
Makkelijke kamerplanten zijn ideaal voor iedereen die wel groen in huis wil, maar weinig tijd (of groene vingers) heeft. Deze planten overleven ook als je ze een keer vergeet water te geven, weinig licht in huis hebt of ze pas na weken weer eens opmerkt. In dit artikel vind je tien makkelijke kamerplanten die je zonder moeite mooi en gezond houdt – ook als je druk bent of niet veel ervaring met kamerplanten hebt.
Lees verder onder de advertentie
Wat maakt een kamerplant ‘makkelijk’?
Dat sommige kamerplanten te boek staan als ‘makkelijk’ wil niet zeggen dat ze helemaal geen eisen stellen aan hun verzorging. Zelfs de meest vergevingsgezinde kamerplant wil graag op een plek staan die past bij zijn lichtbehoefte. Staat hij te donker of juist in de felle zon, dan krijgt zelfs een sterke plant het moeilijk. En zelfs planten die goed tegen droogte kunnen, hebben af en toe een slokje water nodig. Kortom: makkelijke kamerplanten vragen nog steeds af en toe wat aandacht – al is het slechts een beetje. Tip: doe af en toe een kamerplanten-APK.
Top 10 makkelijke kamerplanten
Geen groene vingers? Deze makkelijke kamerplanten zijn echte overlevers die zichzelf wel redden, ook als je ze behoorlijk verwaarloost.
1. Vrouwentong (Sansevieria): onverwoestbare klassieker

De Sansevieria (vrouwentong) is een van de sterkste kamerplanten die je kunt vinden. Veel schaduw is voor deze plant geen enkel probleem, al zal hij sneller groeien met meer licht. De belangrijkste doodsoorzaak van de Sansevieria is een overdosis water. Deze plant is dus ideaal voor wie zijn planten wel eens vergeet – hij overleeft moeiteloos weken zonder water of aandacht. Gebruik luchtige potgrond en zorg voor goede drainage.
- Standplaats: Schaduw tot zon.
- Water geven: Weinig (behandel hem als vetplant).
- Verzorgingstip: In de zon zal het blad lichter kleuren en heeft hij meer water nodig dan wanneer hij verder van het raam staat.
2. Gatenplant (Monstera): makkelijke grote kamerplant met stijl

De gatenplant ofwel Monstera deliciosa heeft enorme, decoratieve bladeren én hoe groeit snel. Dit is een plant die weinig vraagt en veel teruggeeft. Geef hem een mosstok om hem snel de hoogte in te leiden. De Monstera staat het liefst op een lichte plek, maar direct zonlicht in de zomer verbrandt het blad. Geef hem een ruime pot en laat de grond tussen de gietbeurten opdrogen. Groeit je plant snel, met een nieuw blad elke 4 tot 6 weken, dan is hij tevreden.
- Standplaats: Veel indirect licht, geen volle zon.
- Water geven: Regelmatig, grond laten opdrogen.
- Verzorgingstip: De luchtwortels kun je om de mosstok binden om ze netjes weg te werken. Ook leuk: je kunt de Monstera stekken.
3. Lepelplant (Spathiphyllum): makkelijke kamerplant met bloemen

De Spathiphyllum, beter bekend als de lepelplant, combineert glanzend groen blad met elegante witte bloemen. Of eigenlijk is die witte ‘lepel’ niet de bloem, maar het schutblad dat om de bloemstengel zit. Hoe dan ook, zelfs bij weinig licht doet hij het goed, al bloeit hij beter als hij wat meer daglicht krijgt. Het duurt overigens twee tot drie jaar voordat een jonge plant voor het eerst bloeit. Maar vanaf dat moment kun je een of twee keer per jaar nieuwe bloemen verwachten die maandenlang je kamer opfleuren.
- Standplaats: Indirect zonlicht tot schaduw.
- Water geven: Houd de grond licht vochtig, maar voorkom dat hij natte voeten krijgt.
- Verzorgingstip: Verpot om de paar jaar voor meer bloei.
4. Graslelie (Chlorophytum comosum): ideale makkelijke groene kamerplant

De graslelie is een klassieker voor badkamers en andere vochtige ruimtes. Wil je hem op een plek zetten met drogere lucht, dan kan dat net zo goed. Alleen zal hij dan minder uitlopers maken. Geef pas water als de bovenlaag van de grond droog is. Veel licht vindt hij fijn, maar direct zonlicht is te fel voor deze makkelijke plant.
- Standplaats: Veel indirect licht, maar geen volle zon.
- Water geven: Gemiddeld. Laat de bovenlaag drogen voor je weer water geeft.
- Verzorgingstip: Meer licht zorgt voor meer uitlopers en dus meer nieuwe babyplantjes.
5. ZZ-plant: heeft bijna geen water nodig

