Olifantsoor: alles over de verzorging van deze kamerplant

Linda Passies
|
13/06/2023
Alocasia cucullata olifantsoor

Door een olifantsoor (Alocasia cucullata) in je kamer te zetten, creëer je een tropische sfeer. De glanzende bladeren van de plant hebben wat weg van de oren van een olifant, vandaar de naam. Hij is ook bekend als ‘Boeddha’s Hand’ en men zegt dat de bladeren geluk de kamer in waaien. Daarom staan ze vaak in boeddhistische tempels in Zuidoost-Azië. 

Lees verder na de advertentie

In de natuur kunnen olifantsoren tot wel zeven meter hoog worden, maar de kleine variëteit voor in de huiskamer zal ongeveer een meter halen. Hij staat mooi in de buurt van andere planten met weelderig blad, zoals de gatenplant (Monstera).

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week plantentips, inspirerende artikelen en handige checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De beste standplaats voor olifantsoor

Onder de juiste omstandigheden beloont deze snelle groeier je met verse nieuwe bladeren. Zet hem niet in direct zonlicht, anders verbranden de bladeren. Maar hij moet ook niet in een duister hoekje. De ideale temperatuur is rond 16°C. 

Als het blad verbleekt

Lees verder na de advertentie

Merk je dat de bladeren van je Alocasia cucullata verbleken? Dan kan dat een teken zijn dat de plant te veel zon krijgt. Verplaats hem naar een plek met meer schaduw.

Alocasia cucullata verzorgen

olifantsoor verzorgen Alocasia cucullata

De plant houdt van licht vochtige potgrond. Geef daarom telkens kleine beetjes water. Controleer de potgrond regelmatig om zeker te weten dat de grond niet te nat is. In de zomer is het verstandig om je Alocasia cucullata eens per twee weken vloeibare voeding te geven. In de winter gaat de plant in rust, dan heeft hij minder vaak water en geen tot nauwelijks voeding nodig. Bij droge lucht in huis kun je ongeveer twee keer per week sproeien.

Geen paniek als enkele blaadjes afsterven, want in het voorjaar komen er weer nieuwe. Als je lelijke blaadjes weg wil halen, knip ze dan dicht bij de steel af. Draai de plant regelmatig voor een gelijkmatige groei.

Zet je plant in het voorjaar over in een grotere pot als hij te groot wordt. Zorg dat de nieuwe pot drainagegaten heeft en vul die met (turfvrije) potgrond.

Olifantsoor giftig

Het sap van de plant bevat calciumoxalaat. De kristallen daarin zijn giftig en bijtend. Houd de plant daarom buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Olifantsoor stekken

wortelstekken Alocasia cucullata olifantsoor

Bij het verpotten kan het gebeuren dat je uitlopers, kleine baby-stekjes, uit de wortel van de ouderplant ziet groeien. Snij deze los – met behoud van hun wortels – en zet ze in een eigen potje. Als je geen uitlopers hebt en je wilt toch vermeerderen, kun je ook wortelstekken nemen.

Voor het maken van wortelstekken kun je het beste de dikke wortels gebruiken. Volg dit stappenplan: 

  1. Haal de plant uit de pot en knip met een scherpe schaar stukken dikke, vlezige wortels van ongeveer 10 cm.
  2. Doe een mengsel van 70:30 potgrond en perliet in een potje. Leg de stukjes wortel plat hier bovenop met een tussenruimte van 2 cm.
  3. Dek af met een dun laagje grit, geef royaal water en zet op een warme, lichte plaats, maar niet in de volle zon. 
  4. Houd vochtig en binnen vier tot zes weken verschijnen nieuwe plantjes.
olifantsoor wortelstekken Alocasia cucullata

Lees meer over kamerplanten:

Meer lezen over:
Kamerplanten
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu