Kamerplanten in de zomer: 6 tips voor de verzorging

Linda Passies
|
04/08/2022
kamerplanten verzorgen zomer vernevelen

In de zomer hebben je kamerplanten andere wensen dan in de winter. Niet zo gek, want ze zitten volop in het groeiseizoen, en de omstandigheden zijn anders. Dit zijn 6 dingen waar je rekening mee moet houden. 

Lees verder na de advertentie

Geef je kamerplanten meer water in de zomer

kamerplanten verzorgen in de zomer water

De meeste kamerplanten hebben meer water nodig in de zomer dan in de winter. Water verdampt sneller, zeker bij grotere bladeren. Ook droogt de potgrond sneller uit, met name als je planten in terracotta potten staan. Geef niet blindelings meer water, maar blijf je plant in de gaten houden. Je wil je planten ook niet verdrinken!

Hier zijn overigens uitzonderingen in, denk aan Albuca spiralis. Die geef je juist in de zomer weinig water. Zo boots je de droge omstandigheden na, waar de plant in de natuur voorkomt. 

Complete gids voor kamerplanten

Cover Complete gids voor kamerplanten

Omring jezelf jaarrond met groen, met kamerplanten! Hoe verzorg je ze? Op welke plek zet je welke plant, en hoe kun je ze zelf stekken of zaaien? Samen met de allerbeste experts maakten we bij Gardeners’ World de speciale uitgave ‘Complete gids voor kamerplanten’, met antwoord op al deze vragen. Op naar een indoor jungle!

Vernevel water rondom je planten

Lees verder na de advertentie

luchtvochtigheid kamerplanten in de zomer

De temperatuur ligt in de zomer hoger, waardoor je planten behoefte kunnen krijgen aan een hogere luchtvochtigheid. Zeker tropische planten kunnen wel een vernevelbeurtje gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen een luchtbevochtiger te gebruiken. 

Zet je kamerplanten buiten in de zomer

De meeste kamerplanten doen het in de zomer juist erg goed buiten. Kwetsbare tropische planten laat je beter binnen staan. Maar af en toe een regenbui en extra licht doen de meeste kamerplanten erg goed. Het is belangrijk dat je ze eerst laat acclimatiseren, en ze niet meteen buiten zet. 

Net zoals je veel moestuinplanten laat afharden na half mei, doe je dat ook met kamerplanten. Om verschroeien van het blad te voorkomen, wil je de hoeveelheid licht ook langzaamaan verhogen. Vervolgens haal je ze in september weer naar binnen. Houd wel in de gaten of je planten geen last krijgen van bladluizen, (naakt)slakken en rupsen.

Wil je je kamerplanten graag binnen laten staan? Je planten vinden het ook fijn om af en toe een regenbuitje mee te pakken. Bovendien spoelt dan eventueel stof meteen van het blad. Zet ze in de schaduw, en kies alleen de vriendelijke regenbuien, van stortbuien worden je planten niet blij.

Haal je planten uit de zon

kamerplanten in vensterbank

Bij erg felle zon is het verstandig om je planten bij een pui of in een vensterbank iets verder van het raam af te zetten. Zelfs voor cactussen kan de zomerzon te fel zijn.

Planten achter glas verbranden sneller, dit herken je aan brandplekken op het blad. Droge, bruine randen aan de buitenkant van het blad kunnen duiden op een vochttekort. Controleer de wortels van de plant wel eerst, voordat je water bijgiet. Als de wortels verdrinken, kan je plant ook symptomen van uitdroging laten zien.

Geef geen voeding bij hittegolf

Je tuinplanten geef je geen voeding of mest in een droge, hete periode. Dat geldt ook voor je kamerplanten. Als je bemest, stimuleer je planten om te groeien, en daarvoor hebben ze juist meer water nodig. Niet handig nu! 

Wat te doen in je vakantie?

verzorging kamerplanten in de zomer groepje

Ga je op vakantie en vrees je voor het leven van je kamerplanten? Het is sowieso een goed idee om iemand te vragen water te geven. Daarnaast kun je je planten in groepen bij elkaar zetten, zodat de verdamping van water minder snel gaat. Ook is het aan te raden om je planten in jouw vakantieperiode sowieso wat verder van het raam te zetten.

Heb je veel kamerplanten, en is degene die water komt geven wat minder ervaren in de zorg voor kamerplanten? Zet je planten dan (zonder sierpot) samen in een grote, ondiepe bak. Dan kan je buurman, vriend of familielid water in de bak gieten, in plaats van dat hij elke plant los bij langs moet. De planten kunnen dan naar eigen behoefte drinken.

Meer over kamerplanten:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu