10 fouten om te voorkomen bij je kamerplanten
Laat jij je kamerplanten altijd doodgaan? Dan is dit artikel voor jou! Het hoeft niet moeilijk te zijn om je planten in leven te houden. Als je deze fouten bij kamerplanten maar weet te voorkomen. Er zijn namelijk wel een paar dingen waarmee je rekening moet houden.
Kamerplanten hebben licht, vocht, warmte en voeding nodig in de juiste hoeveelheden. Sommige planten vereisen een andere balans dan anderen. Is er geen sprake van een ziekte of beestjes zoals spint of trips, maar doet je plant het toch niet goed? Grote kans dat er dan iets niet in orde is in die balans.
Wekelijks plantentips in je mail
Iedere week plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
1. Te weinig water geven
De meeste planten hebben wekelijks wel een scheut water nodig. In de winter vaak iets minder, in de zomer vaak iets meer. Hoe kleiner de pot, hoe sneller de grond uitdroogt. Veel planten gaan iets hangen of verschrompelen iets als ze te droog staan. Andere planten krijgen bruine(re) blaadjes of bruine randen langs het blad. Ontstaat er ruimte tussen de binnenpot en de aarde, dan kan dat een teken zijn dat de grond te droog is.
2. Te veel water geven
Lees verder na de advertentie
Een flinke plens water is niet per se dé oplossing als je plant te droog staat. De meeste planten houden namelijk ook niet van te veel water. Vaak kunnen hun wortels niet constant in water staan. Daar gaan ze van rotten, waardoor de plant minder water op kan nemen. Het resultaat? De plant ziet eruit alsof hij te droog staat. Te veel water geven is een van de meest voorkomende fouten bij kamerplanten.
Heb je hier vaak last van? Zorg er dan zeker voor dat je plant in een containerpot staat, en dus niet rechtstreeks met de grond in een sierpot. Op die manier til je de plant heel makkelijk uit z’n pot, kun je hem laten uitlekken en het overtollige water uit de pot kieperen.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat tropische planten het niet erg vinden om tussen twee gietbeurten door licht vochtig te staan. De grond van vetplanten kun je daarentegen het beste tussendoor laten uitdrogen.
3. Geen voeding geven
Van alleen water en licht kunnen de meeste planten niet groeien. Merk je dat je plant al een flinke tijd stilstaat? Zeker in het groeiseizoen kunnen planten zo eens per week tot eens per maand voeding gebruiken – afhankelijk van de plant en het soort voeding dat je gebruikt. Er bestaan ook voedingskorrels die je in de potgrond kunt steken, en daar geleidelijk hun voedingsstoffen vrijgeven.
Behalve voor groei zorgt voeding er ook voor dat je planten sterk en weerbaar zijn. Ziektes maken minder kans als je plant genoeg voeding krijgt.
4. Niet op tijd verpotten
Een plant koop je het liefst op de groei. Eens per jaar of per twee jaar is het een goed idee om je plant uit z’n pot te halen en de potgrond te vernieuwen. Groeien de wortels uit je containerpot (zie punt 2), of heeft je plant een erg compacte wortelkluit? Dan wil hij waarschijnlijk een groter huis.
5. Op de tocht zetten
Vooral oude huizen zitten vol met kieren en gaten. Sommige plekken zijn dan aanmerkelijk kouder – en er komen veel koude luchtstromen langs. Van tocht, en de bijkomende temperatuurwisselingen, worden de meeste planten niet blij. Staat je plant bij een open raam, dan is er een grotere kans dat ‘beestjes’ komen aanwaaien.
6. Bij een verwarmingsbron zetten
Zet je plant liever niet dicht bij een verwarming (of op de vensterbank boven een radiator). De warmte zorgt ervoor dat de pot sneller uitdroogt. Ook houden planten niet van snelle wisselingen tussen warmte en kou. Dit geldt ook voor huishoudelijke apparaten die warmte afgeven en bijvoorbeeld een waterkoker.
Heb je vloerverwarming? Overweeg je planten dan van de grond af te halen en op een krukje of plantenstandaard te zetten.
7. In de felle zon zetten
Een plek bij het raam is meestal fijn voor planten: lekker veel licht! Maar in de hoogzomer op het heetst van de dag fungeert zo’n raam als een kas. Je planten drogen sneller uit en de bladeren lopen kans op verbranding. In zulke periodes zet je je planten het liefst een (halve) meter naar achteren.
8. Te licht of te donker zetten
Sommige planten houden van meer licht dan andere. Planten die van nature in het oerwoud leven, hebben bijvoorbeeld wat meer behoefte aan schaduw, zoals ze in de natuur van grote bomen krijgen.
Heb je maar een beperkt aantal plekken waar je je planten kwijt kunt? Kies dan echt planten die het op die plekken goed doen.
9. Een lage luchtvochtigheid in huis
Zeker tropische planten houden niet van droge lucht – en wij mensen ook niet trouwens. Je kunt planten besproeien, maar dat is geen langetermijnoplossing. Hoewel de meeste planten dat best fijn vinden, verdampt het water al snel en gaat het effect daardoor snel verloren. Zet een kommetje water op een verwarming, hang waterbakjes aan een radiator of zet een luchtbevochtiger aan.
10. Je plant te vaak verplaatsen
Planten moeten altijd even wennen aan een nieuwe plek. Dit geldt als je een plant koopt of krijgt, maar ook als je je plant verplaatst. Doe je dit te vaak, dan geef je hem geen kans om te wennen aan de nieuwe omstandigheden.
Headerfoto: Pexels/Ksenia Chernaya
Lees meer over kamerplanten:
- Vetplanten verzorgen: alles over water geven, de beste standplaats & meer
- Je kamerplant te veel water gegeven? Zo red je hem!
- Kamerplanten in de zomer: 6 tips voor de verzorging
- Kamerplanten die bewegen: alles wat je wil weten
- Deze kamerplanten zorgen voor een heerlijke geur in huis
- Pas op met deze kamerplanten als je honden of katten hebt