Laat je vlinderorchidee opnieuw bloeien met deze tips

Een orchidee opnieuw laten bloeien is niet moeilijk als je deze tips gebruikt

Vlinderorchideeën zijn prachtige, tropische bloemen die wekenlang bloeien. Wanneer de glinsterende bloemen zijn uitgebloeid, blijven de luchtwortels en lange, groene bladeren achter. Wil jij je orchidee opnieuw laten bloeien? Met een paar eenvoudige tips geniet je nog vele jaren van een bloeiende plant.

Lees verder na de advertentie

Wacht tot de bloemen zijn uitgebloeid

Zo kun je jouw orchidee opnieuw laten bloeien

Na de bloei van een orchidee houd je een lege stengel over waar de bloemen vanaf vallen. Weersta de neiging om de uitgebloeide stengel helemaal af te knippen. Het kan namelijk dat er nog een gezonde, nieuwe scheut voortkomt uit een van de knopen.

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Knip de stengel terug

Lees verder na de advertentie

Een orchidee opnieuw laten bloeien is niet moeilijk als je deze tips gebruikt

Wanneer alle bloemen van de stengel zijn gevallen, knip dan de stengel af net boven een knoop, een verdikking waaruit nieuwe groei kan ontstaan. Als er al een nieuwe stengel groeit uit zo’n knoop, dan kun je de stengel erboven wegknippen. Zo kun je jouw orchidee opnieuw laten bloeien vanuit de nieuwe stengel die gedurende de komende maanden groeit.

Alternatief: snoei de hele uitgebloeide stengel terug

Het kan zijn dat er geen nieuwe stengel ontstaat uit de knoop. Als de uitgebloeide stengel strokleurig wordt, weet je dat deze aan het afsterven is. Knip de stengel in dat geval terug bij de basis van de plant. Je plant zal dan een nieuwe, sterke scheut ontwikkelen.

Je orchidee opnieuw laten bloeien: het belang van water

Geef je orchidee op de juiste manier water, zodat de wortels niet gaan rotten.

Het is waarschijnlijk doodsoorzaak nummer één voor orchideeën: te veel water geven. Wil je jouw orchidee opnieuw laten bloeien, zorg dan voor genoeg, maar zeker niet te veel water. Een doorzichtige pot is heel handig bij het verzorgen van vlinderorchideeën, omdat je zo de wortels kunt zien.

Als de wortels groen zijn, hoef je ze geen water te geven. Pas als ze zilverachtig uitzien, hebben ze weer behoefte aan water. Laat je plant niet in het water staan, anders gaan de wortels gemakkelijk rotten. Geef je plant het beste van onderaf water, zodat hij zelf kan opnemen wat hij nodig heeft en er geen water blijft staan in het hart van de plant.

Je orchidee dompelen

Dompel je plant, zodat de wortels zich kunnen volzuigen met water.

Een methode die ook goed werkt is om je orchidee overdag te dompelen. Wanneer de wortels zilverachtig worden, zet je de orchidee met plastic (binnen)pot en al in een bak met een laag lauw water. Zorg ervoor dat er geen water in het hart van de plant blijft staan. Regenwater is over het algemeen zachter voor de plant, maar kraanwater werkt ook prima.

Laat je plant zo’n vijf tot tien minuten in het water staan, zodat de grond en de wortels zich vol kunnen zuigen. Laat je orchidee vervolgens goed uitdruipen en zet hem terug op zijn plek.

Tip! Gebruik het overige dompelwater om je andere planten water te geven. Zo verspil je geen druppel.

Kies de juiste plek voor je orchidee

Je orchidee opnieuw laten bloeien hoeft niet moeilijk te zijn. © Sarah Cuttle

Om je orchidee opnieuw te laten bloeien heb je nog één ding nodig: zonlicht. Orchideeën houden van fel, indirect zonlicht. Te fel, direct licht kan de bladeren verbranden. Een plek vlakbij een raam op het oosten of westen is ideaal.

Verder houden orchideeën van een hoge luchtvochtigheid. Zet ze bijvoorbeeld op een schaal met vochtige steentjes. De wortels van je plant nemen vervolgens het vocht dat verdampt op uit de lucht. Een warme, vochtige badkamer met genoeg licht is ook een goede plek voor orchideeën.

Nog steeds geen bloemen?

Als je na deze verzorging geen nieuwe bloemen krijgt aan je orchidee, kijk dan of je plant wellicht last heeft van een van de onderstaande problemen:

  • Gebrek aan licht
  • Te weinig voeding
  • Temperatuurschommelingen

Is dat niet aan de hand? Controleer dan of de plant verpot moet worden.

Lees meer over orchideeën verzorgen:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu