Maak een groene oase van je badkamer met deze 15 planten
Veel planten die van origine uit een jungle-achtige omgeving komen, gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid. Badkamers lijken dan ook de ideale plek om dit soort planten neer te zetten. Daarbij verander je met wat groen een simpele, functionele ruimte in een weelderige oase. Maar wat zijn nu goede planten voor in de badkamer?
Waarom planten voor in de badkamer?
Grote of bonte bladeren, hoogte en structuur, bloemen of bijzonder bladvorm: kamerplanten voegen kleur en stijl toe aan je huis. Zo is het ook met planten voor in de badkamer. Tel daar nog eens stress-verminderende, humeur-opbeurende en luchtzuiverende voordelen bij op, en dan is de keuze snel gemaakt! Toch is lang niet elke plant geschikt voor deze specifieke omgeving, terwijl andere soorten het liefst dag en nacht onder de douche staan.
Kies de juiste planten voor in de badkamer
Houd rekening met een paar belangrijke factoren bij het kiezen van planten voor in de badkamer, zoals grootte, licht, temperatuur, luchtvochtigheid en waar er plek is om planten neer te zetten of op te hangen. Selecteer vervolgens planten die goed passen bij deze omstandigheden en haal zo het meest uit je planten én je ruimte.
Heb je bijvoorbeeld veel natuurlijk licht in je badkamer? Kies dan voor planten die fel licht verdragen. Is je badkamer aan de koele kant? Kies dan planten die gedijen bij lagere temperaturen (vooral belangrijk voor de wintermaanden). De luchtvochtigheid van je badkamer hangt ook af van hoe vaak de badkamer wordt gebruikt. Wordt hij dagelijks vaak gebruikt (groot gezin) of af en toe? Dit zijn dingen om rekening mee te houden bij je keuze.
Wekelijks plantentips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
De 15 beste planten voor in de badkamer
Benieuwd welke planten voor in de badkamer het goed doen in jouw huis? Wij zetten 15 soorten voor je op een rij.
1. Sansevieria (Dracaena trifasciata of Sansevieria trifasciata)
Sansevieria of vrouwentong is een sterke, winterharde plant die het prima uithoudt bij lage temperaturen, weinig licht, lage luchtvochtigheid en weinig water. Ook in badkamers doet deze plant het goed.
- Hoogte x Breedte: 1,2 m x 50 cm
- Meest geschikt voor: koele badkamers, weinig licht, onregelmatig watergeven
2. Vredeslelie of lepelplant (Spathiphyllum)
Vredeslelie of lepelplant valt ook onder geschikte planten voor in de badkamer. Met zijn glanzende, donkergroene, geribbelde bladeren en contrasterende witte schutbladeren (bloemen) combineert Spathiphyllum een rustig kleurenpallet met opvallende vorm. Deze kamerplant verdraagt lage temperaturen en weinig licht en gedijt goed bij een hoge luchtvochtigheid. Daarmee past hij perfect in een drukbezochte, koelere badkamer.
- Hoogte x Breedte: 60 cm x 60 cm
- Meest geschikt voor: koele badkamers, weinig licht, hoge luchtvochtigheid
3. Bostonvaren (Nephrolepis exaltata)
Deze krulvarensoort gedijt goed in een badkamer met veel indirect licht en een hoge luchtvochtigheid. Een Bostonvaren is daarmee een goede kandidaat voor een stomende badkamer. Hij heeft regelmatig water nodig, maar vraagt verder weinig zorg.
- Hoogte x Breedte: 90 cm x 90 cm
- Meest geschikt voor: indirect fel licht, hoge luchtvochtigheid
4. Graslelie (Chlorophytum comosum)
Graslelie is een van de makkelijkste planten om te kweken en is ideaal voor een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Verder verdraagt deze soort lage temperaturen en weinig licht, maar hij staat het liefst in fel, indirect licht.
- Hoogte x Breedte: 40 cm x 60 cm
- Meest geschikt voor: koele badkamers, hoge luchtvochtigheid, gemiddelde tot hoge hoeveelheid (indirect) licht
6. Philodendron ‘Xanadu’
Deze makkelijk te kweken plant valt op tussen de andere planten voor in de badkamer door zijn grote, dramatische bladeren. Deze soort kan goed in een badkamer staan met een hoge luchtvochtigheid en weinig licht, zoals een badkamer met een klein raam.
- Hoogte x Breedte: 1 m x 1 m
- Meest geschikt voor: badkamers met hoge luchtvochtigheid, weinig licht
7. Olifantsoor (Colocasia esculenta)
Met zijn voorkeur voor vochtige grond en hoge luchtvochtigheid, is olifantsoor een van die perfecte planten voor in de badkamer, vooral een met veel warmte en stoom. De fluweelzachte, hartvormige bladeren komen voor in kleuren van limoengroen tot paars en zwart.
Let op: als de temperatuur onder 21°C zakt, sterven de bladeren af. Verder zijn alle delen van de plant giftig en kunnen ze huidirritatie veroorzaken.
- Hoogte x Breedte: 1,5 m x 1,5 m
- Meest geschikt voor: fel indirect licht, hoge luchtvochtigheid
8. Aloë vera
Aloë vera is een populaire kamerplant, omdat hij makkelijk te kweken is en de gel uit de bladeren kan ook nog eens verzachtend werkt op verbrande of geïrriteerde huid. Daarnaast is het een goede kandidaat voor je badkamer. Deze vetplant kan prima omgaan met direct zonlicht en (heel) weinig water.
- Hoogte x Breedte: 60 cm x 90 cm
- Meest geschikt voor: veel fel licht, lage luchtvochtigheid
9. Vaderplant (Tradescantia zebrina)
Met gestreepte bladeren in groen, paars en zilver is Tradescantia zebrina een stijlvolle plant voor in de badkamer. Je kunt deze hangplant ook goed op een plank of kast of in een hangende plantenbak zetten. Hij is makkelijk te kweken en kan wel wat verwaarlozing aan. Hij heeft een voorkeur voor warme temperaturen en indirect, fel licht.
- Hoogte x Breedte: 60 cm x 30 cm
- Meest geschikt voor: fel indirect licht, lage luchtvochtigheid
10. Luchtplant (Tillandsia)
Kleine badkamer of weinig ruimte voor planten? Je hebt niet altijd een ondergrond nodig! Luchtplanten zijn namelijk epifyten: planten die zich met hun wortels vasthouden aan andere objecten. Ze halen voeding en vocht uit de lucht en regen. Een warme, vochtige omgeving met fel, indirect licht is perfect voor deze kamerplanten. Je kunt ze ophangen of aan de muur vastmaken.
- Hoogte x Breedte: ongeveer 20 cm x 20 cm (afhankelijk van de soort)
- Meest geschikt voor: vochtige badkamers, fel indirect licht
11. Erwtenplant (Senecio rowleyanus)
Behoefte aan een waterval in je badkamer? Maak een groene waterval met deze erwtenplant! In de lente maakt deze kamerplant soms kleine witte bloemen aan die ruiken naar kaneel. Laat de ranken van je plant naar beneden klateren vanaf een plank of (hangende) pot. Voor je het weet worden ze wel een meter lang. Deze plant houdt van fel indirect licht en lage luchtvochtigheid, zoals een grote, lichte badkamer die niet te vochtig wordt.
- Hoogte x Breedte: 50 cm x 1 m
- Meest geschikt voor: fel indirect licht, lage luchtvochtigheid
12. Geluksbamboe (Dracaena sanderiana)
Deze plant is eigenlijk geen bamboe, maar de kale stengels lijken er wel wat op. Je vindt deze planten voor in je badkamer in verschillende vormen, van een vlechtwerk aan stengels tot rechte en gedraaide stengels. Vandaar ook dat je ze op diverse manieren neerzetten, van een vaas tot een kleine pot, afhankelijk van je voorkeur. Geluksbamboe heeft fel, indirect licht nodig en je hoeft hem maar één keer per week water te geven.
- Hoogte x Breedte: 1,5 m x 60 cm
- Meest geschikt voor: fel indirect licht, lage luchtvochtigheid
13. Klimop (Hedera helix)
Je kent klimop waarschijnlijk vooral als een buitenplant, maar je kunt deze plant ook goed in de badkamer zetten. Klimop houdt van weinig licht en brengt rijk, glanzend groen naar je ruimte. Maak van een schaduwhoekje een statement door de klimop naar beneden te laten golven uit een bak of hangende pot.
- Hoogte x Breedte: tot 2 m x 1 m
- Meest geschikt voor: koele, tochtige badkamers, weinig licht
14. Vlinderorchidee (Phalaenopsis)
Deze tropische planten voor in de badkamer zijn gek op een vochtige omgeving. De ruimte moet wel warm genoeg blijven (minstens 16°C), dat is iets om rekening mee te houden. Het liefst staan ze op een plek met gefilterd licht, zoals een raam op het oosten waar het licht door folie, lamellen of doorzichtige gordijnen valt.
- Hoogte x Breedte: tot 50 cm x 30 cm
- Meest geschikt voor: warme badkamers, hoge luchtvochtigheid, lichte standplaats met gefilterd licht
15. Monstera adansonii
Net als zijn grotere familielid, de Monstera deliciosa, heeft Monstera adansonii kenmerkende bladeren. Laat de geperforeerde bladeren bijvoorbeeld naar beneden woekeren vanuit een pot op een plank. Deze badkamerplant vraagt niet veel zorg en houdt van fel licht en een hoge luchtvochtigheid.
- Hoogte x Breedte: tot 50 cm x 50 cm
- Meest geschikt voor: warme badkamer, hoge luchtvochtigheid, fel licht