Gardeners World 03/2025
Het is lente!
Cover van

Kleine zwarte vliegjes in huis? Dit is de beste manier om ze te bestrijden

Varenrouwmug komt ook in de natuur voor, en bij jouw kamerplanten

Iedereen kent ze wel, de kleine zwarte vliegjes in huis die onophoudelijk rond je plant en potgrond zweven (en om je hoofd…). We vertellen je hoe je ze kunt bestrijden, zodat jouw plant er weer gezond uitziet en optimaal kan groeien!

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn de zwarte vliegjes die rond jouw kamerplanten zweven?

Dit worden ‘rouwvliegjes’ genoemd, een tikkeltje misleidend wat eigenlijk zijn het (steekloze) muggen. Hun officiële naam is dan ook varenrouwmug (Sciara analis). Deze kleine ‘vliegjes’ in huis zijn dus ook géén fruitvliegjes. Fruitvliegjes zijn groter en lichter van kleur en zitten, verrassend, graag rond fruit. De varenrouwmug komt van nature voor in Nederland en heeft buiten genoeg natuurlijke vijanden, die je binnenshuis helaas niet hebt.

Waarom zit de varenrouwmug in mijn potgrond?

Tip!

Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.

De gehele levenscyclus van de rouwvlieg speelt zich af in de potgrond van jouw kamerplanten. De larven van deze minuscule ‘vliegjes’ doen zich tegoed aan schimmels, rottend materiaal en de wortels van planten. Met name jonge planten kunnen hierdoor het loodje leggen, maar ook volgroeide planten kunnen problemen krijgen, zoals een groeistop. 

Een varenrouwmug kan tot 200 eitjes afzetten. De larven komen binnen 2 tot 3 dagen uit en verpoppen zich na 2 tot 4 weken. Vervolgens zullen dan 3 tot 7 dagen de kersverse mugjes uitvliegen en weer eitjes gaan leggen. Volwassen varenrouwmuggen leven ongeveer een week, en vormen verder geen bedreiging voor je kamerplanten.

Hoe bestrijd je de varenrouwmug?

Rouwvliegjes bestrijden én voorkomen bij jouw kamerplanten kan op meerdere manieren. We zetten hier een aantal voor je op een rij.

  • Voor het bestrijden van de larven kun je aaltjes inzetten van Steinernema feltiae, kleine roofmijten en roofkevers. Deze infecteren de larven van de varenrouwmug en leggen zo snel het loodje. De aaltjes verspreiden zich niet buiten jouw plantenpot.

    Tip! aaltjes koop je bij Rootsum.
  • Je kunt ook speciale plakstrips gebruiken, die de rouwvliegjes niet kunnen weerstaan. Als ze gevangen worden, kunnen ze geen eitjes meer afzetten.
Kleine vliegjes in huis bestrijden met aaltjes
Zet aaltjes in tegen de rouwvlieg

Hoe voorkom je de varenrouwmug?

Deze kleine zwarte beestjes kunnen al gauw in huis verschijnen, vaak zijn ze al aanwezig in de planten die je aankoopt. Ook komen ze voor in eigen gecomposteerde potgrond. Voorkomen is beter dan genezen! Deze twee tips helpen je herbesmetting te voorkomen:

  • Geef niet te veel water, de larven leven vooral in de bovenste laag van de potgrond. Als je een pot op een schaaltje zet en daar water geeft, dan blijft de bovenste laag droog
  • Voeg een laag siersteentjes toe van minimaal 1 cm dik, om te voorkomen dat de varenrouwmug eitjes kan leggen
  • Gebruik binnenshuis geen eigen compost

Gebruik vleesetende planten tegen kleine vliegjes in huis

Wat een effectieve en boeiende manier is om insecten in huis te bestrijden, is het houden van vleesetende planten. Met de juiste verzorging zullen de vliegjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zonnedauw of bekerplant. Hier heb je veel verschillende soorten in. Het zijn absolute prachtplanten!

kamerplanten verzorgen zomer vernevelen

Ook inheemse vleesetende planten zoals de Ronde zonnedauw (Drosera rotundifolia) en de Kleine zonnedauw (Drosera intermedia) kun je gebruiken.

De ronde zonnedauw komt ook in Nederland voor
Kleine zonnedauw. Foto: Stefan Schweihofer / Pixabay
De kleine zonnedauw komt van nature voor in veengebied.
Ronde zonnedauw. Foto: Hans / Pixabay

Meer lezen

Uitgelichte foto: Foto: John Tann / Wikimedia Commons

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.