Kleine zwarte vliegjes in huis? Dit is de beste manier om ze te bestrijden

Govert de Jong
|
25/04/2024
Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.
Varenrouwmug komt ook in de natuur voor, en bij jouw kamerplanten

Iedereen kent ze wel, de kleine zwarte vliegjes in huis die onophoudelijk rond je plant en potgrond zweven (en om je hoofd…). We vertellen je hoe je ze kunt bestrijden, zodat jouw plant er weer gezond uitziet en optimaal kan groeien!

Lees verder na de advertentie

De kleine vliegjes in huis zijn varenrouwmuggen. Deze komen ook in de Nederlandse en Belgische natuur voor.
Rouwvarenmug – Sciara analis. Foto: John Tann / Wikimedia Commons

Wat zijn de zwarte vliegjes die rond jouw kamerplanten zweven?

Dit worden ‘rouwvliegjes’ genoemd, een tikkeltje misleidend wat eigenlijk zijn het (steekloze) muggen. Hun officiële naam is dan ook varenrouwmug (Sciara analis). Deze kleine ‘vliegjes’ in huis zijn dus ook géén fruitvliegjes. Fruitvliegjes zijn groter en lichter van kleur en zitten, verrassend, graag rond fruit. De varenrouwmug komt van nature voor in Nederland en heeft buiten genoeg natuurlijke vijanden, die je binnenshuis helaas niet hebt.

Waarom zit de varenrouwmug in mijn potgrond?

De gehele levenscyclus van de rouwvlieg speelt zich af in de potgrond van jouw kamerplanten. De larven van deze minuscule ‘vliegjes’ doen zich tegoed aan schimmels, rottend materiaal en de wortels van planten. Met name jonge planten kunnen hierdoor het loodje leggen, maar ook volgroeide planten kunnen problemen krijgen, zoals een groeistop. 

Een varenrouwmug kan tot 200 eitjes afzetten. De larven komen binnen 2 tot 3 dagen uit en verpoppen zich na 2 tot 4 weken. Vervolgens zullen dan 3 tot 7 dagen de kersverse mugjes uitvliegen en weer eitjes gaan leggen. Volwassen varenrouwmuggen leven ongeveer een week, en vormen verder geen bedreiging voor je kamerplanten.

Hoe bestrijd je de varenrouwmug?

Er zijn meerdere manieren om de kleine vliegjes in huis te bestrijden én te voorkomen. We zetten hier een aantal voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie

  • Voor het bestrijden van de larven kun je aaltjes inzetten van Steinernema feltiae, kleine roofmijten en roofkevers. Deze infecteren de larven van de varenrouwmug en leggen zo snel het loodje. De aaltjes verspreiden zich niet buiten jouw plantenpot.

    Tip: aaltjes koop je bij Biogroei.
  • Je kunt ook speciale plakstrips gebruiken, die de rouwvliegjes niet kunnen weerstaan. Als ze gevangen worden, kunnen ze geen eitjes meer afzetten.
Kleine vliegjes in huis bestrijden met aaltjes
Zet aaltjes in tegen de rouwvlieg

Hoe voorkom je de varenrouwmug?

Deze kleine zwarte beestjes kunnen al gauw in huis verschijnen, vaak zijn ze al aanwezig in de planten die je aankoopt. Ook komen ze voor in eigen gecomposteerde potgrond. Voorkomen is beter dan genezen! Deze twee tips helpen je herbesmetting te voorkomen:

  • Geef niet te veel water, de larven leven vooral in de bovenste laag van de potgrond. Als je een pot op een schaaltje zet en daar water geeft, dan blijft de bovenste laag droog
  • Voeg een laag siersteentjes toe van minimaal 1 cm dik, om te voorkomen dat de varenrouwmug eitjes kan leggen
  • Gebruik binnenshuis geen eigen compost

Gebruik vleesetende planten tegen kleine vliegjes in huis

Wat een effectieve en boeiende manier is om insecten in huis te bestrijden, is het houden van vleesetende planten. Met de juiste verzorging zullen de vliegjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zonnedauw of bekerplant. Hier heb je veel verschillende soorten in. Het zijn absolute prachtplanten!

kamerplanten verzorgen zomer vernevelen

Ook inheemse vleesetende planten zoals de Ronde zonnedauw (Drosera rotundifolia) en de Kleine zonnedauw (Drosera intermedia) kun je gebruiken.

De ronde zonnedauw komt ook in Nederland voor
Kleine zonnedauw. Foto: Stefan Schweihofer / Pixabay
De kleine zonnedauw komt van nature voor in veengebied.
Ronde zonnedauw. Foto: Hans / Pixabay

Meer lezen

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu