Kamerplanten hebben verschillende waterbehoeften, en dan verschilt die behoefte ook nog eens door het jaar heen! Helaas kan niet alleen te weinig water geven schadelijk zijn voor je planten, ook te veel water geven is niet goed. Je plant is kwetsbaarder voor plagen en ziektes, en in het ergste geval kan je plant zelfs doodgaan!
Lees verder na de advertentie
Geef je je kamerplanten te veel water, dan kunnen ze verdrinken. En verwarrend: dat ziet er soms hetzelfde uit als wanneer je ze te weinig water geeft. Het blad kan bijvoorbeeld geel worden en slap gaan hangen. Geef niet klakkeloos meer water als je dit ziet gebeuren, maar controleer je plant.
Wekelijks planten- en tuintips in je mail
Iedere week planten- en tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Zo weet je of je plant te veel water heeft
Een eerste stap is kijken of voelen hoe nat de grond daadwerkelijk is. Staat je plant in een plastic binnenpot, dan kun je hem gemakkelijk optillen en kijken of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan heeft je plant te veel water gekregen.
Staat je plant direct in een sierpot? Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is. De bovenste laag droogt sneller uit, dus het is belangrijk dat je dieper in de grond voelt.
Het overtollige water geeft vaak ook een stinkende geur af.
Zo red je je plant
Is de conclusie dat de potgrond te nat is, dan is de eerste stap: je plant uit zijn pot halen. Onderzoek de wortels. Zie je slijmerige wortels? Dan is er al sprake van wortelrot. Om te voorkomen dat dit het hele wortelstelsel aantast, is het verstandig om de rottende wortels weg te snijden. Gebruik hiervoor een scherp en schoon mes. Moet je een groot deel van de wortels weghalen? Snoei dan ook een deel van de plant. Je wil namelijk dan boven en onder de grond in balans zijn. Bij sommige planten kun je de gesnoeide delen stekken.
Ook als je geen rottende wortels ziet, is het slim om de meeste potgrond te verwijderen en de plant op te potten in nieuwe, drogere (turfvrije) potgrond. Ben je bang dat je in de toekomst opnieuw te veel water geeft? Gebruik dan zeker een plastic binnenpot. Op die manier kun je je plant makkelijk laten uitlekken en het overtollige water uit je sierpot gieten.
Complete gids voor kamerplanten
Omring jezelf jaarrond met groen, met kamerplanten! Hoe verzorg je ze? Op welke plek zet je welke plant, en hoe kun je ze zelf stekken of zaaien? Samen met de allerbeste experts maakten we bij Gardeners’ World de speciale uitgave ‘Complete gids voor kamerplanten’, met antwoord op al deze vragen. Op naar een indoor jungle!
Zo voorkom je te veel water geven
Voor de meeste kamerplanten geldt: geef liever regelmatig een klein scheutje dan af en toe een flinke plens water. Eventueel kun je een watersensor in de pot zetten, die meet hoe vochtig de potgrond is. Ook kun je ervoor kiezen om de planten zelf hun water te laten drinken. Sommige planten, zoals orchideeën, hebben dat zelfs het liefst. Zet ze hiervoor twintig minuten tot een half uur in een schaal met water, en laat ze daarna uitlekken. Dan is de kans klein dat ze te veel water krijgen.