9 vleesetende planten met een wow-factor
Of het nu komt door hun kleurenpalet, bewegende bladeren of bijzondere vorm, vleesetende planten zijn showstoppers. De meeste mensen zijn bekend met vleesetende planten zoals de venusvliegenvanger of Nepenthes, maar er zijn nog veel meer soorten te ontdekken! Van tropisch tot winterhard en van bekers tot tentakels, deze negen vleesetende planten zullen je verbazen.
Vleesetende planten verzorgen
Vleesetende planten komen voor in allerlei variaties met hun eigen voorkeuren wat water, standplaats, voeding en licht betreft. Zorg ervoor dat je weet van welke omstandigheden jouw plant houdt, zodat je optimaal kunt genieten van je aanwinst.
Winterharde vleesetende planten
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je winterharde vleesetende planten, zoals trompetbekerplanten en de venusvliegenval, te ondersteunen en gezond te houden. Geef winterharde soorten altijd regenwater in plaats van kraanwater en houd hun grond vochtig. Winterharde soorten zijn doorgaans moerasplanten en zijn daarmee gewend aan een drassige omgeving. Verder hebben ze veel direct zonlicht nodig en ook een koude periode in de winter. Zet ze tijdens de wintermaanden bijvoorbeeld in een koude bak, onverwarmde schuur, serre of kas.
Tropische vleesetende planten
Tropische vleesetende planten, zoals Nepenthes, vragen een andere verzorging dan winterharde soorten. Zo hebben ze geen winterrust nodig en houden ze van helder, indirect licht, veel warmte en hoge luchtvochtigheid. Dit zijn dan ook geschikte badkamerplanten, zolang de ruimtes voldoen aan deze voorkeuren. Ook deze soorten hebben liever regenwater dan kraanwater. Anders dan winterharde moerassoorten hoeven tropische soorten niet constant in water te staan. Wel is het een goed idee om ze af en toe te benevelen met regenwater.
Wekelijks tuintips in je mail
Lees verder na de advertentie
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
1. Trompetbekerplant (Sarracenia ‘Juthatip Soper’)
Je zult de naam Sarracenia of trompetbekerplant wel een paar keer langs zien komen in dit lijstje, omdat het een gemakkelijke plant is om hybrides van te kweken. De roze en rode bekers van ‘Juthatip Soper’ kunnen 30 cm hoog worden. Kweek deze winterharde soort in de volle zon, dan ontwikkelt de kleur zich het beste.
2. Gele trompetbekerplant (Sarracenia flava)
De hoge bekers van Sarracenia flava zijn limoengroen met rode nerven. Mogelijk nog opvallender zijn de gele bloemen, die zo’n 10 cm in diameter worden. Deze soort is winterhard.
3. Paarse trompetbekerplant (Sarracenia purpurea subsp. venosa)
Als je op zoek bent naar winterharde vleesetende planten, dan is Sarracenia purpurea subsp. venosa een goede kandidaat. De groene bekers worden maximaal 30 cm hoog en de paarsrode aderen lopen door op de rechtopstaande kappen.
4. Gevorkte zonnedauw (Drosera binata var. multifida)
Zonnedauw, dat klinkt idyllisch. Dat denken de insecten die afkomen op de glinsterende, zoete druppels vast ook, tot ze vast blijven kleven. De meeste soorten Drosera kunnen ook nog eens hun bladeren en tentakels om hun gevangen prooi heen buigen. Zo versnelt de spijsvertering, omdat meer verteringsenzymen in aanraking komen met de prooi. Het lijkt wel of deze winterharde plant een rozerode gloed heeft waar de dauwdruppels op zweven. Drosera is ook een goede vleesetende plant tegen fruitvliegjes!
5. Nepenthes x ventrata
De hybride bekerplant Nepenthes x ventrata is een van de gemakkelijkste vleesetende planten om te kweken. Een warme, lichte omgeving met een paar uur per dag directe zon is de perfecte plek voor deze tropische soort. Zet ze bijvoorbeeld bovenop een kast en laat de stengels met bekers naar beneden hangen of gebruik een hangende bak. Houd de grond vochtig en benevel hem regelmatig, het liefst met regenwater.
6. Sarracenia minor ‘Okefenokee Giant’
Meestal worden trompetbekerplanten maximaal zo’n 30 cm, maar de bekers van de winterharde ‘Okefenokee Giant’ kunnen wel 80 cm worden! De rug van elke beker heeft een tekening van witte vlekken. Waarschijnlijk werken deze stippen als een lokmiddel.
7. Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula)
Dit is waarschijnlijk de plant waar je het eerst aan denkt bij ‘vleesetende planten’: de venusvliegenval, ook wel venusvliegenvanger of Dionaea muscipula. De bladeren die dichtklappen als kaken om hun prooi zijn een sensatie om te zien. Kweek deze winterharde moerasplant in de volle zon, bijvoorbeeld in een warme, lichte kamer, en geef hem genoeg regenwater. Verhoog de luchtvochtigheid met een plantenspuit.
8. Australische bekerplant (Cephalotus follicularis)
Deze kleine soort heeft een grote eetlust! De Australische bekerplant staat klaar met zijn mond open en de 24 banden hebben wel iets weg van rode tanden. De kap heeft een opvallend geaderd patroon. Cephalotus follicularis wordt zo’n 10 cm groot en kan niet tegen vorst.
9. Sarracenia flava var. maxima
Deze winterharde soort valt op door zijn golvende vorm en perfect limoengroene bekers. Sarracenia flava var. maxima kan wel 90 cm hoog worden. Je kunt deze soort ook goed combineren met vleesetende planten in andere kleuren, zoals rode Sarracenia.