De Zamioculcas zamiifolia (ZZ-plant voor vrienden) is bijna onverwoestbaar. Hij groeit langzaam, stelt weinig eisen en kan zelfs weken zonder water. Ideaal voor beginners of mensen die in alle drukte wel eens vergeten hun planten water te geven. Of je hem nou in de schaduw zet of op een lichte plek, hij doet het vrijwel overal goed – alleen de volle zon kan wat te heftig zijn voor deze plant.
- Standplaats: Schaduw tot veel indirect licht.
- Water geven: Zeer weinig. Laat de grond tussen gietbeurten uitdrogen.
- Verzorgingstip: Als het blad gaat hangen of valt, geef je waarschijnlijk te veel water.
Zoek je niet alleen makkelijke planten voor binnen, lees dan ook ons artikel over makkelijke planten voor buiten.
Complete gids voor kamerplanten
€ 12.99
- Advies van top-experts
- Vermeerderen en verzorgen
- Voor iedere plek de juiste plant

6. Philodendron scandens: makkelijk en groen

Niet alle soorten van deze tropische plant zijn even makkelijk, maar de hartbladige Philodendron scandens (ook bekend onder de naam Philodendron hederaceum) is een prima plant voor beginners. Het is een uitstekende hangplant voor binnen op een plekje waar hij een paar uurtjes zon krijgt, maar verder veel indirect licht vangt. Hij groeit snel, maar je kunt hem in toom houden door af en toe een stukje af te knippen. Wat betreft water geven doen ze niet moeilijk. Licht vochtige grond is het beste, maar het is geen probleem als de grond tussen gietbeurten even droog is.
- Standplaats: Veel indirect licht, maar tolereert ook een paar uur direct zonlicht.
- Water geven: Licht vochtig, niet nat.
- Verzorgingstip: Knip de plant af en toe bij en hij zal voller groeien. Ook leuk: zet de knipsels in water en ze krijgen al snel nieuwe wortels.
7. Drakenbloedboom (Dracaena marginata): makkelijke grote kamerplant
De drakenbloedboom uit Madagascar is een robuuste blikvanger met puntige bladeren en een exotisch uiterlijk. Hij lijkt wel op een palmboom, maar dat is hij zeker niet! In de volle zon kan zijn blad verbranden en wordt hij fletser van kleur. Maar op een plekje in huis met veel indirect licht tot halfschaduw voelt hij zich thuis. In de natuur wordt hij gerust een meter of acht hoog, maar binnen kun je hem toppen als je vindt dat hij te groot wordt. Hij verliest zijn blad vanaf de onderkant, dus vandaar dat hij een punkkapsel heeft boven zijn kale stam.
- Standplaats: Halfschaduw, indirect licht.
- Water geven: Gemiddeld; bovenste derde laten opdrogen.
- Verzorgingstip: Verpot hem niet te snel, want hij houdt van een krappe pot.
8. Aglaonema: makkelijke kamerplant met mooie bladeren

Zoek je makkelijke kamerplanten voor in de schaduw, dan is de Aglaonema een echte topper. Hij is in meerdere prachtige bladkleuren met fraaie bladtekeningen verkrijgbaar. En hij is verrassend eenvoudig wat betreft de verzorging. Hij groeit goed op een schaduwrijke plek, zolang je hem maar niet laat uitdrogen. Houd de grond licht vochtig maar voorkom dat hij te drassig staat en je hebt er verder weinig omkijken naar.
- Standplaats: Schaduw tot halfschaduw.
- Water geven: Houd de grond licht vochtig, maar voorkom dat hij te nat staat. Geef liever te weinig dan te veel water!
- Verzorgingstip: Geef in de zomer iets meer water, in de winter iets minder.
9. Klimop (Hedera helix): sterk en geschikt voor schaduw

Veel mensen willen in hun tuin liever geen klimop, omdat hij behoorlijk kan woekeren. Maar binnen heb je daar helemaal geen last van. Sterker nog, Hedera helix is een dankbare groene plant die weinig licht verdraagt en het goed doet als hangplant in huis. Hij houdt van losse, goed doorlatende grond en geeft het aan wanneer je hem weer water moet geven, want dan gaat hij slap hangen.
- Standplaats: Halfschaduw tot schaduw
- Water geven: Gemiddeld; laat de bovenlaag drogen
- Verzorgingstip: Knip hem af en toe bij net boven een bladknoop om hem bossiger te laten groeien.
10. Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides): makkelijke kleine kamerplant

Ze hadden de pannenkoekenplant ook wel poffertjesplant kunnen noemen, want dat past beter bij het formaat van de ronde blaadjes. Van te sterk zonlicht zal het blad krullen of zelfs verbranden, dus zet hem bij voorkeur op een plek met meer indirect licht. Bijna elke plek is goed, zolang het er niet te donker is.
- Standplaats: Indirect licht
- Water geven: Laat de bovenste laag van de grond opdrogen voor je weer water geeft. Kleine beetjes water geven is beter dan heel veel ineens.
- Verzorgingstip: Draai de pot regelmatig een kwartslag, want de plant groeit naar het licht.
Veel maar indirect licht, hoe zit dat?

Veel kamerplanten vragen indirect licht. Ofwel: zet ze niet in de volle zon. Maar betekent dat dat je deze planten alleen bij een raam op het noorden kunt zetten? Zeker niet! Bij een raam op het oosten of westen kan ook, mits je de plant dan wat verder van het raam zet. Zet je een dergelijke plant op het zuiden, zet hem dan nog een stuk verder van het raam.