stuk wortel weg van de plant en plant die in een kleine pot met wat potgrond. Geef goed water en zet de nieuwe plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Sansevieria problemen oplossen

Vrouwentong kent weinig problemen, maar geel, gerimpeld of omvallend blad komen regelmatig voor.

Sanseveria geel blad of gerimpeld blad

Gele bladeren betekenen dat je vrouwentong te veel water krijgt (zeker in de winter). Controleer de onderkant van het blad en de wortels op rot. Laat de potgrond goed opdrogen voor je weer water geeft en laat daarna de pot altijd goed uitlekken. Sansevieria heeft niet veel water nodig.

Gerimpeld blad aan je Sansevieria houdt in dat je de plant te weinig water hebt gegeven. Geef gedurende een paar dagen regelmatig een beetje water om het probleem op te lossen.

Sanseveria bladeren vallen om

Als de bladeren opzij vallen, heb je mogelijk je plant te veel of te weinig water gegeven. Maar het kan ook zijn dat hij te weinig licht krijgt. En hoge, oudere bladeren vallen soms ook spontaan om.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu