Lees verder onder de advertentie
Calathea
Calathea (of Goeppertia)Lees verder onder de advertentie
Calathea is een populaire plant vanwege haar prachtige bladeren, die wel beschilderd lijken te zijn met allerlei patronen en kleuren. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft de onderkant van de bladeren bij veel soorten een bijzondere, bordeauxrode kleur. Houd je plant gezond met deze tips voor de verzorging van Calathea.
Calathea: wat is dit voor plant?
Voor de verzorging van calathea’s is het goed om te weten dat ze oorspronkelijk op de bosbodem van tropische regenwouden groeien. Ze houden dan ook van veel vochtigheid en weinig licht.
Anders dan Maranta (gebedsplant) sluit Calathea haar bladeren niet ‘s nachts. Wat Calathea wel doet, is haar bladeren meebewegen met het licht door de dag heen. Veel soorten van deze bewegende plant kun je nu ook vinden als deel van het plantengeslacht Goeppertia.
Calathea verzorging
Calathea’s hebben specifieke verzorging nodig om goed te gedijen. Als je eenmaal weet wat jouw plant nodig heeft, wordt het een stuk makkelijker om jouw plant gezond te houden.
Calathea water geven
Als tropische regenwoudplanten houden Calathea’s van vocht, zowel in de bodem als in de lucht om haar heen. Houd de grond daarom vochtig van de lente tot de herfst. Zorg verder voor genoeg vocht in de lucht door door de bladeren dagelijks te besproeien met lauwwarm water uit een plantenspuit of door de plant op een schaal met vochtige kiezelstenen te zetten. Houd de grond van de lente tot de herfst vochtig (maar niet doorweekt!) door regelmatig kleine beetjes water te geven. Geef minder water in de wintermaanden en houd de grond licht vochtig. Zorg ervoor dat overtollig water goed kan weglopen.
Verder is het belangrijk dat Calathea’s niet houden van kraanwater, omdat ze niet goed kunnen tegen bepaalde chemicaliën. In plaats daarvan kun je beter regenwater gebruiken of anders gefilterd of gedestilleerd water.
Standplaats Calathea
Behalve vocht heeft Calathea ook qua standplaats een paar specifieke vereisten. Ten eerste houdt ze van warmte. Zorg voor een constant warme plek door het jaar heen. Zorg voor een kamertemperatuur van tenminste 15°C. Vermijd plekken waar de temperatuur veel verandert, zoals bij een raam of deur in de buurt. Badkamers met een raam zijn ideaal voor deze plant vanwege de vochtige omgeving.
Ten tweede zijn Calathea’s gewend aan helder maar indirect licht. Houd ze uit de directe zon, omdat dit hun bladeren kan verschroeien. Zet ze in plaats daarvan op een lichte plek waar de zon niet direct op de bladeren schijnt. Deze plant kan ook wat schaduw verdragen. Verder is het goed om je Calathea om de paar maanden een uitgebalanceerde voeding te geven en om zo nu en dan stof van de bladeren te vegen.
Wekelijks tuintips in je mail
Calathea planten: zo doe je dat
Bij het planten van Calathea kun je het beste een mengsel gebruiken dat bestaat uit turfvrije potgrond en perliet. Houd hiervoor een verhouding van 2:1 aan (2 potgrond, 1 perliet). Om de paar jaar kun je jouw kamerplant verpotten in de lente. Kies dan een iets grotere pot of bak.
Calathea vermeerderen: stekken of delen?
Wil je deze kamerplant vermeerderen? Dan kun je dit het beste doen door je Calathea te delen in plaats van bijvoorbeeld te stekken. De lente is de perfecte tijd hiervoor, wanneer je de plant gaat verpotten. Volg dan dit eenvoudige stappenplan:
Stap 1: kluit losmaken
Haal je plant uit haar pot, zoals je dat zou doen bij het verpotten. Trek de wortelkluit met je vingers voorzichtig uit elkaar. Aan de zijkant zie je dan dat er een kluit loskomt. Als een kluit niet vanzelf loskomt, kun je deze met een schoon, scherp mes afsnijden.
Stap 2: controleren
Controleer of elke kluit een deel van het wortelsysteem heeft.
Stap 3: planten
Verpot beide planten in verse potgrond, in potten die iets groter zijn dan de nieuwe wortelkluit.
Stap 4: water geven
Geef je planten water, zodat ze kunnen wennen aan hun nieuwe plek en grond.
Is Calathea giftig?
Calathea is niet giftig voor mensen of voor katten, honden en andere dieren. Daarmee is het een veilige kamerplant voor als je knaag-grage huisdieren hebt.
Tip! Heb je huisdieren en ben je benieuwd welke mooie kamerplanten je met gerust hart in huis kunt halen? Lees dan meer in ons artikel over niet giftige kamerplanten voor katten.
Veelvoorkomende problemen
Calathea’s zijn niet per se de makkelijkste kamerplanten en kunnen last hebben van verschillende kwaaltjes, maar gelukkig kun je jouw plant vaak redden met de juiste verzorging. Als de bladeren bijvoorbeeld naar binnen krullen, kan het dat je plant een gebrek aan water heeft, wat je eenvoudig oplost door je plant weer iets meer water te geven. Bruine vlekken kunnen verschroeide plekken zijn door direct zonlicht en je kunt verdere schade voorkomen door je plant uit het directe licht te plaatsen. Verbleekte bladeren duiden op te veel licht – een donkerdere standplaats is dan beter. Je kunt spint bestrijden en soms voorkomen door te zorgen voor goede ventilatie en hoge luchtvochtigheid.
Calathea blad heeft bruine randen
Een Calathea met bruine randen heeft waarschijnlijk last van te droge lucht, te veel voeding of te hard water, problemen die je op kunt lossen door de luchtvochtigheid te verhogen, even geen voeding te geven of regenwater of gefilterd water te gebruiken.
Calathea heeft gele bladeren
Je plant kan verder gele of verschrompelde bladeren krijgen doordat je plant te veel water heeft gehad, waarvan de wortels kunnen gaan rotten. Laat de grond tussen gietbeurten wat opdrogen en zorg voor goede drainage.
Heeft je Calathea kleine, bruine vlekken op zijn bladeren die omringd zijn door een gele waas? Dit kan duiden op bladvlekkenziekte. Een oorzaak hiervan kan liggen in opspattend water dat op de bladeren terechtkomt. Verwijder de aangetaste bladeren om verspreiding te voorkomen en probeer geen kraanwater te gebruiken bij het water geven, maar bijvoorbeeld regenwater.
Calathea: 6 mooie soorten
Je vindt Calathea in allerlei prachtige soorten. Dit zijn 6 van de mooiste:
1. Calathea crocata (Goeppertia crocata)
Met bordeauxrode bladeren en verbluffende oranje bloemen in de zomer die nog maanden kunnen bloeien is Calathea crocata een prachtplant. De meeste calathea’s bloeien niet binnenshuis, maar dit is een uitzondering.
2. Calathea zebrina (Goeppertia zebrina)
Deze variant heeft appelgroene bladeren met schilderachtige donkere strepen. Zebrina staat ook wel bekend als zebraplant.
3. Calathea lancifolia (Goeppertia lancifolia)
De lange bladeren van Calathea lancifolia zijn lichtgroen met een donkere tekening en rood-paarse onderkant. Je kunt hem ook wel vinden als ratelslangplant.
4. Calathea ‘Medaillon’ (Goeppertia ‘Medaillon’)
Als je van complexe patronen houdt, dan is deze Calathea ‘Medaillon’ iets voor jou! De bladeren hebben tinten als limoen-, appel- en donkergroen. De onderkanten zijn donkerrood.
5. Calathea makoyana (Goeppertia makoyana)
De lichtgroene, gestreepte bladeren van Calathea makoyana lijken doorzichtig wanneer het licht er doorheen schijnt.
6. Calathea orbifolia (Goeppertia orbifolia)
Orbifolia heeft prachtige ronde bladeren met zilverkleurige patronen.